iphone

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Odločam se za nakup novega mobilnega telefona in se ne morem odločiti med iPhonom in N95 8gb.

Ker je v temi ogromno postov, bi prosil nekoga, da na kratko napiše + in - enega in drugega aparata(objektivno)

LP

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Glavni plus N95 je več vgrajene periferije (gps, umts/hsdpa, boljši fotoaparat, ...). To so pač hardwareske prednosti nokije. Če niti navajen touch screenov, lahko šteješ tudi navadno tipkovnico kot prednost. Pa uradna garancija je tudi prednost. Zaenkrat je za symbian tudi več izdanih programov. Mogoče sem še kaj pozabil...

Prednosti iPhone-a so naslednje: je hitrejši (čez 600MHz cpu), bolj odziven, boljši OS. Skoraj vsaka malenkost je dodelana. Če imaš rajši touchscreene, je to lahko prednost. Multitouch je tudi fenomenalen. Vgrajen browser dela skoraj popolnoma enako kot na navadnem računalniku. Ravno pred kratkim je apple izdal še SDK za iphonea (software development kit), ki omogoča razvijalcem zelo veliko prostosti (poleti si torej lahko obetamo ogromno novih programov). Tudi tukaj sem verjetno še kaj pozabil in kaj tudi spustil, sicer bi bilo predolgo.

Za konec lahko povem samo še to.
Sem imel N80 (nekak predhodnik N95) in sem šel na HTC Touch-a (pogrešal nisem nič... mogoče malo umts). Sedaj sem si poleg toucha kupil iPhone. Pogrešam naslednje stvari: navigacijska podora, možnost povezave na eduroam (tega tudi nokia nima, iphone bo pa dobil možnost z nadgradnjo na v2.0), pa mogoče še kakšne malenkosti (predvsem določene igre). Ampak kljub tem stvarem že razmišljam o prodaji HTC-ja, ker so ostale prednosti iphone-a tolikšne, da si ne predstavljam poti nazaj.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Pred kratkim je MitjaP iz jabuk.si poslovenil cel OS X na iPhonu >> KLIK

articles-5692.jpg

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Legalno pri operaterjih ne... tako kot pri nas pa prav gotovo
smile-1.gif

Glede uporabniškega vmesnika je pa lepo videti, da se razvija v tej smeri, ampak meni osebno je 25eur preveč za takšno stvar, še posebej, če pomislim, da niti enkrat nisem pogrešal te funkcije. Pa še nakazilo preko TR je v času paypala "pain in the ass". Razumem, da je razvijalec vložil veliko truda v samo stvar, a bi raje videl, da bi se stvar razvoja financirala z donacijami. Če pa misli na ta način zaslužiti, je pa druga zgodba (veliko sreče pri tem
grin1.gif
).

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Kolikor vem, je z donacijami pri nas bolj tako... vsak bi rad imel zastonj...

Kolikor berem debate na jabuk.si je Mitja za prejsnje dodatke prakticiral sistem doniranja... pa se je pomoje zelo malo ljudi odlocilo za donacijo...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Imaš prav. Ampak poleg zastonjkarstva obstaja vsaj še en razlog (vsaj pri meni): večina donacij gre preko paypala, v sloveniji pa sam veš kako je s tem. Jaz ga nikoli nisem res nujno potreboval, zato kaj dlje od zbiranja informacij o odpiranju bančnih računov v tujini nisem prišel.

B.

kelih

Fizikalc
17. jan 2008
378
36
28
kupi nokio n95 8gb iphon je jajac touchscreene je jajac moraš 10krat prtisent da se odzove nima gps nima mms nima hsdpa nima 3,5g network ima en pain in the ass web broswer nima kamere nima flash nima 20x zoom nima video telefonije nima 3.5mm had phone jack nima symbian ampak ma en svoj jajac OS nima ir ma slabšo baterijo (nokia pripravljenost 280ur iphone 220ur iphon zaslone nima senzorja za svetlobo nima 5megapixel fotoaparat in carl zeissoptics nima n-gagene moreš niti sam baterije ven uzet ne dobiš u sloveniji nobenih delov če se ti sfuka ga moreš poslat na kitajsko nima garancije(uradne) zvočniki niso dobre kvalitete (ker je telefon kitajski jajac) pa še kaj se bi našlo iphon je telefon ki edino dober zgleda to je pa tudi vse (vse kar sem naštel da iphon nima nokia ma) in nokia n95 8gb je dosti boljša od navadne n95.

mare92

Pripravnik
17. avg 2007
941
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik kelih pravi:
kupi nokio n95 8gb iphon je jajac touchscreene je jajac moraš 10krat prtisent da se odzove nima gps nima mms nima hsdpa nima 3,5g network ima en pain in the ass web broswer nima kamere nima flash nima 20x zoom nima video telefonije nima 3.5mm had phone jack nima symbian ampak ma en svoj jajac OS nima ir ma slabšo baterijo (nokia pripravljenost 280ur iphone 220ur iphon zaslone nima senzorja za svetlobo nima 5megapixel fotoaparat in carl zeissoptics nima n-gagene moreš niti sam baterije ven uzet ne dobiš u sloveniji nobenih delov če se ti sfuka ga moreš poslat na kitajsko nima garancije(uradne) zvočniki niso dobre kvalitete (ker je telefon kitajski jajac) pa še kaj se bi našlo iphon je telefon ki edino dober zgleda to je pa tudi vse (vse kar sem naštel da iphon nima nokia ma) in nokia n95 8gb je dosti boljša od navadne n95.

Pa ti si IZJEMEN. Kako dobro se spoznas na telefone... Povej mi, si kdaj drzal v roki N95(8GB) ali pa iPhone? Ali gledas samo gole podatke v rapredelnicah? TS je na iPhone-u super, odziven, hiter,... MMS ze dela z aplikacijo(v kolikor ga sploh uprabljas), kolikokrat rabis UMTS?! Web browser je DALEC pred vsemi drugimi in pred symbianom. Kamera tudi ze dela. Res ni bogvekaj dela pa..Pravtako bo vec programov za iPhone kot za Symbian. Eh ja.. Da o kvaliteti in uporabniski izkusnji ne govorim.. Ce hoces in bos uporabljal/rabil 5megapixlov(ki se vedno ne delajo dobrih slik) in interni gps si bos pac kupil N95, ce hoces pa dovrseno, zelo zanimivo napravo/igraco pa iPhone.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Ce si ze slucajno imel iPhone v roki... imam obcutek, kot da si imel tisti kitajski iPhone clon .... ker ta ima res te vse slabosti, ki jih ti pises
smile-1.gif
...

Imel oba (iphone imam se vedno, N95 pa sem pred kratkim prodal)... in baterija pri iPhonu v realnih pogojih oz. pri moji porabi bolje drzi... Webbrowser izgleda sploh neves, kaj to je... ker ta, ki je na iPhonu je vsaj v mojih oceh najbolj uporaben od vseh mobilnih naprav, ki sem jih dosedaj imel v roki... iPhone IMA 3,5 mm pohne jack... res pa da moras za uproabo drugih slusalk uporabiti konverter, ker ima vticnica en kontakt vec ... Med Nokio N95 in N95 8 GB pa ni prav velike razlike... ekran je malce vecji, ima vgrajenega 8 GB pomnilnika (ki ga lahko tudi pri navadni N95 razsiris s pomocjo dodatne microSD/TransFlash kartice) ...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Za navadne slušalke načeloma ne rabiš konverterja za iPhone. Je vse standardno, dodatni pin ni problem. Problem je v ohišje vgreznjen konektor na iPhone-u, kar je problematično pri nekaterih ohišjih vtikača slušalk. Zato se tudi prodaja konverter.
wink-1.gif

Ogo

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Citat:
Uporabnik kelih pravi:

Bravo
stupid-1.gif

Predvidevam da drugega telefona kot GA 628 pa 3310 še nisi mel
Mobi Čukec je zate že višek telefonije.
jezen.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
V navodilih piše, da ga ne moreš, ker ga prodajajo brez vednosti appla in je zato tudi odklenjen. Če ga boš nadgradil, se ti bo telefon ponovno zaklenil (zato piše, da ga ne smeš), ga pa lahko potem brez večjih težav ponovno odkleneš (z iplus recimo). Je pa vprašanje, koliko ti bodo pri tušmobilu težili... sicer ne boš naredil nič hujšega, kot so oni sami naredili, a človek nikoli ne ve. Najboje bo, da jih pokličeš in vprašaš, če imajo kaj proti, da ga sam nadgradiš in ponovno odkleneš...

LSlabe

Zelenc'
12. mar 2008
12
0
1
Imam 2 problema, telefon mi ne sprejema sms-ov, in ko koga kličem moram ročno prestaviti na speaker da klicočega slišim.
13.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Hmm... a si se kaj igral z aplikacijami? Lahko da so se kakšne nastavitve povozile. Lahko probaš z resetom nastavitev (settings/general/reset). Če pa to ne bo pomagalo, bo pa verjetno res potreben restore firmware-a. To ti verjetno tudi na tušmobilu v garanciji naredijo.

LSlabe

Zelenc'
12. mar 2008
12
0
1
No po treh urah mi je končno uspelo. Sem nadgradil na 1.1.4, na novo odklenil in spet dela. Potem se je pojavil še kup problemov-ni delal wlan, itd. Glavno da zdaj vse dela tko kot mora. LP.

Sali

SecretAgent
Osebje foruma
14. sep 2007
290
0
16
Na obrobju Goričkega
Izreden mojster si
hysterical-1.gif

Naj ti povem, da sem nokio N95 8GB že po manj kot dveh tednih prodal in kupil iphone katerega pa mi še na misel ne pade prodat. Lahko trdim, da je to eden med najboljšimi telefoni do sedaj katere sem imel možnost uporabljati. Pa jih ni bilo malo verjami.