Ne rabim izobraževanja, hvala. Glede na to, da sem tudi v tem fohu že enih 20+ let (še iz časov diasov, boben skenerjev in filmov za tikarne), vem o tem več kot dovolj. Pa o telefonih tudi kaj vem, sem se tudi s tem že kdaj ukvarjal.
2MP za A4 print? Ja, če printaš na domači inkjet morda. Za A4 tisk pa ziher ne.
Zajemanje spominov? Seveda. AMpak ko hočem iz teh fotk naredit koledar (tak, stenski A3), si z 2MP nimam kaj pomagat, sploh če je treba malo pocropat. In s 4MP tudi ne.
Pa ne mešaj jumbotovo zraven, govora je o normalnih formatih, torej tja do A3.
In ker kljub temu, da imam doma zelo spodoben fotoaparat (z 12MP, če se prav spomnim), 99,9% slik naredim s telefonom. Zakaj? Ker ga imam vedno pri sem, fotoaparata pa pač ne. In ta % ne bo padal. Za večino folka bodo telefoni edini fotoaparati, ki jih bodo poznali/uporabljali. Na to nekateri proizvajalci telefonov pozabljajo. In vse več uporabnikov kvaliteto (velikost v MP, realnost barv, pa tudi samo delovanje fotoaparata v telefonu) postavlja na zeo visoka mesta pri kriterijih za izbiro telefona.
Da o tem, da na linku pišejo neumnosti, ne govorim. 150 DPI za dobro sliko? Se heca? Revije se tiskajo na 175 lpi, torej rabiš 350 dpi sliko. OK, 300 je dovolj, ampak s 150 dpi si pa pač nimaš kaj pomagat. Skratka, za dobro tiskano A4 stran rabiš cca 8MP sliko. Za recimo custom koledar rabiš enih recimo pol manj. 4MP sliko torej. Ampak pri 4MP kameri to pomeni, da pozabi na cropanje. Če bi bila vrhunska 4MP slika iz odličnega fotoaparata, se jo da za kakih 25% raztegnit oz pocropat, pa se ne bo opazilo. Iz fotk, ki jih delajo telefoni, je to skoraj nemogoče. In zato pravim, da je 4MP kot produkt sodobnega smartfona pač premalo.