V bistvu je to predlagala najemnica. Ji bom pa za znesek davka znižal najemnino. Ni mi zdaj za 50 EUR plus/minus, ampak res imam dovolj tega, da samo jemljejo. O prodaji sem tudi razmišljal, ampak se še nisem odločil. Bom pa gotovo naredil tako, da si bom zmanjšal plačno na 4k bruto, ostalo pa na drugi firmo popoldanski s.p.
Jaz se sicer ne spoznam na oddajanje, sestra siver oddaja, ampak se ji eden s tem ukvarja, ker se njej ne da...
Kaj izgubiš/pridobis, ce najemnino ustrezni znižaš, da davek ostane enak. Recimo, 15% od 680€ je 102€. Preracunas, da bo cena na pogodbi 410€, ostalih 170€ na roke. Za vse tri vpletene ostane enako. Ona plača 680€, ti placas 102€ davka cesarju, ki pa tudi ni na vajin racun na boljsem.
Tako imata pogodbo, in recimo enako pravic in dolznosti tako eden kot drug. Stanovanje uradno ni prazno in ni treba cakati, da se spomnijo se davek na nezasedene nepremičnine. Otrok ne pises v to stanovanje, ker morebiti spet pridejo vasi, ko bo mladila lahko imela prednost pri resevanju prvega stanovanjskega problema, pa bi to narobe hodilo.
Kaj so morebitne slabosti, ce seveda zanemarimo, da gre za goljufanje države, ki pa res ne zna trenutno drugega kot jemati, kjer se kaj vzeti je.
P.s. potem je se neka fora z "uporabnino" premicnin v stanovanju. Koliko je ta obdavčena, da so se posluzevali teh kombinacij