Informativni izračun davka na nepremičninie

hogan

Fizikalc
10. okt 2011
357
97
43
OK. Tudi meni in ženi so za celo nepremičnino upoštevali 0,50 % namesto 0,15 %. Kaj moramo sedaj storiti? Je dovolj tista koda na izpisku za popravljanje podatkov?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Podatkov o lastništvu se s tisto kodo ne da spreminjati. Če imaš urejene podatke v zemljiški knjigi in pravilno prijavo stalnega bivališča, bo potreben obisk na GURS-u

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.480
449
83
Ne, s kodo lahko spreminjaš zgolj podatke o nepremičnini, ne pa davčne stopnje.

Najprej moraš ugotovit zakaj je uporabljena druga davčna stopnja (in za kater tip - zaporedno številko - davčne stopnje gre). Mogoče ne štima lastništvo, mogoče ne štima stalno prebivališče... potem pa kreneš dalje.

Napotke za prve korake sem napisal zgoraj, preberi si celo temo in povezave na dokumente.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Hvala, super!

Ampak sedaj mi šele ni nič jasno.

Naslov pravi, številka stanovanja prava, delež pravi, davčna stopnja 0,5.

Drugih nepremičnin nimam. Pišuka Poldi
stupid-1.gif
.

Dodano samo to, da je solastništvo žene prav napisano, bomo videli, kaj bo dobila ona.
preveri na UE, če si prijavljen na tem naslovu. Če si lastnik, si prijavljen na tem naslovu, bi moralo biti 0,15

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Uporabnik philips pravi:
ksz...

Prejšnji teden je bilo rečeno, da se zadeva začasno ustavi (link spodaj). Ni to malo v nasprotju s pošiljanjem informativnih izračunov?
467716-post_slo.gif

http://www.rtvslo.si/slovenija/ustavno-sodisce-zadrzalo-nepremicninski-davek/329330

Ustavno sodišče je zadržalo samo izdajo odločb o plačilu. Vse drugo je veljavno, dokler ne odločijo drugače.
oziroma drugače povedano, ta informativni izračun samo pomeni to, da lastniki vedo, kaj jih čaka in da še popravijo eventuelne napake. Teh pa očitno bo kar nekaj. In realno pogledano, je boljše tako, kot pa da se položnice pošiljajo za nepravilni izračun. Če pa bodo položnice ...... bomo pa še videli.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Pazi, če si 100% lastnik in prijavljen na tem naslovu, je 0,15%. Če so drugi solastniki, ki na tem naslovu niso stalno prijavljeni, je pa za njihove deleže 0,5%

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Pazi, če si 100% lastnik in prijavljen na tem naslovu, je 0,15%. Če so drugi solastniki, ki na tem naslovu niso stalno prijavljeni, je pa za njihove deleže 0,5%
Če si 100% lastnik, drugih solastnikov ne more biti!!!
grims-1.gif
Lahko si lastnik recimo 50% ali 1/2... potem je pa lahko še nekdo solastnik ostale polovice

hogan

Fizikalc
10. okt 2011
357
97
43
Sem 50% lastnik dela stanovanja, prijavljen na tem naslovu že par let. Sem preveril na portalu registra prebivalstva in nimam vpisane številke dela stanovanja, katerega lastnik sem, na tem naslovu pa sem prijavljen.

Verjetno me čaka obisk na GURS, da uredim še ta podatek?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ali res tako nejasno pišem?
grin1.gif
Če si lastnik recimo 50% nepremičnine in si na tem naslovu stalno prijavljen, boš za teh 50% plačal davek po 0,15% stopnji. Lastnik ali lastniki drugih 50%, ki na tem naslovu niso stalno prijavljeni, pa bodo za svoje deleže plačali po stopnji 0,50%. Je sedaj bolj jasno?

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Ali res tako nejasno pišem?
grin1.gif
Če si lastnik recimo 50% nepremičnine in si na tem naslovu stalno prijavljen, boš za teh 50% plačal davek po 0,15% stopnji. Lastnik ali lastniki drugih 50%, ki na tem naslovu niso stalno prijavljeni, pa bodo za svoje deleže plačali po stopnji 0,50%. Je sedaj bolj jasno?
DA, res nejasno pišeš. Med 100% in 50% je razlika. Sedaj si pa logično napisal.
In tudi po mojih poizvedovanjih je tvoja trditev oz. vprašanje , (če je tako) Pravilna!!

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Sem lastnik 2/3 in prijavljen tukaj, kjer sem lastnik, lastnik 1/3 je žena, ki je prijavljena tukaj. Drugih nepremičnin nimam, tukaj pa sem že 7 let. DURS me najde, CSD nas ima tudi zavedene kot lastnike in živeče tukaj, ravno tako plačujem nadomestilo za stavbno zemljišče, ki so me našli tukaj, kje je problem ne vem, očitno pa je, da so nekaj spackali na pol.

Na portalu, katerega link je bil malo prej priložen, piše da živim na tem in tem naslovu, in da živim v stanovanju 118, kakor piše tudi na tem obvestilu.

Ali je sedaj vprašanje za Durs, Gurs, CSD al koga klinca palca pa ne vem. Probal bom najprej na Gursu, kejr menda imam eno vezo, pa bom dokaj hitro dobil podatek, bojim pa se, da so oni od nekje črpali podatke in nekje nekaj ne štima.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.080
11.186
113
hecno je, da smo vsi tiho (vkljucno z mano) tiho ko riti, in bomo skušali pač popravit kar seda, da bi se pa enostavno zbunli in zbojkotirali ta nesmisel, to pa ne. V ustavi piše da imaš pravico do stanovanja (v katerem živiš) in pika, to ni 0,15 ampak 0.Pika. Prasci. Ulica 7.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
hecno je, da smo vsi tiho (vkljucno z mano) tiho ko riti, in bomo skušali pač popravit kar seda, da bi se pa enostavno zbunli in zbojkotirali ta nesmisel, to pa ne. V ustavi piše da imaš pravico do stanovanja (v katerem živiš) in pika, to ni 0,15 ampak 0.Pika. Prasci. Ulica 7.
Ah daj no. Imaš stanovanje pa se sklicuješ na ustavo, ker moraš zanj nekaj plačati? Kaj pa tistih nekaj tisoč, kateri so na raznih listah za dodelitev socialnega stanovanja pa ga ne dobijo. Njim pa ni kršena ustavna pravica do stanovanja?
sprasujem se.gif

Lahko pa v svoje stanovanje daš kakšnega od teh socialcev. Ker so socialne pravice tudi zapisane v ustavi in ker ti očitno spoštuješ ustavo boš nastavil socialno najemnini. Najbolje za znesek davka, da ti ne boš imel nobenega stroška.
evil.gif

PS- Oh jaz, potem bo socialec plačeval za stanovanje in mu bo kršena ustavna pravica. Torej je edina rešitev, da mu daš stanovanje zastonj
uf-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.080
11.186
113
ti maš skregano logiko? Če je stanovanje moje in živim v njem, zakaj bi bil nek imaginarni davek logičen in naraven? Itak sem ga moral kupit- davek, itak ga vzdržujem- davek, in živim noter in koristim zunanje storitve - spet davek.

ti nisi najbolj brihten, ali samo opravičuješ na nek način ropanje države.

A ti sploh štekaš, da ko domov prineseš 2000 bruto plače, si dal 1000 že takoj državi, za take in drugačne dejatve, potem si kupil gorivo, hrano, cote, in še razne potrebne stvari za normalno šreživetjev rangu 600 € (če so vmes storitve, gre pol od tistega spet državi in tako dalje.) - od tegaspet povprečno 100 € davkov plus še skriti davki,. pa ti ostane še za "luskuz" 400 €, od katerega tako ali tako spet plačaš davek.

Res ne štekam cilj tega nesmiselnega obdavčevanja za dobrobit države. Verjetno ker ga res ni.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Popolnoma te razumem.Tudi sam sem proti davkom (no ja, kateri opravilno sposoben človek pa ni
evil.gif
?) A ti si se skliceval na ustavo. Ustava pa ni nekaj, na kar bi se sklicevali za vsako pasjo figo.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
ti maš skregano logiko? Če je stanovanje moje in živim v njem, zakaj bi bil nek imaginarni davek logičen in naraven? Itak sem ga moral kupit- davek, itak ga vzdržujem- davek, in živim noter in koristim zunanje storitve - spet davek.

ti nisi najbolj brihten, ali samo opravičuješ na nek način ropanje države.

A ti sploh štekaš, da ko domov prineseš 2000 bruto plače, si dal 1000 že takoj državi, za take in drugačne dejatve, potem si kupil gorivo, hrano, cote, in še razne potrebne stvari za normalno šreživetjev rangu 600 € (če so vmes storitve, gre pol od tistega spet državi in tako dalje.) - od tegaspet povprečno 100 € davkov plus še skriti davki,. pa ti ostane še za "luskuz" 400 €, od katerega tako ali tako spet plačaš davek.

Res ne štekam cilj tega nesmiselnega obdavčevanja za dobrobit države. Verjetno ker ga res ni.

467716-post_slo.gif

Namen je jasen: filanje proračuna (beri: žepov nenasitnih in nesposobnih oblastnikov).
evil.gif

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
No ja-so rekli, da bo skoraj enako kot davek za stavbno zemljišče-pri meni iz 60 eur na 250 eur..
bonk.gif

Nazadnje urejeno: