Informativni izračun davka na nepremičninie

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Se že kažejo prvi hakeljci
smile-1.gif

Lastniški parking v garaži pod blokom so mi opalili po davčni stopnji 0,50
10.gif

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Kako lahko pošiljajo informativne izračune, če je zakon v presoji na ustavnem sodišču?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.480
449
83
Ja, več ali manj je 0,15% samo za rezidenčne stanovanjske nepremičnine, več o tem najdeš tukaj, v poglavju 12. Tudi meni so izračunali 35€ za garažo, mamujim.

Me pa zanima kaj točno zajema pojem "zemljišče za stanovanjsko rabo" (davčna stopnja #47), kot je naveden v zgornjem dokumentu? Zanj se namreč tudi obračuna davčna stopnja 0,15%, jaz pa imam za pozidano zemljišče na kateri stoji nepremičnina vpisano davčno stopnjo #46 ("ostala zemljišča"), ki znaša 0,5%.

Aja, stanovanje so mi obdavčili po tavelki nerezidenčni davčni stopnji
13.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Po moji logiki bi moral tudi moj parking v kleti biti obdavčen po 0,15%, saj je pod blokom kjer sem REZIDENČEN (kakšna čudna beseda btw), na njem je moje vozilo ki ga uporabljam za lastne potrebe, ob nakupu je bil praktično del stanovanja, žal pa je voden kot samostojna nepremičnina, verjetno zaradi morebitne prodaje, najema... . Nikakor ni to neka garaža nekje 500m stran od bloka, posebej zidana...

Ni pošteno.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
smile-1.gif

10.gif

hysterical-1.gif

sem šel gledat v zakon .... matr... garaže očitno štejejo po "drugi objekti" in so obdavčeni po 0,5. Pa še kr vrednost je pr men velika. Tolko sploh izgradnja ni stala, kot je sedaj ovrednotena.
10.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik blazko pravi:

....Grem gledat v centralni register prebivalstva, kjer je tudi podatek o številki stanovanja, in glej glej - uradno živim v sosedovem stanovanju
bonk.gif

Čuj, če je fajn soseda, se kr preseli, da ti ne bo treba papirjev menjat
hysterical-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:
Kako lahko pošiljajo informativne izračune, če je zakon v presoji na ustavnem sodišču?
ni važno, če so poslali informativni izračun davka. Bodo nekateri vsaj videli, (kot ta zgoraj) da je pr sosedi prjavljen.
S tem še niso položnic poslali...... in dokler sodišče ne odloči , jih tudi ne smejo.

Nazadnje urejeno:

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
smile-1.gif

10.gif

hysterical-1.gif

sem šel gledat v zakon .... matr... garaže očitno štejejo po "drugi objekti" in so obdavčeni po 0,5. Pa še kr vrednost je pr men velika. Tolko sploh izgradnja ni stala, kot je sedaj ovrednotena.
10.gif
seveda je vrendnost večja kot je stalo za sezidat. drugače nebi nihče zdial in potem prodajal (gradbena podtjetja)

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Tudi jaz sem zgleda prijavljen pri enem sosedu, saj imam za stanovanje, v katerem živim in je edina moja lastniška nepremičnina, predviden davek 0,5.

In kako se sedaj to uredi? Prijavo sem pred 7 leti urejal z kupoprodajno pogodbo na kateri je vse zavedeno, uradniki pa očitno nekaj niso prav naredili.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.480
449
83
Če imaš dig. certifikat lahko preveriš svoje podatke v registru prebivalstva
http://ecrp.gov.si/
Edino tu je namreč zaveden podatek o številki stanovanja v katerem bivaš (če gre za večstanovanjsko stavbo), drugje (osebna, potni list itd.) gredo podatki zgolj do nivoja hišne številke.

Potem pa pot pod noge in na upravno enoto. Prej jih pokliči in razloži situacijo, da boš vedel katero dokumentacijo potrebuješ, če sploh kaj.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.480
449
83
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Se lahko izpišeš iz hiše, kot da ni od nobenga? Hipotetično.
Lahko, ampak to nima veze. Lastnina je zapisana v zemljiški knjigi in če se tam nahaja tvoje ime, bo durs davek terjal od tebe. Torej bi se moral "izpisat" iz zemljiške knjige, kar z drugimi besedami pomeni - prodat hišo.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
In kdaj naj bi te informativni izračuni prispeli? Jst še nisem nič dobu.

jaz sem dobil danes tako bos tudi kmalu na vrsti verjetno
grin1.gif
je pa konkretno vec kakor je bil prej prispevek za stavbno&co

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Hvala, super!

Ampak sedaj mi šele ni nič jasno.

Naslov pravi, številka stanovanja prava, delež pravi, davčna stopnja 0,5.

Drugih nepremičnin nimam. Pišuka Poldi
stupid-1.gif
.

Dodano samo to, da je solastništvo žene prav napisano, bomo videli, kaj bo dobila ona.

Nazadnje urejeno:

vandrovec

Pripravnik
19. jan 2014
672
12
18
Vidim, da je parcela okoli moje hiše 100% pozidano zemljišče. Isto kot samostojna parcela na kateri stoji hiša. Prva obdavčena 0,5, druga 0,15%.
uf-1.gif

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Mislim adijo kaj počnejo s temi procenti ... sicer še nisem dobil info izračuna, a se mi že dozdeva da bom popizdil ...
bonk.gif

Nazadnje urejeno: