Kaj pa cenik za ostale storitve? da zjutraj dvigne rit? umije zobe? se obleče? pomije za sabo? sprehod v šolo? da se primaje tudi nazaj domov?
tak kot zame, ko pride do teh stvari.
Šola pa je drugo ime za službo za otroka. In za ene poduke ni nikdar prezgodaj. Na koncu dneva je treba vedno nekaj pokazati. Šola ima lušten sistem ocen za tako lekcijo. Če dobi 5 brez truda, super zanj. Upam, da bo vse ovire v življenju tako lahko zmogel. Taka je njegova naloga in uspešno jo je opravil, nimam se kaj jajcat. Če dobi 3, pa se je trudil, tudi super. Pač je to njegov domet in če čez ne gre, ne gre. Se bo pa naučil, da se je treba truditi. Če je 3, ker ni pa niti mignil, potem pa niti ni več tako zelo v redu. Čimprej mu iz glave zbijem, da sem njegova varnostna mreža, kamor lahko pade, ko se mu ne da in morebiti zato niti ni treba, tem bolje. Sam se mora na noge postaviti z najboljšim, kar je lahko. To je point. In, kot rečeno, jaz njegovo šolo jemljem kot njegovo službo. Kaki ima odnos do nje, kako se trudi, na kaj se lahko zanese sam nase in jaz nanj. Če je to uspešno, seveda po mojih kriterijih, opravljeno, je tudi nagrada/plača. Če pa ni... Odpustiti ga ne morem, pa mu kaki privilegij potem ukinem, čeprav se to ne sme se. Tudi to je v zakonu, baje...
To je, kar se mene tiče, bistveno, kar se iz osnovne šole in potem tudi še srednje do neke mere lahko odnese. Ni zdaj, da je meni važno, koliko ima likovno pa telovadbov OŠ. Je pa tudi tako, da OŠ in potem srednja, če se drži zgornjega nekako ne more izostati od uspeha, če je le povprečno zmožen. In te ocene zelo prav pridejo, če se hoče šolati naprej. Z več šole pa so perspektive boljše, pa kakorkoli obrnete pa najdete wunderdečke s komaj dokončano OŠ. Tudi če mu prav ne pride, pa mu škodilo sigurno ne bo. V sistemu, ko je šolanje praktično zastonj, ostale stroške ceprav je na pol odrasel človek, pa mu lahko krijem jaz, se mi zdi neumno, da tega ne izkoristi. Tako kot je eni niso rabili, kot pravite, je pa meni osebno zelo prav prišla.