"Inflacija", podražitve in izkoriščanje situacije za dvig marž

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.275
4.098
113
Nemški trgovec Rewe (drugi po velikosti v Nemčiji) se sicer te dni zanima za nakup Tuša. Lani je njihova skupina prihodke povečala za 10%, na 84,8 milijard evrov (za primerjavo, BDP Slovenije je 57 milijard).
Upam, da pripelje tudi Nemške cene za večino izdelkov, ki so v Nemčiji v večini nižje kot pri nas, sploh področje kozmetike, čistila in bi se še našlo.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic in ynos

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.676
3.270
113
V LJ itak ni stvari, ki si je ne bi želeli. Še najbolje, da je na par korakov stran

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Ne vem kako je drugod po državi ampak pri nas so na razdalji 1 km Spar, Tuš, Mercator, Hofer, Lidl in Eurospin. Glede na dejstvo, da vsi prodajajo bolj ali manj enake izdelke se mi zdi to drastično pretiravanje za tam od oka 20.000 prebivalcev.

Ampak ob takih maržah jih je za razumeti, da nekam pač moraš poriniti viške. Saj ne, da bi lahko s tem denarjem bolje plačali delavce npr.
Tema se je začela s tožbo zaradi dvigovanja marž. Če so našteti približno neodvisni, to drži marže na (za nas) znosnem nivoju.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.676
3.270
113
Tema se je začela s tožbo zaradi dvigovanja marž. Če so našteti približno neodvisni, to drži marže na (za nas) znosnem nivoju.
So neodvisni ja, ene par se jih vsede skupaj z Maričo za mizo pa se dogovorijo kako neodvisni bodo. Nič posebnega.

Me zanima kdaj bo spet na tv predavala kako z 2% marže komaj preživijo in da se trudijo po vseh močeh.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.340
6.144
113
Mogoče 2% dobička, ne marže?

Dobičkovnost Sparovih čistih prihodkov od prodaje je bila tako 1,8-odstotna, rekordna Jagerjeva pa 6,6-odsotna. Za primerjavo, Coca cola ima približno 25-odstotno, P&G (Ariel, Always, Pampers, Gillete, Pantene, Head&Shoulders, Oral B, Old Spice …) pa 16,5-odstotno. Coca cola na manj kot pet evrov prodaje ustvari en evro dobička.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.676
3.270
113
Takrat so razlagali o maržah. Glede na to, da že pri 1 kosu prašiča zaslužijo na kg več kot zasluži rejec, ki ga ima nekaj mesecev v hlevu, bi si upal trditi, da je zadaj kar precej kreativnega računovodstva.

Ta Coca Cola je pa tudi ena taka firma... Ravno zadnjič gledal nek par let star dokumentarec, kako samo v eni tovarni v minuti napolnijo 4000 plastenk... in kje potem konča vsa ta plastika, glede na to, da se recikliranja izjemno otepajo? Važen je dobiček, da se izplača vodstvo.

• Všeč mi je
Reactions: sad, Pepe in MrDaco

Marxon

Majstr
24. feb 2009
729
376
63
1694073470758.png

1694073491674.png

Naloga:
Izračunajmo maržo špara.

• Wow
Reactions: novaa in ynos

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Zmeraj lahko najdeš cenejše in dražje izdelke. Prejšnji teden sem v Avstriji šel v Billo in je tako, da so bili nekateri izdelki, ki se prodajajo pri nas cenejši, nekateri pa dražji. Nekateri so bili kar konkretno dražji. Sploh hrana. Stvari za kopalnico pa so bile praviloma cenejše.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.676
3.270
113
Prejemki pri nas pa koliko nižji od Avstrijcev?

Zadnjič mi je bilo zanimivo, ko mi en znanec, ki dosti posluje z Nemčijo razlaga, kako je iskal en stroj za minimalno obdelavo, Lemken Rubin 12 in zadeva stane pri nas 38k eur, zato ga je naročil v Nemčiji za 8k eur manj. Povsem isti stroj. Pa ga nemec ni prodal brez marže.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
tuš je itak adijo, tak da slabš ne more bit..pa ne zaradi cen, ampak sistem , osebja, logike, plačveanj položnic, in podobnega ološa.. noter ne stopim, razen če se mi moti od lakote in da sem tam pred vhodom. Po nekem bizarnem slučaju.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
44,6 centa brez DDV je bila zadnja odkupna cena za mleko. Malo zavisi tudi od doseženih parametrov in kvalitete. Najboljša dosežena lani je bila 58 centov. Zadeva pač zelo variira in tako lahko hitro ostaneš brez polovice prihodkov že zaradi tega, ker recimo nekje sprejmejo nek embargo.

Meni je najbolj zanimivo kako smo vsi v isti EU, imamo neke zaveze Bruslju, obenem pa imamo tako različne pogoje. Pri nas je recimo že leta in leta omejitev gnojenja na 170 kg/N/ha, obenem pa berem, da so marsikje te omejitve veliko višje, Irska očitno 250, Nizozemci pa mislim, da čez 500 kg/N/ha. Na koncu pa nastopamo na istem trgu s tem koliko smo lahko pridelali in se mene gleda povprek, ker preveč onesnažujem.

Res zanimiv sistem.

Ena taka zanimiva izjava je bila nedolgo nazaj ob temi onesnaževanja:

Če krave res tako zelo onesnažujejo ozračje se za eno noč zaprite v garažo s kravo in eno noč z delujočim avtom in potem povejte kaj onesnažuje bolj.

To so pač prve žrtve, ker je najlažje udariti po majhnih. Vse ostalo bi imelo drastičen vpliv na kvaliteto življenja "odločevalcev" (letala, potovanja, promet, ladje).
Ena krava manj, deset avionov vec

• Všeč mi je
Reactions: Daniel

Feniks

Fizikalc
16. dec 2021
161
37
28
44,6 centa brez DDV je bila zadnja odkupna cena za mleko. Malo zavisi tudi od doseženih parametrov in kvalitete. Najboljša dosežena lani je bila 58 centov. Zadeva pač zelo variira in tako lahko hitro ostaneš brez polovice prihodkov že zaradi tega, ker recimo nekje sprejmejo nek embargo.

Meni je najbolj zanimivo kako smo vsi v isti EU, imamo neke zaveze Bruslju, obenem pa imamo tako različne pogoje. Pri nas je recimo že leta in leta omejitev gnojenja na 170 kg/N/ha, obenem pa berem, da so marsikje te omejitve veliko višje, Irska očitno 250, Nizozemci pa mislim, da čez 500 kg/N/ha. Na koncu pa nastopamo na istem trgu s tem koliko smo lahko pridelali in se mene gleda povprek, ker preveč onesnažujem.

Res zanimiv sistem.

Ena taka zanimiva izjava je bila nedolgo nazaj ob temi onesnaževanja:

Če krave res tako zelo onesnažujejo ozračje se za eno noč zaprite v garažo s kravo in eno noč z delujočim avtom in potem povejte kaj onesnažuje bolj.

To so pač prve žrtve, ker je najlažje udariti po majhnih. Vse ostalo bi imelo drastičen vpliv na kvaliteto življenja "odločevalcev" (letala, potovanja, promet, ladje).

Najbrž bo tole stran vržen čas, ker je bilo tole že večkrat povedano; dobro da sem v državni službi :evil:

Omejitev 170 kg dušika iz živinskih gnojil (gnoj, gnojnica, gnojevka, ter bioplinska gnojnica, digestat in/ali kompost če vsebujejo dušik iz gnoja, gnojnice ali gnojevke) je za vso EU enako ker izhaja iz nitratne direktive. Omejitev velja za območja, ki so občutljiva za nitrate. Za razliko od ostalih držav, je v SLO celo ozemlje države določeno kot nitratno občutljivo. Dobro ali slabo, tako pač je. Strokovno gledano ni kakšnih hudih razlogov, da je cela država nitratno občutljiva. Razni rečni prodovi, peščena tla na visokih podtalnicah, območjo okoli vodotokov in vodovarstvena območja pa je najbrž prav da so. Ampak to je moje mnenje, zakonodaja pravi drugače. Zakonodajo se da spremeniti. Je jeba, ker je po nitratni direktivi treba najprej prepričati Komisijo (če bi že doma dosegli dogovor), ampak je način. O uspešnosti takega početja ne bi.
250 kg (se mi zdi, ne grem preverjat) dušika na ha lahko daš skupaj z mineralnimi gnojili (170 za živinska ostaja, razliko daš iz mineralnih). Gotovo pa lahko daš tudi več, vendar potrebuješ gnojilni načrt narejen na podlagi analize tal. Se pravi ni kakšne hude omejitve, da ne bi dosegal enakih pridelkov na podlagi uravnoteženega gnojenja kot recimo na Irskem. Ali Nizozemsekm. Ali v Avstriji. Ali pa misliš, da se tudi tam kmetje otepajo analiz tal in gnojilnih načrtov ko hudič križa tako kot pri nas?

Tole sem najmanj jaz že vsaj enkrat razlagal tule. Tvoj kmetijski svetovalec tele informacije strese opolnoči, če ga snameš z ljubice. Informacije so na razpolago v smernicah za strokovno utemeljeno gnojenje. Pa še kje. Samo pogledat je treba in/ali vprašat. Samo če to narediš, potem veš. In če veš, malo težje jambrata s Hanzijem.

Še vedno pa ti ostane tista, da se država nima kaj vtikati v tvoje posle; ima da da denar, ki ti pripada (itak ga da manj kot je vredno tvoje delo in žrtvovanje za prehransko varnost slovenskega naroda ....), nima pa kaj postavljati pogoje kaj šele gledati ali jih izpolnjuješ. Sem zajel vse ali sem kaj važnega izpustil?

• Všeč mi je
Reactions: SJTV1 in bizi