indukcija - delovanje

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.881
108
63
štajerska
eni tudi pravijo, da je edino pravo kuhanje na odprtem ognju ali pa na peči na drva.vsakemu kakor paše
smile-1.gif

indukcija je hitrejša in energijsko učinkovitejša. pa še reguliraš tako kot plin.kar pomeni v trenutku.
če ti raje kuhaš na steklokeramiki ker imaš stare rajngle ql. mi smo r zamenjali tistih par piskrov pa je tudi ql. če kaj kupim kupim tako da bo delalo na indukciji. poleti pa lepo zunaj na plinu kuhamo
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pri mojih starših vsi piskri, ki so nekaj vredni ali stari delujejo BP. Uporablja se tud prahistorik posoda, ne deluje samo tisti cheap shit teflon, ki je bil kupljen za 1000 SIT, tisto pa itak nima drugje kaj počet kot v smeteh.

Za stejke uporabljam grodlasto črno ponev, ki je verjetno moja starost x2 pa nisem najstnik.
tongue-1.gif
S posodo res ne bi smelo bit težav.

PS. Jaz sem bil velik pristaš plina in največji sovražnik steklokeramike ampak zdaj indukcija je pa res najbolje iz obeh svetov.
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Hanzl, pa si ti prepričan da imaš štrom porihtan kot je treba? Mamo tudi mi AEG Electrolux indukcijo, pa dela tko kot je treba. Sem pa ob renoviranju kuhinje obnovil tudi vso elektro napeljavo...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.801
6.781
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Hanzl, pa si ti prepričan da imaš štrom porihtan kot je treba? Mamo tudi mi AEG Electrolux indukcijo, pa dela tko kot je treba. Sem pa ob renoviranju kuhinje obnovil tudi vso elektro napeljavo...
Zadeva isto dela pri starših, tašči, servisu. Zakaj pa kuhalnik in nadomestna plošča iz servisa druge znamke dela OK?
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:Ti ta 20 let star AMC dela na indukciji ali ne?
Ne dela. AMC je začel nekje po letu 1995 delati posodo za indukcijo. Ta ima na dnu jasno označeno, da je za indukcijo.
V glavnem, kaj so "velike" prednosti indukcije:
1. Večja moč - hitreje vre voda.
2. Moč takoj upade.
3. Nekaj manjša poraba energije.
Moram reči, da za nas, ki smo znali kaj skuhati tudi na štedilniku na drva, nič tak nujnega. V otroštvu sem pač zakuril štedilnik, šel ven kuram pobrat jajca in zatem sem pekel palačinke, ker je bilo že dovolj zagreto
smile-1.gif
. Če delam na steklokeramiki, najprej dam ponev na ploščo in potem odprem hladilnik za sestavine, če pa na indukciji pa pač obratno. Časa do končnega rezultata porabim zmeraj enako.
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.881
108
63
štajerska
pravzaprav pri indukciji ni večja moč ( no lahko tudi je ampak to ni pomembno ), ki "naredi" da voda prej zavre, ampak način delovanja.
indukcija ne zagreje najprej žarilne tuljave - nitke - kovine , ki nato segrejejo ploščo, ki nato segreje tvojo posodo, ampak direk segreje dno posode. zato je hitrje in bolj učinkovito. izgube energije so tukaj manjše ( sicer za družinski budget relativno nepomembno )
 

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.517
843
113
Ni bogokletno; je pa precej odvisno od načina kuhanja. Ko kuhaš jed par ur, je vseeno, če potrebuje nekaj minut na začetku, da se segreje, in če greje (= se ohlaja) še par minut po koncu.

Če tebi ustreza - super zate. Mislim pa, da je mojo izkušnjo deli veliko ljudi. Prehod iz plina (The Real Thing) na steklokeramično ... sem opazoval tisto vodo, ki se je zenovsko grela, da bi iz nje nekoč (res nekoč) nastal čaj... po nekaj iteracijah se je zraven nove steklokeramične plošče pojavil (še bolj) nov električni grelec vode, pa tudi veselje do kuhanja se je umirilo. Ob selitvi sva se s steklokeramično ploščo razšla - bila je lepa, ampak večino časa hladna, kaj naj rečem. Indukcija, The Real Thing v2.0, dobrodošla doma.
 

vogel1

Fizikalc
6. sep 2007
234
32
28
Evo zmontiral Elektrolux EHG 6341 FOK 2 indukcija 2 steklokeramika! INDUKCIJA DELA KO ŠUS!! Tudi na vso emajlirano posodo ki je še ostala in malo džezvo! Razen aluminijaste seveda
smile-1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.801
6.781
113
pri taščici
Si pogledal moje posnetke? Na emajlirani dela bolje kot na ”inox”, nikjer pa dobro, vsaj pri meni. No kakorkoli, bodi zadovoljen še dolgo. Če pa te bo začelo kaj motit pa zs.
 

Fly

Guru
21. jul 2007
2.643
508
113
Še vsakega ki poznam je obžaloval nakup kombinirane plošče 2 ind. In 2 stekloker.
Steklokeramični del sploh ne uporabljajo.
 

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.367
9.621
113
EU
Ma daj no. Imam steklokeramično. Dvakrat plin in dvakrat elektrika.
Ko plina sfali med menjavo bombe, furam elektriko.
Kaj je to indukcija ...
bonk.gif
 

Fly

Guru
21. jul 2007
2.643
508
113
Saj to je to. Če imaš na razpolago samo indukcijo in steklokeramicno boš sigurno uporabljal indukcijo. Ker ni primerjave.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.801
6.781
113
pri taščici
No da dokončam zgodbo.
Mojo nesrečno ploščo sem pri prodajalcu uveljavljal stvarno napako. Lahko rečem da je bil korekten, predvsem zaradi tega, ker sem zavedal svojih pravic. Nekaj je sicer poskušal z dobropisom oziroma menjavi aparata za drugo model, ampak sem vztrajal na vrnitvi kupnine in jo tudi dobil po nekaj dneh. Sem mislil da bom še dlje čakal.

Imam že 4x indukcijo od Boscha, ki zaenkrat dela po pričakovanjih.
 

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Imam Elektrolux kombinirano ploščo, 2x indukcija, 2xplin. En liter vode na P zavre v 2:25. Ravnokar pa sem opazil, da če na večji plošči nekaj kuhaš na 9, na mali plošči ne da dovolj moči, da bi voda zavrela....
EDIT: Se mi je pa ob montaži zgodilo nekaj neverjetnega, huda šlamparija s strani proizvajalca!Sem hotel plin sam priklopiti, pa sem vseeno poklical strokovnjaka, da mi natakne tisto cev. Zamudil se je nekaj minut, pomeril če kaj spušča in ugotovil, da plin spušča. Da ne dolgovezim, plin je spuščal pod samim spodnjim pokrovom, kjer je bil dostop nemogoč. Mojster je potem s fleksarco razrezal spodnji del plošče in ugotovil, da eden od kolenčkov sploh ni privit do konca, za povrh pa je bil še brez tesnila!!!
bonk.gif

In če bi to priklapaljal sam, bi šlo vse v luft.....
crazy1.gif
 
Nazadnje urejeno: