No, še moje poročilo zadnjih dveh tednov. IGO sicer uporabljam že vrsto let, od prejšnjega tedna seveda tudi IGO Primo na Androidu
S slednjim sem prevozil res kar nekaj kilometrov po različnih cestah (predvsem Slovenija, nekaj pa tudi Hrvaška, Avstrija) in ga precej podrobno opazoval in temeljito preizkušal.
Zadeva je s stališča uporabniškega vmesnika odlična. Težko bi kaj očital, čeprav se kakšna malenkost vedno najde. Recimo v seznamu točk na poti je malo nerodno izbrisati Current GPS point (čeprav se sedaj to vsaj da
). Prav tako mene malo moti predolgo opozarjanje na radarje. Saj se lahko nastavi, vendar je tipov radarjev kar precej. Zadoščal bi le en pisk nekaj sto metrov prej, pa bi bilo meni povsem dovolj.
Menda je nekaj težav z zvokom pri uporabnikih, ki imajo že nameščen JB. Na ICS na 480x800 deluje vse skupaj brez težav. Ampak to je druga zgodba. Sam tudi vedno izključim govorjenje pri navigacijah - pač pogledam za naslednji akciji, ko potrebujem. Ne vem, kako to lahko nekateri poslušate (zraven pa še radio in sogovornika). V prejšnjih verzijah (IGO Myway), je bilo s tem izključevanjem zvoka nekaj težav, sedaj tukaj pa deluje bolje. Je pa res, da sem opazil, da si ne zapomni tiste druge nastavitve po vrsti (za glasnost pod VOICE).
Na SGS deluje program dovolj hitro (imam vključen maksimalno udobje (3D, animacije), nekaj slabega občutka pa je pri samem zavijanju. Lokacija je sicer točna (ni zamika), vendar zelo pozno nariše, da si zavil v ulico. Če je sedaj hitro nova akcija, je videti malo nerodno. Ampak se hitro postavi na svoje mesto.
Zemljevidi sedaj delujejo v različnih kombinacijah, kar je zelo dobro. Tudi Monolitka sedaj spet prikazuje posamezne stavbe, kar je odlična zadeva.
O sami navigaciji pa takole - IGO je vedno slovel kot odličen v navigaciji. V IGO Primo opažam, da je vodenje precej bolj odvisno od samega zemljevida, kot je bilo to prej. Sama pokritost seveda ni vse, zemljevid mora imeti tudi dobro kategorizacijo cest. Prav neverjetno slabo se mi zdi uporabljati Navteq v Sloveniji - ceste notri sicer so, ampak poti, ki jih izbira, so pa grozne (in brez skrbi - ne pišem kar tja v en dan, kot izkušen
uporabnik sem vedno preveril različne alternative). Teleatlas je boljši, vodenje pa je najboljše pri Monolitki. Čeprav - tudi Teleatlas in Navteq imata dobra področja. Če nič drugega, so tudi omejitve bolje označene kot pri Monolitki.
Zadnjič je nekdo pisal, da je Navteq na Hrvaškem sedaj boljši kot Monolit. No, karta je novejša in že pred kakšnim mesecem (še pred Primotom) se mi je v Istri zdelo, da je Monolitka relativno zastarela, Navteq pa precej novejši. Prejšnji teden sem se vozil po Kvarnerju in več uporabljal Navteq - hja - ni me povsem prepričal. Za nameček me je še resno zavedel na poznanem koncu Crikvenice
Običajno je pred kritiziranjem vedno potrebno preizkusiti različne alternative, no tokrat pa tega ni potrebno, saj tam ceste sploh ni.
Opazil sem tudi, da je predvidevanje prihoda sedaj manj točno kot pri IGO Myway. Slednji je med uporabniki prav slovel po zelo natančnem predvidevanju prihoda. Pri IGO Primo sem nad podatki kar nemalo začuden, saj je sposoben v dobri uri zgrešiti tudi za dvajset minut (prej pa je bil zelo natančen).
Ne vem sicer katero verzijo radarjev sem sedaj uporabil, vendar imam občutek, da je kar nekaj več napak. Recimo na avtocesti kaže, da gre za omejitve 50 (pa tam že dolgo ni bilo nobenega dela na cesti, da bi bil to lahko razlog). Mislim, da je nekdo podtaknil malo slabšo verzijo, vendar meni ti radarji niso tako pomembni. Povsem zadoščalo bi mi, da me s piskom opozori pred takšno potencialno situacijo - ne potrebujem pa podatka o najvišji dovoljeni hitrosti in dolgega piskanja. To moti pogovor ali poslušanje.
TMC - odlična zadeva. To sem sicer dobil prvič, ampak me je navdušilo. Ima nekaj porodnih krčev, verjetno še največ zaradi nelegalne verzije - sploh prvi teden, sedaj je bolje. Nekaj dogodkov pa je vseeno ostalo in ne vem, kdaj jih bodo zbrisali (recimo nesreča na cesti Novo mesto - Črnomelj). Nisem še najbolj prepričan, kako pogosto preverja podatke. V petek zjutraj sem namreč šel proti morju in preko radia sem izvedel, da je ob Brezovici na AC je prišlo do nesreče. Nalašč se zadevi nisem izognil, vendar TMC tega še ni pokazal. Ko pa sem bil že mimo (čakanja je bilo nekaj minut), pa se je informacija pojavila. Vprašanje je torej - kako hitro dobi podatek strežnik in kako pogosto osvežuje moj telefon te podatke. Poskusil sem ga prisiliti k osvežitvi, vendar zapisa še ni bilo. Kasneje pa je prišel, ko sem se seveda že peljal naprej. Pri TMC je zaznati nekaj porodnih krčev, sicer pa je odlična zadeva in me je enkrat že rešila kolone.
Verjetno sem še kaj pozabil.
Skratka - IGO Primo za Android bi dal zelo visoko oceno. Kot vsak tako kompleksen program ima še napake, vendar kot celota deluje odlično in ga toplo priporočam. Podjetju gre zamera, da verzije za Androida za telefone ne prodajajo. Že večkrat sem jim sitnaril in iz odgovorov sklepam, da imajo neke pogodbe, ki jim vežejo roke. Trenutna verzija je sneta iz novejših naprav, ki imajo Androida. Zato je tudi še nekaj porodnih krčev pri različnih ločljivostih, kmalu pa pričakujemo različne skine.
IGO je v osnovi silno prilagodljiv in ne dvomim, da bo zadeva zanimiva. Toplo priporočam. Razen Sygica, ki je grafično in vmesniško zelo dober (imam legalnega, da se razumemo
), mu nobena druga navigacija (sploh na našem koncu) ne seže niti do kolen.