iGO Primo, Nextgen - [Android OS]

izyveliki

Zelenc'
1. jul 2012
15
0
1
Kratko poročilo: Stestiral sem iGO Primo na SG Note in na Huawei Ideos X5 in moram povedat, da je vizualno za Ideos (480x800) lepše dodelan in ima nekaj možnosti več kot na SG Note. Kar se pa kart tiče pa takole: na poti iz Celja na Vrh nad Želimljami (tam ko se nč več ne reče pa še 1km naprej), me je Nauteq pripeljal do končnega cilja brez napak po začrtani poti, Monolitka pa je z istimi nastavitvami hotela kar nekaj stran poti ubrati. Poleg tega Monolitka pri omejitvah prezgodaj obvešča medtem, ko je Nauteq točen. Nisem prepričan ampak mislim, da je to od kart odvisno: Monolitka ima veliko več tabel pred križišči, četudi v resnici ne obstajajo. Tukaj je Nauteq bolj skop. Upam, da sem komu pomagal.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
No, še moje poročilo zadnjih dveh tednov. IGO sicer uporabljam že vrsto let, od prejšnjega tedna seveda tudi IGO Primo na Androidu
cheer.gif

S slednjim sem prevozil res kar nekaj kilometrov po različnih cestah (predvsem Slovenija, nekaj pa tudi Hrvaška, Avstrija) in ga precej podrobno opazoval in temeljito preizkušal.
Zadeva je s stališča uporabniškega vmesnika odlična. Težko bi kaj očital, čeprav se kakšna malenkost vedno najde. Recimo v seznamu točk na poti je malo nerodno izbrisati Current GPS point (čeprav se sedaj to vsaj da
zmaga.gif
). Prav tako mene malo moti predolgo opozarjanje na radarje. Saj se lahko nastavi, vendar je tipov radarjev kar precej. Zadoščal bi le en pisk nekaj sto metrov prej, pa bi bilo meni povsem dovolj.

Menda je nekaj težav z zvokom pri uporabnikih, ki imajo že nameščen JB. Na ICS na 480x800 deluje vse skupaj brez težav. Ampak to je druga zgodba. Sam tudi vedno izključim govorjenje pri navigacijah - pač pogledam za naslednji akciji, ko potrebujem. Ne vem, kako to lahko nekateri poslušate (zraven pa še radio in sogovornika). V prejšnjih verzijah (IGO Myway), je bilo s tem izključevanjem zvoka nekaj težav, sedaj tukaj pa deluje bolje. Je pa res, da sem opazil, da si ne zapomni tiste druge nastavitve po vrsti (za glasnost pod VOICE).

Na SGS deluje program dovolj hitro (imam vključen maksimalno udobje (3D, animacije), nekaj slabega občutka pa je pri samem zavijanju. Lokacija je sicer točna (ni zamika), vendar zelo pozno nariše, da si zavil v ulico. Če je sedaj hitro nova akcija, je videti malo nerodno. Ampak se hitro postavi na svoje mesto.

Zemljevidi sedaj delujejo v različnih kombinacijah, kar je zelo dobro. Tudi Monolitka sedaj spet prikazuje posamezne stavbe, kar je odlična zadeva.

O sami navigaciji pa takole - IGO je vedno slovel kot odličen v navigaciji. V IGO Primo opažam, da je vodenje precej bolj odvisno od samega zemljevida, kot je bilo to prej. Sama pokritost seveda ni vse, zemljevid mora imeti tudi dobro kategorizacijo cest. Prav neverjetno slabo se mi zdi uporabljati Navteq v Sloveniji - ceste notri sicer so, ampak poti, ki jih izbira, so pa grozne (in brez skrbi - ne pišem kar tja v en dan, kot izkušen
cool-1.gif
uporabnik sem vedno preveril različne alternative). Teleatlas je boljši, vodenje pa je najboljše pri Monolitki. Čeprav - tudi Teleatlas in Navteq imata dobra področja. Če nič drugega, so tudi omejitve bolje označene kot pri Monolitki.
Zadnjič je nekdo pisal, da je Navteq na Hrvaškem sedaj boljši kot Monolit. No, karta je novejša in že pred kakšnim mesecem (še pred Primotom) se mi je v Istri zdelo, da je Monolitka relativno zastarela, Navteq pa precej novejši. Prejšnji teden sem se vozil po Kvarnerju in več uporabljal Navteq - hja - ni me povsem prepričal. Za nameček me je še resno zavedel na poznanem koncu Crikvenice
stupid-1.gif

Običajno je pred kritiziranjem vedno potrebno preizkusiti različne alternative, no tokrat pa tega ni potrebno, saj tam ceste sploh ni.
uf-1.gif

Opazil sem tudi, da je predvidevanje prihoda sedaj manj točno kot pri IGO Myway. Slednji je med uporabniki prav slovel po zelo natančnem predvidevanju prihoda. Pri IGO Primo sem nad podatki kar nemalo začuden, saj je sposoben v dobri uri zgrešiti tudi za dvajset minut (prej pa je bil zelo natančen).

Ne vem sicer katero verzijo radarjev sem sedaj uporabil, vendar imam občutek, da je kar nekaj več napak. Recimo na avtocesti kaže, da gre za omejitve 50 (pa tam že dolgo ni bilo nobenega dela na cesti, da bi bil to lahko razlog). Mislim, da je nekdo podtaknil malo slabšo verzijo, vendar meni ti radarji niso tako pomembni. Povsem zadoščalo bi mi, da me s piskom opozori pred takšno potencialno situacijo - ne potrebujem pa podatka o najvišji dovoljeni hitrosti in dolgega piskanja. To moti pogovor ali poslušanje.

TMC - odlična zadeva. To sem sicer dobil prvič, ampak me je navdušilo. Ima nekaj porodnih krčev, verjetno še največ zaradi nelegalne verzije - sploh prvi teden, sedaj je bolje. Nekaj dogodkov pa je vseeno ostalo in ne vem, kdaj jih bodo zbrisali (recimo nesreča na cesti Novo mesto - Črnomelj). Nisem še najbolj prepričan, kako pogosto preverja podatke. V petek zjutraj sem namreč šel proti morju in preko radia sem izvedel, da je ob Brezovici na AC je prišlo do nesreče. Nalašč se zadevi nisem izognil, vendar TMC tega še ni pokazal. Ko pa sem bil že mimo (čakanja je bilo nekaj minut), pa se je informacija pojavila. Vprašanje je torej - kako hitro dobi podatek strežnik in kako pogosto osvežuje moj telefon te podatke. Poskusil sem ga prisiliti k osvežitvi, vendar zapisa še ni bilo. Kasneje pa je prišel, ko sem se seveda že peljal naprej. Pri TMC je zaznati nekaj porodnih krčev, sicer pa je odlična zadeva in me je enkrat že rešila kolone.

Verjetno sem še kaj pozabil.
Skratka - IGO Primo za Android bi dal zelo visoko oceno. Kot vsak tako kompleksen program ima še napake, vendar kot celota deluje odlično in ga toplo priporočam. Podjetju gre zamera, da verzije za Androida za telefone ne prodajajo. Že večkrat sem jim sitnaril in iz odgovorov sklepam, da imajo neke pogodbe, ki jim vežejo roke. Trenutna verzija je sneta iz novejših naprav, ki imajo Androida. Zato je tudi še nekaj porodnih krčev pri različnih ločljivostih, kmalu pa pričakujemo različne skine.
IGO je v osnovi silno prilagodljiv in ne dvomim, da bo zadeva zanimiva. Toplo priporočam. Razen Sygica, ki je grafično in vmesniško zelo dober (imam legalnega, da se razumemo
cool-1.gif
), mu nobena druga navigacija (sploh na našem koncu) ne seže niti do kolen.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik Janch pravi:
Hvala za zelo dragocene informacije. Post sem simbolično nagradil!
smile-1.gif
rolleyes-1.gif

Hvala. Zadevo sem res temeljito preizkusil. Ravno prejle pa smo preverili še vnose ulic, zato dodajam še tole - tudi pri vnosu ulic je potrebno upoštevati kateri zemljevid imamo. Sploh pri Monolitki se rado zgodi, da ponuja preveč razdrobljeno naselje. Konkretno Laniše (mislim, da 10-15 hiš) so razdeljene na štiri ali pet delov. Pa tudi razlika je, če Laniše vpišeš pri Town ali pri Street.
Pri teh zadevah velja biti previden, saj kdaj ne najdemo zadeve, ki sicer obstaja.
V pomoč lahko kdaj predlagam iskanje s pomočjo POI točk, ki je bolj elegantno.

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Citat:
Uporabnik krava pravi: Toplo priporočam. Razen Sygica, ki je grafično in vmesniško zelo dober (imam legalnega, da se razumemo
cool-1.gif
), mu nobena druga navigacija (sploh na našem koncu) ne seže niti do kolen.
No kar se Sygica tiče bom rekel takole:Vsake oči imajo svojega malarja!
Tudi sam sem dosti testiral:Sygica,Navigon in iGo in moram rečt da me je Navigon še najbolj prepričal z enostavno inštalacijo in enostavno uporabo,da ne bo kdo kaj narobe razumel,govorim samo svoje mnenje,res da sem Navigona uporabljal največ in sem se nanj tudi najbolj navadil mogoče zato,po mojem mnenju Sygic in Navigon tam,tam nekje na istem nivoju,iGo- Primo je seveda še v razvijanju zato mislim da ko bo zadeva kolikor toliko zaključena bo to res najboljša izbira,je pa marsikogar odvrnilo od inštalacije zaradi problemov ki so se pojavljali,vsak bi seveda rad z enim klikom inštaliral zadevo,to pa pri poplavi toliko različnih telefonov ne gre čez noč.

Nazadnje urejeno:

izyveliki

Zelenc'
1. jul 2012
15
0
1
Včasih so rekli "Sto ljudi sto čudi". Kar tebi krava ni všeč, je meni ravno dobrodošlo. Zato najbrž tudi delajo različne stvari in konkretno pri navigacijah tudi različne opcije, ki jih lahko vklopiš ali pa izklopiš. Meni osebno so opozorila na radarje všeč in da mi "Micka" celo pot teži, saj se večinoma vozim sam in se imam vsaj s kom kregat med vožnjo. Je pa meni osebno moteče konstantno piskanje pred radarjem. Nisem pa še ugotovil od česa je le to odvisno, saj mi je Primo na Noteu z Nauteq zemljevidi samo enkrat zapiskal, na Ideosu X5 z Monolitko pa konstantno do radarja. Tudi jaz opažam, da so bile nekatere rešitve pri May Way boljše kot pri Primotu, a v celoti je slednji boljši in strinjam se, škoda, da ga ne prodajajo za android.
Sicer pa tudi jaz uporabljam navigacijo že vrsto let. Začel sem z Garminom, z nakupom "pametnega telefona pa z navigacijami za Android. Do iGO me nobena navigacija za Android ni prepričala, niti vizualno, niti uporabniško. Za moj okus se iGO-u še najbolj približa Sigic, vendar mu seže le do kolen.
Kar se pa zemljevidov ali map tiče pa menim, da ne more biti odvisno od okusa, saj je tu najbolj pomembno, da te pripelje točno na cilj. Po mojih izkušnjah je Nauteq najbolj točen. Ker se vsako leto odpravljam na Irsko z avionom iz Benetk sem sprobal Nauteq in TeleAtlas. Slednji me ni nikoli pripeljal do letališča. Vedno me je peljal mimo letališča naprej proti mestu. Nauteq pa je bil vedno točen-do parkinga na letališču. Ista zgodba z letališčem v Grazu. Tudi pri vožnjo iz letališča v mesto me je peljal TeleAtlas okoli Benetk nepotrebnih 20km, ampak za probo je tudi to potrebno opravit, če imaš čas.
Kar se pa tiče Slovenije me pa čudi, saj po mojih izkušnjah pač Nauteq deluje boljše od Monolitke (točnost). S TeleAtlas lani in nato z Monolitko, tudi lani sem se vozil okoli bolnišnice v Mariboru in nikakor me nista pripeljali do tja. Navteq me pripelje vedno točno.
No, včeraj sem pa karte prvič primerjal hkrati.
Me pa pri vseh moti to, da določenih krajev ulic in hišnih številk enostavno ne moreš vpisati v iskalnik. Naprimer Šmarje pri Kopru (ponudi ti Šmarje pri Jelšah) nikakor ne moreš vnest, ker ti ne dovoli. Z malo truda in brskanja ji najdeš pod Sergaši. To je tak kot bi Celje moral iskat v Trnovljah
smile-1.gif
. Isto je z ulicami: Novo polje, cesta IV 7, sploh ne moreš vpisat, ker ti ponudi cesta I in konc. Nikakor ne moreš vpisat željenega naslova. Ko pa sem prispel na željeni vmesni cilj sta mi pa obe napravi spisali točen naslov?
Skratka, kljub določenim pomanjklivostim je moje srce
smile-1.gif
za iGO in Navteq. Fantom, ki so to zrihtali, da lahko mi navadni šalabajzerji to uporabljamo, pa kapo dol in vse pohvale.
Janch, popotnik $ Co., iskrena hvala za vaš trud in tudi za ažurno pomoč. Res ste fejst fantje. V današnjih časih je to svetla izjema, da je nekdo vedno pripravljen pomagat. Ko ste kej v Celju-zs in gremo na pir
nahrung002.gif

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.438
801
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Citat:
Uporabnik izyveliki pravi:
Je pa meni osebno moteče konstantno piskanje pred radarjem. Nisem pa še ugotovil od česa je le to odvisno, saj mi je Primo na Noteu z Nauteq zemljevidi samo enkrat zapiskal, na Ideosu X5 z Monolitko pa konstantno do radarja.

to se da elegantno odpraviti. Tudi mene je to blazno motilo, zato sem se poslužil opcije, da mi piska samo kadar se radarju približujem z višjo hitrostjo od prespisane. Tako mi ga lepo vedno prikaže na displayu vendar se ne dere, če vozim pod oz po omejitvi. Če pa se mu približujem z previsoko hitrostjo, takrat me pa seveda zavoljo moje denarnice prav nič ne moti, če začne tulit.
grin1.gif

aja preden me kdo vpraša kako ri nastavit: več-->nastavitve-->zvoki in opozorila-->nastavitve alarmnih točk-->vrste alarmov-->nato pri vsaki vrsti merilnika nastavimo zvočno opozorilo: "samo ob prekor. hitrosti" in zadeva je kompromisno rešena.
cool-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Drži, da imajo vsake oči svojega malarja
evil.gif

IGO sicer ni ravno izdelek v razvoju, bolj je problem, da ni originalne podpore za Android. Ampak to je druga zgodba.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Saj se mogoče nisva razumela. Tudi meni je prav, da me opozori na radar, vendar gre tudi meni na živce, da tako dolgovezi. Zvok imam sicer izključen, razen teh opozoril, ki pa so dolga. Načeloma se lahko nastavlja tudi kako daleč naj piska (vsaj pri nekaterih skinih je bilo tako). Se pa sam poslužujem Jancheve rešitve ... ki je najbolj primerna.

Sam bi zelo rad dal Navtequ višjo oceno, vendar mi nikakor ne uspe. Je pa res, da sem za zadnjih tednih vozil samo po Sloveniji in Hrvaški. Povsem možno, da je po zahodni Evropi bolje. Pri nas pa je prav slabo - sploh na Gorenjskem. Ampak spet - če komu ustreza, ni panike.

Kar zadeva vpisovanje ulic se strinjam. Rešitev je precej nerodna, je pa res, da se razlikuje med kartami. Sedajle nimam časa, da bi sam preizkusil, ampak kako je, če zamenjaš karto?

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Citat:
Uporabnik krava pravi:
evil.gif

IGO sicer ni ravno izdelek v razvoju, bolj je problem, da ni originalne podpore za Android. Ampak to je druga zgodba.
iGo ni,je pa Primo.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.438
801
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
treba se je zavedat, da oba globalna razvijalca zemljevidov TT in Navteq, našo malo deželico kategorizirata v sklop vzhodno-evropskih držav, kjer je pokritost na slabšem nivoju. Kolikor vidimo, se zadnji dve leti ne pri enem, ne pri drugem ni zgodilo nič revolucionarnega - spreminjajo se v glavnem le datumi na "novih" izidih zemljevidov. O kakšnem velikem napredku glede pokritosti ne gre govoriti, sploh pri naših južnih in še južnejših susjedih.
grin1.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Enkrat sem to že napisal, pa bom še enkrat: iGO (z vsemi variantami) je najbolj "piratizirana navigacija". Posebej je to "piratstvo" izrazito v V in JV Evropi.
Ker pa provajderji zemljevidov živijo tudi in predvsem od tistih, ki updejte plačujejo je 1+1=2.
wink-1.gif

Zanimivo je, da se najbolj pritožujejo tisti, ki še nikoli niso kupili legalnega izvoda navigacije. Ista zgodba je trenutno s TMC v Sloveniji.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Jaz že nekaj let razlagam, da bom to verzijo kupil, če jo bodo ponudili ... dokler je ni, uporabljam pač najboljše na pašniku
evil.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik Oktopusy pravi:
Citat:
Uporabnik krava pravi:
evil.gif

iGo ni,je pa Primo.

Čisto se ne bi strinjal - IGO Primo je na voljo že od pomladi 2010. Pa še takrat so v osnovo zajeli že obstoječe zadeve iz IGO Amigo.
Težava je kvečjemu v teh verzijah za Androida, ki so "po sili razmer delno popravljene" izven same programerske hiše.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Še enkrat o Navtequ - sedajle sem naredil 17 km v okolici Kamnika s to karto. Porazen občutek. Ni mengeška obvoznice, ni krožišča na Duplici pri Kamniku, proti Tunjicam je narisana ena cesta, ki je sploh ni (na travniku - in je v zadnjih desetletljih niti ni bilo), ena cesta se na karti priključuje na glavno cesto, vendar v resnici ni tako, za 4 km asfaltne ceste mi je pisalo, da bom potreboval 28 minut, hišne številke, ki sem jo iskal, ni bilo notri ... skratka mene Navteq res ne prepriča.
Upam, da se razumemo - to so zgolj opažanja, nikaršna plemenska vojna med različnimi ponudniki.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik popotnik pravi:
@krava

[tmc-http]
dl_dist_0_km=50.0 To je v kakem radiju ti pokaže prometne informacije

dt_dl_0=60.0 to je na kake intervale ti osvežuje prometne informacije

Ja, hvala. Sem tole že enkrat videl, pa kasneje pozabil.