Ideja pač

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Tisto o nalepkah je bila šala
grin1.gif

Ker je bila nekoč tema in problem z nekim uporabnikom...

Nima zveze s to temo.
grin1.gif

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Citat:
Uporabnik masevc pravi:
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
ksz

Hvala vsem za mnenja.
Gre za zadevo, ki bi šla za med. Kupcev je v trenutku nekaj 10 mio.
Je že narejeno (prototip).
Je pa bistvena ideja, ne izdelava. Izdelava ni problematična in ima Kitajec to skopirano v enem dnevu.
Tako da morda res najbolje komu ponuditi...ki te pa spet nategne....
To je vedno problem spraviti v življenje. Sam nisi sposoben, ostalim ne zaupaš. Je pa tak način razmišljanja (nateg partnerjev) značilen za Balkan, vključno s Slovenijo. V tujini beseda še nekaj velja.

Lahk pa kaj kaj več napišeš na zs. Morda ti lahko kako pomagam.

Sam sem sposoben spraviti na trg. Samo ne v količinah, ki bi bile po mojem potrebne.
Drugače pa nisem nek človek brez izkušenj. Tako razmišljam, ker sem dal skozi določene zadeve.
Izkušnje, bi rekel.

Splosno znano je, da Slovenci ne znamo prodati izdelkov.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ta riziko ostaja ne glede na tehnolosko zahtevnost. Ce bo imelo potencial, bodo kitajci skopirali... Enkrat je kolega rekel, malo za salo, malo za res... Ce mas res hudo idejo, ampak se ti jo ne da udejanit/izdelat, dej na kickstarter in cez dva tedna kupi na aliexpressu
crazy1.gif

Vsekakor pa, dobra ideja ni vse. Pred leti smo startali en projekt, pa ni sel skozi. Je pa zanimiva izkusnja, ker vidis kako vlagas cas in energijo, po tem pa skocis v prepad in upas da imas padalo. Lahko imas tudi idejo, ki mislis da to je pa to, ampak ce ne zalaufa v startu, bos tezko prodajal dalje. Zal.
frown-1.gif

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:

Vsekakor pa, dobra ideja ni vse. Pred leti smo startali en projekt, pa ni sel skozi. Je pa zanimiva izkusnja, ker vidis kako vlagas cas in energijo, po tem pa skocis v prepad in upas da imas padalo. Lahko imas tudi idejo, ki mislis da to je pa to, ampak ce ne zalaufa v startu, bos tezko prodajal dalje. Zal.
frown-1.gif

Zadeva je popolnoma enostavna. Čudno, da je še ni.
Stala bi 1 eur, določene zadeve pa olajšala za 50 %.
To stvar pa dnevno uporablja 100 mio ljudi po vsem svetu.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:

frown-1.gif

Zadeva je popolnoma enostavna. Čudno, da je še ni.
Stala bi 1 eur, določene zadeve pa olajšala za 50 %.
To stvar pa dnevno uporablja 100 mio ljudi po vsem svetu.

koliko je vložek? imaš sredstva? imaš resurse za realizacijo? imaš dostop do 100 mio uporabnikov? koliko boš naredil profita?

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik masevc pravi:

koliko je vložek? imaš sredstva? imaš resurse za realizacijo? imaš dostop do 100 mio uporabnikov? koliko boš naredil profita?

Vložek je v stroj. Ne vem, koliko bi stal. Nekje 100 k, se mi zdi. Material ne bi bil drag. Nekje 20 centov na komad. Vir? Ga ni. Nimam cca 200 k eur za delat konkurenco Kitajcu čez 2 tedna za mojo idejo.
Dostop do kupcev ni noben problem. Verjemi, da bi sami prosili za čimprejšnjo dostavo.
Profit? Nekje 30 centov oz 30 %. Na komad.
Sam bi sicer to zadevo brez pomislekov v prosti prodaji kupil za npr. 3 eur. Samo ne smeš biti požrešen. Denar ti da količina, ne cena.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.341
113
A je izdelek tak da ga uporabnik kupi vsak teden? Ce ne, potem imas zelo majhen profit na kos. Poleg tega bos recimo v enem letu opremil vse morebitne kupce z izdelkom ki ga potem ne bodo ponovno kupili. In za distribucijo do 100 mio kupcev...mas premalo lufta med stroskom izdelave in MPC izdelka

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
Moje mnenje je da stvar ni niti pol toliko enostavna kot jo gledas se bolj absurden pa se mi zdi razlog zakak se ne lotis projekta...

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Rvc je čisto nerealen in absolutno premajhen. Ne moreš preživeti. Vmes so posredniki, trgovci... in vsi ti bodo hoteli svojih 30%.
Če si v zgodbo prepričan in imas razdelano prodajo, a je težava samo 100 jurjev, potem me klikni in greva na kavo...

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Citat:
Uporabnik masevc pravi:

Vložek je v stroj. Ne vem, koliko bi stal. Nekje 100 k, se mi zdi. Material ne bi bil drag. Nekje 20 centov na komad. Vir? Ga ni. Nimam cca 200 k eur za delat konkurenco Kitajcu čez 2 tedna za mojo idejo.
Dostop do kupcev ni noben problem. Verjemi, da bi sami prosili za čimprejšnjo dostavo.
Profit? Nekje 30 centov oz 30 %. Na komad.
Sam bi sicer to zadevo brez pomislekov v prosti prodaji kupil za npr. 3 eur. Samo ne smeš biti požrešen. Denar ti da količina, ne cena.

Napredujemo
wink-1.gif

Tvoj problem se začne že pri tem, da nimaš dnarja. Sicer 200k ni nek znesek in ga hitro naberes pri vlagateljih (pa ne na kick...).
Podcenjujes prodajno mrezo. Če želiš doseči 100 mio kupcev boš vložil v prodajno mrežo parkrat več denarja kot v razvoj izdelka. Dejansko moras izdelek lansirati v obstojeco prodajno mrezo.
30% marza pa je "strel v koleno". Nikakor dovolj. Še 100% bo premalo za celotno pokritje. Že če mislis s 30% samo pokritje za proizvodnjo, potem si na spodnji meji in boš teško preživel. Nevarnosti je preveliko, ce ze zdaj ves, da ti ga bojo skopirali Kitajci. Naredi izdelek, ki ti ga ne bodo spososbni hitro skopirat.
Kot sem rekel, Slovenci naredimo še, prodati ne znamo. Tole je tipičen primer podcenjevanja prodajnega postopka, ker ni izkušenj.

Nazadnje urejeno:

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Ti imas tri vprasanja
1) Patentirati
2) Proizvajati
3) Prodajati

Prvi P je se najlazji, tretji P je pa najtezji, v drugem P bodo pa Kitajci skoraj zagotovo cenejsi

Patentirati pomeni opisati tvoj izdelek in to prinesti na patentni urad. V prvem letu ti ni treba placati nic, torej rabis zadevo pripeljati do prodaje v tem casu.
Prodaja velike kolicne majhnih izdelkov je problem. Sicer lahko prodajas na novoletnem sejmu, ampak ti ni velikoserijska proizvodnja od katere bos zivel. Torej najdi prodajni kanal preden sploh zacnes razvijati...

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
ksz
Patentirati se po mojem ne da, ker se lahko zadeva malo spremeni, pa deluje podobno.

Tisto, glede 30 centov na komad je bilo mišljeno, da toliko ostane po vseh vračunanih stroških. Vseh.

Zadeva se ne prodaja vsak teden. Po mojem na dve leti zaradi obrabe. Ali pa bolj pogosto zaradi sprememb dizajna, izboljšav,...

Prodajne poti ne podcenjujem. Je že obstoječa. So 3 -je giganti, ki s sorodnimi zadevami zalagajo vse veletrgovce in zastopnike po svetu.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
ksz
Patentirati se po mojem ne da, ker se lahko zadeva malo spremeni, pa deluje podobno.
/.../

Patentira se idejo, pri čemer jo moraš zaščititi tako, da bo tudi z določenimi spremembami še vedno zaščitena. Vendar pa se vsega ne da patentirati.

Citat:
Izum je patentibilen, če (je):
- nov in še ni bil razkrit;
- drugačen od drugih izdelkov v nekem inovativnem segmentu, ki se tehničnemu strokovnjaku ne zdi očiten;
- industrijsko uporaben – torej, če ga je mogoče fizično izdelati.

(Vir)

Pa seveda ne v celotno zadevo mešati še "modela" (angl. Design Patent), ki s patenti nima nič skupnega, saj z njim ščitiš zgolj zunanji izgled in ne funkcionalnost.