Ideja pač

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Tale postavka mi ni najbolj jasna:

"- drugačen od drugih izdelkov v nekem inovativnem segmentu, ki se tehničnemu strokovnjaku ne zdi očiten;"

Glede tehničnega strokovnjaka...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Jaz sem prepričan, da tak izdelek že obstaja. Ne živimo več v dobi glupanov, kjer si ne bi znali izdelati pripomočka za določeno stvar. Praviš, da imaš že na milijone potencialnih kupcev ... haha in ti predvidevaš, da so vsi po vrsti glupani, ki ne znajo člice zviti tak, da bo na šalici stala.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Ne obstaja.

Žaljenje ti je pa itak v navadi...

Si res toliko zakompleksan? Vsak tvoj post ki ga vidim, je drkan.. nekoga.
Bogi.
priden.gif

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Jaz sem prepričan, da tak izdelek že obstaja. Ne živimo več v dobi glupanov, kjer si ne bi znali izdelati pripomočka za določeno stvar. Praviš, da imaš že na milijone potencialnih kupcev ... haha in ti predvidevaš, da so vsi po vrsti glupani, ki ne znajo člice zviti tak, da bo na šalici stala.

Dva tvoje sorte:

- »Vse, kar je mogoče izumiti, je že bilo izumljeno« (Charles H. Duell, Komisar Patentne pisarne ZDA, 1899)

- »Mislim, da je na svetovnem trgu prostora za morda pet računalnikov.«; Thomas Watson, predsedujoči IBM, 1943.

Pbutec

20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Ti izumljaš primitiven pripomoček, glede na navedbe ... ne pa stroj.
bonk.gif

In ja, Duell je imel prav. Vsi kao novi izumi so zgolj nadgradnje že obstoječih, zaradi potrebe po prilagoditvi.

Pbutec

20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Vrnimo se k tvojemu izdelku ... praviš, da bi prodajna cena bila 1eur, izdelava stane par centov. Zakaj se potem bojiš kitajske konkurence? A zato, ker bo Kitajc to prodajal za 0,99eur? V enem mesecu, ko Kitajc zvoha tvoj izdelek in ga transportira do Evrope in Usa, si ti bogatejši že za par milijonov eurov. Aja, ti hočeš postati miljarder z ekskluzivno pravico za vso življenje, tako kot jo ima danes še vedno izumitelj lesene žlice.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Ne. Gre za to, da imajo oni kapacitete, da lahko v enem mesecu zasičijo trg. Jaz pač ne.
Tu ne gre za par centov gor ali dol.
Saj je vseeno. Zadeve ni na trgu. Je zelo uporabna. Meni služi krasno.
V proizvodnjo ne bom šel.
Morda jo ponudim proizvajalcu kompatibilnih izdelkov.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
ksz
Patentirati se po mojem ne da, ker se lahko zadeva malo spremeni, pa deluje podobno.
/.../

Patentira se idejo, pri čemer jo moraš zaščititi tako, da bo tudi z določenimi spremembami še vedno zaščitena. Vendar pa se vsega ne da patentirati.

Citat:
Izum je patentibilen, če (je):
- nov in še ni bil razkrit;
- drugačen od drugih izdelkov v nekem inovativnem segmentu, ki se tehničnemu strokovnjaku ne zdi očiten;
- industrijsko uporaben – torej, če ga je mogoče fizično izdelati.

(Vir)

Pa seveda ne v celotno zadevo mešati še "modela" (angl. Design Patent), ki s patenti nima nič skupnega, saj z njim ščitiš zgolj zunanji izgled in ne funkcionalnost.

Patent je po moje nepotrebna bedarija. Dejansko jim razkrijes vsebino, oni pa jo zaobidejo.
Poleg tega so patenti draga stvar, sploh, ce zelis patentirati na razlicnih trgih, kar pri tej stvari definitivno je potreba.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Ne. Gre za to, da imajo oni kapacitete, da lahko v enem mesecu zasičijo trg. Jaz pač ne.
Tu ne gre za par centov gor ali dol.
Saj je vseeno. Zadeve ni na trgu. Je zelo uporabna. Meni služi krasno.
V proizvodnjo ne bom šel.
Morda jo ponudim proizvajalcu kompatibilnih izdelkov.

Torej, kaj ponujas v zameno za investicijo v proizvodnjo? Prodajni kanal je tvoj, ker ga ocitno poznas.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Jaz zadeve ne bi vrgel v kos: Ne bi niti precenjeval, niti podcenjeval niti potenciala, niti konkurence.

Ce imas idejo, si zgoraj prebral da obstajata dva nacina zascite: oblika (dizajn) ali tehnicna resitev tehnicnega problema (patent). Delam na tem podrocju ze 15 let in vem za veliko "urban miths" in tudi za veliko izgubljenih priloznnosti,

Povej za katero od teh 2 variant gre.

Ce bos ponudil proizvajalcu kompatibilnega izdelka se moras pred tem zavarovati, da ti ne bodo ukradli "ideje".

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Gre po mojem za kombinacijo obeh variant. Oblike in s tem tehnične rešitve.

Vem, da je lastna proizvodnja brca v temo.

Kompatibilni izdelek sem pa mislil v smislu nadgradnje njihovega obstoječega izdelka.

Ni konkurenca, ampak doprinos k obstoječemu izdelku.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Se pa njihove zadeve kitajsko ponarejajo na veliko.

Samo, kot pravim,tega še ni.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Oki, ampak tvoja osnovna težava je kot praviš, da ne veš kako začet-spravit zadevo na trg.

Opcija kickstarter te skrbi, ker bo še pred koncem kampanije nekdo skopiral. Jasno, ker gre za nek banalen produkt z nizkim proizvodnim stroškom in (kot praviš) neskončnim tržnim potencialom, to odpade ker ti bodo, če to drži, sigurno skopirali.

Opcija z nekim soinvestitorjem te očitno skrbi, ker ti bo tisti spet okol prinesel in ti bo speesdil idejo...

Torej ti preostale le lastna investicija in proizvodnja za štirimi zidov, pa da nihče ne ve za to, dokler nimaš razpoložljive kapacitete na zalogi in po tem prideš na trg, kjer vsi kupijo tvoj produkt in čez noč zaslužiš milione, se upokojiš in živiš srečno do konca svojih dni.

V poslu je riziko, ne glede na to, katero od zgoraj omenjenih opcij se boš šel (če se boš šel).

Vse je vprašanje percepcije, ker po eni strani si blazno prepričan v svoj produkt, kar je super, ampak ne bi pa reskiral 200k da bi zadevo speljal. Ali nisi tako prepričan sam vase kot trdiš, ali pa hočeš neko "zihr" varianto, kjer bi brez vložka prišel do multinacionalke. Tretja opcija te torej, ne interesira. Iz pač tebi jasnih razlogov.
Najbolj "zihr", oziroma drugače rečeno, varianta z najmanj vložka je prva, torej, narediš killer predstavitev, daš na kickstarter in res vidiš potencial svojega produkta. Je za rajo, ali ni za rajo. Če ne uspe, si na izgubi tistih par100€ kolikor te je stal spot. In lastna sramota, da nisi prav prečital trga in tega ne rabijo. Nikoli ne veš.

Najbolj realno in na koncu dneva najbolj perspektivno je, če uspeš (pač glede na branžo proizvoda, ki je pač jasno, širši javnosti ne boš zaupal) najti somišljenika, ki bo prispeval za nakup/izdelavo stroja, ti prispevaš idejo in prodajne kanale, ustanovita družbo in gasa.

lp

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Na trg ne bi bil problem spraviti. Sem napisal v enem postu, da Evropo pokrijem z enim dobaviteljem oz. "mega" veletrgovcem.

Tudi ne bi bil problem v nabavi opreme - jaz nimam 200 k eur, nekaj imam, samo bi lahko dobil partnerja - meni poznanega.
Problem je v tem, ker imajo Kitajci že take stroje za enormno proizvodnjo v vrednosti par mio eur.
Te "požrejo" v sekundi.

Sem nezaupljiv, ja, na podlagi izkušenj.
Da se pri denarju vse neha. Fairplay in prijateljstvo. Celo 2 odvetnika (moja) sta sta me "nategnila", da sta pobrala denarce.
In zaradi naivnosti sem bil v življenju ogoljufan za čez 400 k eur.

Ne, ne želim čez noč postati milijonar in lenariti.. Daleč od tega. Samo rad bi nekaj dobil za svojo idejo. V pravičnem smislu.
Saj če nič več ne delaš, je itak dolgčas
grin1.gif

V produkt sem pa prepričan, ker sem ga naredil, ker mi je šlo nekaj blazno na živce.
Pa ne samo meni.

Za primerjavo ti dam (nima nobene povezave s tem), da meni odtehta toliko (tako razliko), kot če bi npr. vozil avto brez servo volana ali pa z njim. Razlika ni v fizičnem smislu, ampak v odtehtanju - razliki. Zame.

Je pa ideja ena tistih "Kako se nisem tega že sam spomnil"
grin1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.041
1.843
113
Emona / Carnium
V Sloveniji so one man band "realizatorji" in pa agencije, ki jih takšni produkti zelo zanimajo in so pripravljeni (in imajo sredstva) tudi na partnerstvo. Imajo izkušnje, kanale, povezave, all the way 2 China...
Obstajajo pa tudi investitorji (posamezniki), med katerimi pa je cel kup nastopačev z odvečnim denarjem, kar predstavlja še en riziko več.

Še eno skrivnost ti izdam: kaj je glavni razlog, da produkt ne prispe na trg? Strah.
Pa srečno!

Pbutec

20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Za tvoj izdelek je potreben predvsem marketing, tega Kitajci nimajo. Glede na to, da gre za izdelek kot praviš "kako se nisem prej tega spomnil", gre očitno za zadevo, ki je kupci ne iščejo, ker ne vedo da kaj takega sploh lahko obstaja. Vloga marketinga je, da jih obvesti o tem, da za njihove probleme/nevšečnosti obstaja fizična rešitev.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik masevc pravi:
Patent je po moje nepotrebna bedarija. Dejansko jim razkrijes vsebino, oni pa jo zaobidejo.
Poleg tega so patenti draga stvar, sploh, ce zelis patentirati na razlicnih trgih, kar pri tej stvari definitivno je potreba.

To je zelo pogosto in zmotno prepričanje. Brez patentov ne bi bilo napredka. Res je, da so nekateri patenti nesmiselni in delajo več težav, ampak v splošnem pa je ravno obratno.

Na kratko: patent ti v zameno za razkritje nudi monopol, pri čemer razkritje ni takojšnje (~2 leti zamik).

Praktični primer: razvoj nekega zdravila je v rangu milijard. In brez zagotovljenega monopola ti tega nihče ne bo šel delat, če te lahko vsak ko ima 5 minut časa skopira in prodaja ceneje. Je pa res, da je v času trajanja patenta to zdravilo dražje kot kasneje, ampak brez patentov ga najverjetneje sploh ne bi bilo
wink-1.gif