a ni glih zato jodirana sol, ker joda z ostalo hrano dobiš premalo?Morska (dodatno) nejodirana sol je najboljša sol, jod pa itak dobis s skor vsako hrano...
a ni glih zato jodirana sol, ker joda z ostalo hrano dobiš premalo?Morska (dodatno) nejodirana sol je najboljša sol, jod pa itak dobis s skor vsako hrano...
Še enkrat, umetni jod se lahko pridobi samo v atomskem reaktorju in težko verjamem, da tega dodajajo soli.Tak je blo. Ampak nowadays pretiravamo, umetni jod slabsa osnovno funkcijo scitnice, zato najboljsa naravna nejodirana morska sol. Scitnicarjev polno...
Samo v pojasnilo, med drugim imam tudi diplomo iz kemije. Ti pa s svojim pisanjem kar precej zavajaš. Imaš sto tisoče ljudi, ki jedo samo tisto, kar si sami skuhajo ali spečejo in to od kruha, peciva, keksov in hamburgerjev. Morskih rib pa povprečen Slovenec uživa bolj malo. Brez jodirane soli bi bila polovica od teh ljudi golšavih zaradi pomanjkanja joda.Soli dodajajo kalijev ali natrijev jodid. Tudi edina, ki se smeta "vmešati" v prehrano. To ni naravni jod, ampak je umetno ustvarjen in to razumejo vsi normalni ljudje, razen tebe, ki se zdaj repenčiš in iščeš dlakocepske napake v tekstu, namesto, da bi pomislil o tem, kaj dejansko piše. Ne delaj se znanstvenika, če si računalničar v en meter velikem cubiclu.
Naravna morska sol in ribe vsaj enkrat tedensko, pa bo vse ok s ščitnico. Nosečnice pa naj vzamejo še kaj drugega zraven ali jedo ribe večkrat. Tako pa nam jodirajo sol, z jodom pretiravajo in ščitničarji se samo množijo, izgovor je pa ta, da se ljudje izogibajo soli in imajo zato težave. Al vse kar daš v usta, vsebuje sol, to umetno, z jodom...vsak kruh, keks, pecivo, hamburger, pečen pišek, vse.
I'm out, ne da se mi...
Glavni viri joda v prehrani so jodirana sol, mleko in mlečni izdelki, ter ribe in morski sadeži, zato so večjemu tveganju za pomanjkanje joda izpostavljeni predvsem posamezniki ki se tem živilom izogibajo. Še posebej veliko je tveganje pri tistih, ki se izogibajo uživanju jodirane soli.
kvalitetno šolanje...umetni jod...naravni jod , v čem je keč tukaj?Brez zamere, ampak meni je vedno hecno ko preberem, umetni jod, naravni jod. Resnično, vsi smo imeli vsaj nekaj kemije v časih svojega izobraževanja. Ali pa le to ni bilo tako kvalitetno, kot se naši šolniki hvalijo.
Se vedno ponavljam za enim clovekom, da jod v soli slabsa delovanje scitnice.
En prof., dr., sc., ing...bla bla me je tako "ucil". Mene navadnega cloveka pa to..malo humorno napisano, ker si ne znam predstavljati, da kdor je kolikor toliko normalno poslušal v šoli, o kovinah, nekovinah, anorganskih sestavinah, potem ne more uporabljati izrazov kot so umeten jod, naraven jod. Atomska struktura joda je vsepovsod enaka. Periodni sistem je samo eden.