Po moje ni enostavno (za večino). Potrebno je imeti kar nekaj znanja / izkušenj kako izgubiti maščobo varno (brez oz. z čim manjšo izgubo mišične mase).
Na grobo (naj me kdo popravi) mislim, da gre takole.. Človek ima "dnevno porabo" npr 2500 kcal (ponavadi imajo tisti, ki želijo izbubiti težo dolgo let več) in bi rad izgubil težo (najraje maščobo). Če želi varno izgubiti par kg, mora znižati to številko dnevnega vnosa za kakšnih 20%. Pri tem je pomembno, da poje določen % beljakovin (da bo čim manjša izguba mišične mase) in določen % OH (zaradi energije, kvalitete treninga / gibanja.. so tudi druge teorije), ostalo pa naj bi bile maščobe (večina jih svetuje da je ta procent najnižji).
Če bi se tega držal in izbubljal težo počasi, bi v teoriji moral izgubiti večino maščobe oz. obdržati veliko večino mišične mase. Gotovo to še posebej drži pri tistih, ki hodijo v fitnes oz. drugače skrbijo za zdravo telo. Ključ naj bi bila potrpežljivost, prehitra izguba v večini primerov pripelje do "skinny fat" ipd. ciljev (telo nima veliko maščob, ampak zaradi velike izgube mišic ni neke oblike).
Glede "določene hrane" po moje padejo vse teorije, ker gre enostavno za matematiko, kakor so že večkrat omenili v tej temi (kalorije noter, kalorije ven). Če bi zgoraj omenjena oseba pojedla za 1500-2000 kcal sladkarij (torej same sladkarije v dnevu in nič drugega), bi prav tako v teoriji morala shujšati. Primer:
http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/
Drugo pa je, če poleg vsega omenjenega gledamo tudi na zdravo prehrano in pravilna razmerja med beljakovinami, OH in maščobami. To kombinirano z gibanjem / fitnesom je pomoje najboljša opcija.