Hujšanje

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Uh ah...jao.
bonk.gif

Zaloge "cukra" so tolikšne zaradi določene prehrane. Dokler teh zalog ne boš skuril, se z maščobo ne bo ničkaj dogajalo, hujšal boš zarad xyz drugih faktorjev.

Take tekalice bolj jebejo kolena in izgubljajo mišično maso, kot pa kurijo maščobe. Važno da vaga kaj pokaže.
uf-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Na 60% pa kar samo maščobo?

Pol je pa res čudno, da smo debeli, če je že sprehajanje optimalno za kurjenje maščobe.
tongue-1.gif

To kar ti predlagaš je čisti waste of time. Če je "hujšanje" prevelika obremenitev (časovno, fizično (psihično - prevelik kalorijski deficit in slabo počutje)), potem je itak rezultat jojoefekt in je brezveze sploh začet.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Dej ne nabijaj, pa napiši kaj pozitivnega, da se ljudem pomaga. Napisal nisi še nič, samo nekaj lapaš, da bi pa dal kako konkretno protitezo, pa ne. Še na moji uri Sigma, pri kateri dobiš še pas za okoli prsi, ti začne piskati, ko presežeš 70% srčnega utripa, če si naštimaš samo na kurjenje maščob in ko končaš, ti napiše, koliko procentov časa si bil v območju kurjenja samo maščob, enako imam na orbitreku (pa ne tistem za 300€), torej je "waste of time", kot praviš. Tudi malo bolj specifične forume si preberi prvo. Pa še to ti povem, da je prehrana 70% dela pri hujšanju, šport pa 30%.
Debeli pa smo, sam veš zakaj
zmaga.gif

mckmck

Fizikalc
20. mar 2013
525
200
43
Sam sem od sredine februarja do danes shujšal iz 106kg na 98kg.
Ko se sedaj vprašam ali je bilo težko, lahko odgovorim popolnoma nič. Spremenil sem le način prehranjevanja malo in sicer tako da sem imel 5 obrokov dnevno (prej 3), "sladkarije,čipsi itd..." sem zelo zelo poredkoma jedel (prej je bilo sem pa tja črez cel dan kaj v ustih), kruha sem jedel občutno manj kot prej in sicer le 1x na dan zraven kakšne jedi oziroma sploh ga nisem jedel in če že le črnega. 1x-3x na teden sem bil na kolesu cca 40min, ter seveda ko se je otoplilo začel z deli okoli hiše.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Definitivno je pri 65% utripa, kurujenje maščob najbolj učinkovito. To pa še ne pomeni, da se pri 80% utripa maščoba ne kuri... Še vedno se, poleg tega pa delaš še za srce in zdravje!

Ta s kisikom je smešna, zagotovo pa resnična, ampak nobeden od nas tukaj ne športa na 5km višine, kjer je zrak že malo bolj redek
wink-1.gif

Še zadnja glede na utrujenost. Če po treningu nisi utrujen, je bilo vse skupaj bolj jalovo in razgibalno, kot pa dejansko učinkovito!

btw Hujšanje s kolesarjenjem je dokaj neučinkovito in za lenobe!
smile-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Napisal sem že polno, ker sem sam na sebi že dovolj eksperimentiral, kot definitivno ni noben tukaj. Tudi mnenje sem že večkrat spremenil iz npr. kalorije so vse enake, samo skurit jih je treba in da je treba samo ponucat več kot skuriš ipd.

Med temi poizkusi sem shujšal kombinirano 30-40kg, nisem pa delal nekih raziskav pa pisal bloga in excel tabel, ker nisem nikoli imel namena druge učit.

Z experimenti sem pa tudi zaključil, ko sem prišel do LCHF in preštudiral literaturo na to temo, nato pa še sam preizkusil. Hujšanje je 80% prehrana, 10-20% šport kot podpora in še to ne neko prisiljeno tekanje okoli ampak šport za boljše počutje, užitek ne pa gledanje srčnega utripa, kilometrov ipd. bedarij. Take "bolnike" ima marketing najraje.
smirk-1.gif

Odvisno od stanja in pripravljenosti za spremembe se odreže pripravljeno hrano in se je "samo" pravo hrano! Če ni časa, je najbolje kuhati za nekaj dni vnaprej določene obroke in se s tem reši časovne stiske, ki je drugače vedno prisotna pri takih podvigih (ne pišem samo zate, eni mamo več "dela" kot drugi). Maščob se nikakor ne sme bati, pravtako jajc in mesa, skratka se odločiš za nek sebi primeren LCHF nivo.

PS. Ne mešat s keto ali paleo! LCHF še ne pomeni, da so high tudi beljakovine!

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
No, vidiš, da lahko napišeš tudi kaj bolj poučnega, ne pa samo, "ne, to ni res" in se smeješ in tolčeš po glavi. In take debate, kjer podaš svoje normalne argumente, se lahko razvija, kjer pa je na Alterju sila težko in nastane sama kregarija.
zmaga.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
No, saj v grobem gledano imaš prav, glede utripa in "kurjenja" maščob, le prava terminologija in teorija ti nista domača
wink-1.gif

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
No, vidiš, da lahko napišeš tudi kaj bolj poučnega, ne pa samo, "ne, to ni res" in se smeješ in tolčeš po glavi. In take debate, kjer podaš svoje normalne argumente, se lahko razvija, kjer pa je na Alterju sila težko in nastane sama kregarija.
zmaga.gif

Človek, 15 strani smo o tem debatirali o tej temi, le prebral je nisi v kompletu.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Itak, da sem napisal tisto s kisikom bolj tako, za v navednice, vendar je res. Za vodo vemo, da jo moraš mnogo spit.
Itak, da se kurijo tudi maščobe čez 70%, vendar zelo malo, ker ima prioriteto drugo gorivo in to je glikogen in če hujšaš, imaš deficit kalorij in pri utripu nad 70% hitro omagaš, slabo se počutiš, motivacije nimaš več in samo gledaš, kaj boš dal v usta. Do 65-70% pa imaš po "treningu" še dovolj moči, da ne greš takoj v hladilnik in motivacija ti ostane.To sem imel nasplošno v mislih, vendar so me nekateri narobe razumeli.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
zmaga.gif

Človek, 15 strani smo o tem debatirali o tej temi, le prebral je nisi v kompletu.

V bistvu sem jo, vendar sem že pozabil določene poste, pa če se še enkrat napiše nekaj pozitivnega, nič hudega. Še vedno bolje, kot alterjevsko nabijanje, pa kreganje. Je tako?
nahrung002.gif

Thazz

Fizikalc
8. sep 2007
529
36
28
Sairach
ksz.

No, za hujšanje je vsekakor primerna tudi visokointezivna vadba, predvsem zato, ker se po njej poveča bazalni metabolizem in je po vadbi poraba kalorij v mirovanju višja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Spet relativno pravilno pisanje, a muči te terminologija
wink-1.gif

Glikogen se bo napolnil, tudi če si v deficitu, če bo primerna prehrana, torej hidrati. In to enostavni, beli riž, krompir...ne fruktoza recimo. Nekaj bo naredila glukoneogeneza, ampak to je počasen proces pa tudi prioritete telesa se bodo razdelile.

Hrana po treningu je najbolj pomembna, da se telesu nameni dovolj materiala za mišice, drugače začne telo razgrajat mišice, ker je tam itak največ beljakovin in največja napaka je, da ljudje po vadbi ne jedo. Seveda potem padejo kile, ker se sprazni glikogen, posledično je manj vode in tudi telo začne razgrajat mišice...rezultat na tehtnici je hitro opazen
wink-1.gif

Najbolj učinkovit način za direktno "kurjenje" maščob je sprehod, hiter sprehod, na tešče ali ko se postiš. Ni treba nobeno laufanje, picikl, orbitrek, etc...hoja bo čisto dovolj.

Pa ne mislit, da če telo ne bo imelo glikogena, bo vedno več "kurilo" maščobo, ker ne deluje tako...omagal boš prej, oz pešat bo začela osnovna mišična funkcija v anaerobnem območju.

Gorivo, ki ga celica uporabi za izdelovanje ATP (enota za prenos energije v celicah), je odvisno od zahtev, oz hitrosti rabe le-te.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Trpiš za kakim sindromom...bolj papeški od papeža?

Forumi tako funkcionirajo, da enkrat napisana vsebina ostane dlje časa. Če ti misliš, da se bo vsak ponavljal vsake 3 mesce....
shocked-1.gif

PS. Da ti nabijam neke pozitivne happy happy feelinge, si pa tudi na napačnem forumu, bo treba na kake verske oz. sektaške (herbalajf) šaltat. Meni je vseeno ali hujšaš ali ne, motijo me ravno ti sektaši s hudimi dietami ali pa športni navdušenci, ki tekajo po slo in so oh in sploh carji, potem pa čez teden jamrajo zdravniku ali pa ta omenjeni celo zraven njih teče.
grin1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik Thazz pravi:
ksz.

No, za hujšanje je vsekakor primerna tudi visokointezivna vadba, predvsem zato, ker se po njej poveča bazalni metabolizem in je po vadbi poraba kalorij v mirovanju višja.

Problem HIIT vadbe je, ker ljudje ne pojedo potem dovolj hrani za obnovo, in posledično telo porablja lastne zaloge beljakovin. Po HIIT vadbi se je potrebno orenk nažret, hujša se drugje.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Seveda, navajenost telesa od glikogena je dolgo prisotna, kar pa še ne pomeni, da se je ne da "znebit".

Če se pa ta "odvisnost" za dlje časa odpravi, potem pa telo redno poseže direktno po shranjeni maščobi in tudi razni off dnevi ne bodo problem oz. bo efekt train low - race high res občuten (treniraj z malo OH, dirkaj nabit z OH).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Do neke mere je to res, s vadbo se zviša VO2max (zato so tisti procenti srčnega utripa zgolj okvirni in veljajo za začetnike), ampak temu, da ob velikem telesnem naporu (recimo dvigovanje uteži), človek ne bi potreboval nič drugega (CP), kot maščobe, pa je iluziodno.

Peter Attia je recimo dober primer človeka, ki zadeve preiskuša tudi v praksi in čeprav je njegova vadba relativno nezahtevna (je kolesar), vseeno prizna, da potrebuje nekaj hidratov, drugače mu začne sposobnost pešat. Na sebi je tudi naredil teste, kako je s ketozo povišal prag vo2max, ampak vseeno hidrate potrebuje
smile-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
smile-1.gif

Kaj potem tole kaj drži ali nič? Kar mi GPS program vrže ven...

4 Activities
151.56 km
9h 8m 7s
9466 kcal
Elevation gain 3707 m

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
smile-1.gif

Kaj potem tole kaj drži ali nič? Kar mi GPS program vrže ven...

4 Activities
151.56 km
9h 8m 7s
9466 kcal
Elevation gain 3707 m

Brez HR pasa so te vrednosti bolj tako tako. Lahko ti povem da je meni iz lj na krvavec in nazaj požrlo nekje 2000 kalorij
wink-1.gif