Hujšanje

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Seveda, čimveč živalskih maščob. Edino pri ocvirkih je lahko problem, ker so tisti iz trgovine narejeni v rastlinskem olju...

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Govorim o domačih ovcirkih od našega prašica.

"Ocvirki pa tudi ni treba da so večkrat na teden na krožniku, so pa še vedno bolje kot marsikaj drugega ja.."

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Seveda, čimveč živalskih maščob. Edino pri ocvirkih je lahko problem, ker so tisti iz trgovine narejeni v rastlinskem olju...

Predvsem tisti s putiko jih lahko jemo v neomejenih količinah
grin1.gif

Raje nekaj povej: za fruštek sem si nabavil total breakfast, ki ima namešano vse kar rabiš za začetek dneva (kao). Je zakon šejk, zelo gost, kar mi je še najbolj všeč...

Sedaj pa gledam še nekaj za občasen popldanski "snack" ali pa po laufanju. Bi bil Impact Whey Protein ok? Kolikor gledam os to samo beljakovine, kar naj bi samo pomagalo pri rasti mišic in ne maščobe?

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Whey je sirotka in je odlična kombinacija vseh snovi, ki jih telo rabi z zelo hitro absorbcijo. Zmešaš recimo s kombinacijo mleka in vode, ker samo z vodo ni dobro... Lahko vzameš tut nevtralen okus, pa dodaš kakav ali kaj drugea. Sicer je pol večji vnos OH, ampak je pa okus dober, pa še vseeno boljše za telo, kot pa kak sendvič. Whey je super za po treningu in za večerjo, ko rabiš lahko, hitro prebavljivo hrano.

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Jaz imam te . Kupim 5kg brez okusa. Meša se lepo z vodo. Meni okus ni pomemben. Požrem dol v parih sekundah, tako da me ne bo konec, če je okus bolj neutralen.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Kera zadeva pri myprotein pa bi bila samo beljakovine, pa da se lepo z vodo miksa?

Jest sem imel že od kar nekaj firm proteine, in vsi so se lepo mešali.....v bistvu včasih ko berem po forumih in kdo piše da se ne mešajo dobr ponavad napišem kolk moraš bit nesposoben proteine v shakerju premešat...ipd., obvezno moraš imeti pa mrežico v shakerju. Od myprotein so OK, sicer tisti cenejši so koncentrat, isolat je boljši, ampak tudi dražji...razlika:

Whey Protein Concentrate

This type of protein is comprised of 80% protein and a remaining 20% consisting of moisture, lactose, minerals and fat. They contain more biologically active proteins than whey protein isolates. Whey protein concentrates are very good for a bodybuilder in terms of muscle growth and recovery qualities.

Whey Protein Isolate Protein

This type of protein is comprised of 90% protein and a remaining 10% (approximately) in moisture. This type of protein contains little to no fat and lactose. Because it generally tastes better and is easier to digest, it is more expensive than whey protein concentrate.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Kaj pa LCHF vs paleo? Vidim, da se pri paleo ne priporoča mleka in mlečnih izdelkov, niti sira.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
The big picture je podoben, brez hidratov. S tem da paleo pač sloni na prehranjevanju naših prednikov in zato ne zajema mleka in mlečnih izdelkov.

Drugače pa...ne vem če že bilo omenjeno tu...če si fizično aktiven, z nekaj izjemami, potrebuješ hidrate, ampak spet ne toliko...koliko? Odvisno od aktivnosti in kako pogosta je.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
O kakšni aktivnosti je govora? Drugače pa so hidrati namenjeni filanju glikogena, da ne trpi performance, saj se da tudi brez, ampak nima smisla

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Po treningu več maščob.

Če rabiš najboljši performance naslednji dan, pa da drugače furaš keto/very low carb, bi pa jaz izvedel refuel dan, prej. Se pravi makarončke, riž ipd.

Če greš pa 24 ur laufat bi blo pa najbolje samo iz maščobe črpat energijo, se pravi ketone. Obstajajo tudi dodatki, ki konkretno pripomorejo tem procesom, ampak to je smiselno le za športnike, ki rabijo rezultat naslednji dan.

Nisem še bral, me pa zanima, kako uredijo to športne ekipe, ki so na LCHF (ragby reprezentance, košarka, hokej....). Glede sadja pa itak kaka pomaranča vsake toliko časa ali pa sploh borovničevje (maline, borovnice, jagode...). Če želiš najnižje možno število trigliceridov se sadje presenetljivo je...ZVEČER!

PS. Ja paleo je pa zaradi tistih mlečnih izdelkov malo "butasta", samo se je noben ne drži tako fanatično. LCHF tudi ni neka dieta ampak kar redna prehrana. Na LCHF ali pa sploh keto ni mišljeno, da greš za 14 dni (keto tudi nemoreš). Sicer pa diet v ANG pomeni prehrana (I eat a healthy diet) pri nas pa na dieti pomeni 500 kcal dnevno iz nupo ali pa herbašita.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Iz maščobe črpat energijo se reče ketone? Sicer to ne spada v temo, ampak vseeno bi lahko ljudje nekaj osnov vedeli...

Ketoni so posledica beta oksidacije, beta oksidacija pa je razgradnja trigliceridov v namen pridobivanja ATPja. ATP pa je osnova za energijo vsake celice.

Makarone? Iz moke? Gluten...lectini...raje ne. Riž in krompir bo najboljša izbira. Sadje? Vsebuje fruktozo, tako da razen za izjeme (kakšen enurance event, ki je večino časa v aerobnem območju), nima smisla posegat po sadju. Fruktoza se namreč lahko presnavlja zgolj v jetrih, za namene filanja glikogena v jetrih, ko pa je le-ta poln, pa se fruktoza pretvori v in shrani kot maščoba...v jetrih.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
GNG happens
smile-1.gif

Spet odvisno od fizične aktivnosti, oz koliko beljakovin rabi telo, ampak tu ni druge, kot trial & error.

Ne vem sicer kak cilj imaš, ali samo low carb ali celo ketozo? Za slednje je zelo pomembno, da si pozoren na beljakovine, ker tam te lahko vsak višek glukoze vrže iz ketoze in lahko naletiš na velike probleme. Če pa ti je interes samo low carb pa ni take sile, če se nekaj beljakovin spremeni v glukozo, saj tudi same beljakovine povzročijo izločanje inzulina, tako da tiste nekaj glukoze ne bo hudič...no...če ne pretiravaš seveda
smile-1.gif

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Kaj je GNG? Namen imam celo ketozo, samo bojim se, da pač ne bom vesel dovolj maščob. Aktiven sem tako-tako, kolo, malo v hribe, domači fitnes, itd.

Če recimo ješ piščanca - je dovolj, če recimo čez daš samo sir, da se stopi ali je to še premalo?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
GNG je gluconeogenesis, po domače povedano, pridelava glukoze iz drugih virov, kot pa hidratov. Ker, ne biti v zmoti, telo potrebuje glukozo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gluconeogenesis

Obstaja študija, kjer se je "nek moški" postil 40+ dni in nivo glukoze (sladkorja) v krvi ni padel pod mejo ~3.5mmol, torej telo ima mehanizme, da drži glukozo na nekem nivoju.

Skoraj bi blo boljše, če bi dal kdaj za pir, pa se ti razložijo zadeve, kot pa tu pisati
smile-1.gif

Zadeve niso tako enostavne, ker kakor hitro imamo fizično aktivnega človeka, mora biti prisoten hidrat, da obnavlja glikogen v mišicah. Če ti je seveda cilj, da napreduješ (več mišične mase, večja moč, boljša anaerobna sposobnost...)...če ti je za napredek vseeno, pa si lahko v t.i. "muscle glycogen depleted" stanju...ko je pač nivo mišičnega glikogena skoraj nula, oz ni optimalna, torej max.

Peter Attia (svetujem, da si dodobra ogledaš njegov blog - eatingacademy.com), je fajn pretestiral svoje telo in na začetku je rekel, da mu nikakor ni ratalo preiti v ketozo, na koncu je ugotovil, da je imel dva velika problema, prenizek vnos natrija in preveč beljakovin. Zato ima sedaj beljakovina na max vnosu 120g, natrij 2 al 3g, hidrate si razporedi glede na fizično aktivnost (torej koliko mišičnega glikogena pokuri), ostalo pa so maščobe.

Piščanca si speči v maslu, gheeju ali kokosovem olju. Če ti je dobra, pojej tudi kožo in vso "rjavo" meso. Lahko daš prek tudi sir, ampak "problem" sira je da vsebuje tudi veliko beljakovin.

Pametno se je tehtati vsake nekaj dni, če je cilj izguba odvečne teže, da ne bi prišlo do preveč drastičnega upada le-te, kar lahko privede do zjebanih hormonov in je lahko zelo nevarno za zdravje. Prvih nekaj dni bo teža drastično padla zaradi izgube vode, potem pa je nekje 1kg na teden max meja za nekoga, ki je res predebel.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja tega čtiva v detajle majo polno po netu.

Moti me, ker ti nekaj prebereš pa sam po svoje pozvameš. Kje sem mu priporočal sadnje? Lahko ga ješ...vse lahko ješ, kar ma nizek gi ali pa je polno antioksidantov, ki so tudi samo plus ni važno kakšna je sestava.

Tudi ciljev ni napisal ipd. Ta link sem prilepil kako stran nazaj: http://lc-triathlete.com/ slovenc, ki je zgleda tekmuje LC in njegova punca olimpijka tudi isto oz. podobno je.