Hujšanje

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Zato ker ni neke razlike v kvaliteti, če ne goljufajo. In glede na to, da se gre za slovenske proizvajalce, dvomim da sploh znajo goljufat
wink-1.gif
Torej da bi dajali not rastlinske maščobe in jih zgolj obarvali...

V hoferju kupim edamca, al trapista, piše da proizvaja mlekarna celea. Če pa želiš biti ziher, pa imaš od zelenih dolin sirče kjer se reklamira da so brez GSO in brez konzervansov, so pa cca 2€ dražji na kg.
 

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Če prav razumem, komot jem tole:

1. umešana jajca popečena na meslu skupaj s sirom in malo pancete
2. piščanec ovit v pršut in popečen na olivnem olju skupaj z zelenjavo
3. kranjske kolbase / pečenice z zeljem in ocvirki
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Komot, s tem da moraš vedet, da imajo mlečni izdelki/mleko kar visok delež sladkorja. Ne vem kakšne imaš cilje glede dnevnega vnosa OH, ampak nekateri se zaradi tega izogibajo mleku.
Je pa priporočljivo da postopoma nižaš vnos, drugače se te lahko loti abstinenčna kriza
wink-1.gif
 

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Saj sem že prej jedel zelo malo hidratov, kruh samo za zajtrk. OK, sem pa tja kakšno pico, ampak to bom pa tudi sedaj pojedel.

V siru je cuker?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Odvisno od sira, oz postopka pridelave. Ementalec ga ima recimo zelo malo, edamec pa relativno veliko. Glej podatek o OH, to je potem v mlečnih izdelek samo cuker.
 

mr_

Guru
20. sep 2007
9.402
2.762
113
A ni tko, da ceprav je zdrava mascoba, z gretjem postane slaba...ciljam na jajca popecena na maslu.
Pa nisem dobro zastopil kaj pravis o rastlinskih mascobah, olivnem olju. Ne? Da?
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
olivno olje baje ni dobro segrevat. Zato se peče na svinjski masti ali kokosovem olju/maščobi.

glede sira bi rekel, da odvisno kolk ga poješ. Če ga res oreng kajle, potem zbiraj. Če pa ne, pa kupi kar ti paše po okusu, pa da ni res kej barvano. Sir ima skoraj polovico maščob. Torej ob parih rezinah na jajcih, ostane bolj malo "mleka" oz kar te pač skrbi.

kokosov cuker sem si nabavil iz firbca. stevio pa dobil.
kokosov je zlo slabo sladek. v primerjavi z belim, ga je treba še enkrat več dozirat.
probaj se odvatit cukra. zamenjaj čaj, ti bo morda ker drug boljši brez culkra. jst pijem http://www.cha.si/caj/zeleni-in-beli-caj/kitajski-caj/china-gunpowder-temple-of-heaven.html v mrežico 2 žlički, čez pol itra vode za 3min, pa imam za 2dni eno mrežico. Pa je drug dan še vedno velik boljši kot vsi uni iz filter vrečk.


zanimiv slovenski prispevek o "maščobah na žlico"
http://ilive-uros.blogspot.com/2014/04/bolj-star-bolj-debel.html

sam še nisem probal tolk maščobe naenkrat pojest:)
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
A ni tko, da ceprav je zdrava mascoba, z gretjem postane slaba...ciljam na jajca popecena na maslu.
Pa nisem dobro zastopil kaj pravis o rastlinskih mascobah, olivnem olju. Ne? Da?

Ma ja, ampak maslo(ghee) ima zelo visok prag, preden se začne "žgat": http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point zato si jaz delam doma ghee in se na tem peče

Olivno ima kar dosti omega6, tako da pretiraval s tem jaz ne bi: http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/509/2

sicer če primerjamo olivno s kakšnim sončničnim, pa ni take sile, tisto je živ strup: http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/7945/2

(gleda se omega6 vsebnost)
 

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Če prav razumem članek - on je izgubil 1,6 kg maščobe in 1,7 kg mišic. Tu je point? Kako je 2kg težji?
 

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
884
23
18
Ljubljana
za stevio glej da ne kupuješ "stevio" oz 1% vprašljive stevie in 99% maltodekstrin. Prava je v malih kolicinah posledično malo težje doziranje (se navadiš). Pomemben je pa tudi podatek RebA oz % letega v stevii (večji %, bolje je).
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Vsako leto FIBO izkoristim tudi za merjenje telesne sestave na eni najnaprednejših tehtnic proizvajalca Tanita.

Nehaj brat kar tu...tehnice nikakor ne morejo natančno izmeriti deleža maščob in mišic v telesu. Bodpod je edina zanesljiva metoda.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
ksz: http://www.dietdoctor.com/lchf tukaj mate spisek brez bullshita.

darjan: Lepo, da veš, da so pri holesterolu pomembni delci in ne ne da se jih zmerit v Sloveniji. Imajo sicer mašinerijo, samo uporabljat ne znajo, bi moral en na kak težaj.
uf-1.gif
Na vprašanje mu pa nisi odgovoril...

Prvo je pomembno ali te zanima "ketonska" dieta oz. way of life, ali samo low carb, ker je razlika v količini maščob. Če na LCHF dieti ješ premalo maščob in npr. preveč beljakovin, ne boš veliko časa v pravi "ketozi", kar pomeni, da telo ne bo laufalo samo na ketone in je poraba pri tem lahko seveda premajhna (cukr previsok). Jasno je, da se tudi pri "samo" 50-60% maščob tudi kdaj pride v ketozo, samo to bolj ponesreči, kot pa redno. Če si stalno v ketozi, pa pomeni, da telo laufa na ketone in se ne rabiš bat za prevelik vnos maščob sploh, ker je že osnovni pogoj za ketozo kar težko doseči. Pomembno je pa še vedno, da ješ na takem nivoju, da je telo kdaj tudi lačno, kar v ketozi pomeni, da bo črpal iz tvojih zalog se pravi direktno ŠPEHA na vampu brez debate.
grims-1.gif


HDL ponavadi naraste, LDL tudi, nekaterim pade, vendar imajo po testiranjih vsi prav sanjske rezultate, kar se tiče velikosti to je npr. 90+% velikih delcev, ki celo ZDRAVIJO poškodbe od oksidacije/vnetij in ne tvorijo dodatnih poškodb. Ja....prav si razumel, dohtarji so prišli do tega, da "slab" holesterol niti ne obstaja.

Tudi nasičene maščobe niso problem. Veliko bolj pomembno je vzdrževanje ketoze ipd. Je se svinjska mast, panceta, slanina...vse po spisku. Jasno pa, da obstajajo boljše maščobe in če se že greš zdravo življenje raje izbereš tiste oz. vsaj večjo količino le teh. Kokosovo olje, ribje olje, kokosovo maslo, kvalitetno domače slovensko maslo (da je kar rumeno!), isto meso mora imeti rumenkasto maščobo in je tisto pravo...

Primerna sladila: xylitol, erythritol, stevia...

Mleko ni nek keto ali paleo živilo, ker vsebuje mlečni sladkor, zato ga tudi v bulletproof kofi ne dodajajo npr. Jajca imamo v Sloveniji še najbolj industrijska OK, drugače pa iz kmetov, kjer se kure prosto sprehajajo. Kure bi morale za najboljša jajca vsak dan pojest nekaj "mesnatega" ala gliste, kar tudi takoj najdejo, če prosto hodijo okoli hiše.
rolleyes-1.gif
 

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Ne gre se mi samo za Low Carb, ker sem to počel že prej. Ampak sem zaradi pomenjkanja energije še vedno jedel kruh zjutraj, itd. Sedaj en teden nisem kruha niti povohal, pa mi nič ne manjka. Energije imam dovolj, lačen sem pa 5 krat manj. Sklepam pa, da telo rabi en čas, da se na vse to navadi. Sicer hidratov nisem 100% odrezal, ampak jih postopoma zmanjšujem. Kar ne morem verjet, da so ocvirki lahko večkrat na teden na krožniku.

Vprašanje: kaj pa smetana za kavo? Tisto z maslom bom probal, ampak počasi. Vedno mi je bila dobra smetana v kavi, pa ne ta narejena, ampak v tekočem stanju. Sklepam, da to ni ok, glede na to, da gre za rastlinsko stvar v večini?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Vzami pač smetano živalskega izvora (torej iz mleka krav) in ne rastlinske, ziher ne obstaja samo rastlinsko?

Drugače pa ja, rabi telo da se navadi, cuker je skoraj kot droga in človek pade v "abstinenčno krizo", ko ga neha vnašat, zato večina misli, da ne morejo brez hidratov, ker jih začne bole glava, lačni so, utrujeni, niha jim razpoloženje, etc...
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz imam večje probleme sploh kaj jesti na very low carb in težko pojem dovolj hrane. Jajca ipd. so mi itak zakon, sam pač ni možno vsaj dan jajc jest. Malo moram razširit razpon pa tudi na kako "sladico", ki se da tudi za keto izvest.

Glede napak pri ketozi pa:


Opažam, pa da se res ljudje različno odzivajo na ketozo....lahko tudi povsem diametralno. Dokler pa ne boš vsak 5x na teden recimo v ketozi, bodo pa potrebe po hrani še obstajala oz. občutek lakoti. Če bi sam jedel samo toliko, kot zdaj narekuje lakota, ne vem če bi 1k kalorij pojedel dnevno.

Saj lahko ješ hidrate, samo so večinoma iz posrednih razlogov in zelenjave. Ocvirki pa tudi ni treba da so večkrat na teden na krožniku, so pa še vedno bolje kot marsikaj drugega ja..
tongue-1.gif


Tukaj en dober how to na enem A4 listu, potem se pa samo pribljižaš in je to to. Za keto pa sam višaš M in odstraniš nekaj hidratov:

http://www.bulletproofexec.com/wp-content/uploads/2013/10/Bulletproof-Diet-Infographic.pdf
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Za "navadnega človeka" je low carb super, tistih 2000kcal res ni problem dobit not.

Jaz pa morm dostikrat blizu 4000kcal prit, to pa že postane malce overkill (še posebaj, ker ne pretiravam s beljakovinami) in se pogosto prenajem hrane :/
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.125
7.019
113
Toliko pokurim, ko so naporni treningi: prvo za moč, potem gimnastične vaje, potem BB, potem pa še kak cardio na rowerju, pa je 1600kcal tu. Pol pa prišteješ še ostalo tekom dneva...