Hrana šla gor, huhu

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kot rečeno - ni mi znano, da obstaja kakšna država na tem svetu, ki mladini (študentom) iz proračuna financira alkohol.
Če jo ti poznaš, nalepi kakšen uradni link, iz katerega bo to jasno razvidno.
Mislim, da bi bilo to zelo zanimivo, če bi res obstajalo.
smile-1.gif

Ti popusti so torej povsem komercialna odločitev vsakega prodajalca posebej - s ciljem privabiti populacijo, ki je glede komzumacije alkohola izredno hvaležna.
Pri nas trgovci ne vidijo tega interesa oz. očitno je konzumacija alkohola s strani študentov (in drugih) dovolj visoka, da se jim to ne splača počet.

Vsaj na področju alkohola je torej sistem enak tu in drugje.
In se torej nimamo po komu zgledovat.

Glede hrane pa seveda ne.

Edit - ni mišljeno kot kritika tvojega pisanja, samo da ne bi nastal kakšen napačen vtis in bi ljudje mislili, da se drugje pa alkohol kar financira iz proračuna.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.171
113
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Popust na alkohol v trgovinah oz. v specializiranih prodajalnah. Prav tako velja za pube ter ostale prostore. Pa tukaj ne govorim o nekih brezveznih pijačah. Npr. Corona, Jameson, Heinken, Guinnes,itd.

Morda bi bilo bolje, da se Slovenija zgleduje po ostalih državah, se mi zdi sistem dosti boljši.

ja pa kaj bi še ti rad....glasbeno željo....popust na alkohol......prej kak popust na knjige da boste kaj znali.....sam na neumnosti misliš
wink-1.gif
tipična za študenta

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:

Popust na alkohol v trgovinah oz. v specializiranih prodajalnah. Prav tako velja za pube ter ostale prostore. Pa tukaj ne govorim o nekih brezveznih pijačah. Npr. Corona, Jameson, Heinken, Guinnes,itd.

To nima veze z državnimi subvencijami ampak je posledica podjetniške inicijative, ki je očitno ocenila študente kot zanimive potrošnike, ki jim je smiselno nudit popuste. Popijejo ogromno, grejo pa tja, kjer je ceneje
wink-1.gif
In precej teh "študentskih" ugodnosti je študentskih samo po imenu - npr. Monday student nights v UK s cenami piva v precej elitnih barih v downtownu (kjer je cena piva BISTVENO cenejša od tiste v Lj) je pač posledica tega, da je v ponedeljek nočno življenje bolj švoh. In je treba spodbudit folk, študente in neštudente.

Citat:
Kot rečeno - ni mi znano, da obstaja kakšna država na tem svetu, ki mladini (študentom) iz proračuna financira alkohol.

Meni je znana samo ena, in še ta v preteklosti: Slovenija. Včasih so v nekaterih lokalih za bone prodajali tudi pivo
cool-1.gif

B.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Se zdaj tudi jaz spomnim, ja.
smile-1.gif

A ni bila to takrat posledica kombinacije "nedorečenosti predpisov" in "iznajedljivosti podjetnikov"?

Če me spomin ne vara, je javnost takrat precej ponorela in so to podjetniško iznajdljivost dokaj hitro zatrli (dodelali predpise in poostrili kontrolo).

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Tukaj se nismo razumeli, nikjer nisem napisal, da katerakoli država subvencionira alkohol, ker ga ne. Moj reply se je glasil predvsem na tiste, ki trdijo, da so (smo) študentje preveč priviligirani, ker enostavno nismo. Upam si trditi, da v Sloveniji opazite samo kako imajo študentje bone ter delo preko študentskge dela kar ni popolnoma nič narobe razen nekaterih nepravilnosti za katere pa ni kriv študent temveč država sama.

In ja, študent je v Evropi car ter spoštovanja vreden, samo v Sloveniji se nekaj kurčite brez osnove. Vsak normalen človek bi izkoristil lagodno življenje, četudi 7 let. Zopet ponavljam, da tukaj ni kriv študent, ampak država.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
@floki te blazko

Knjige imam zastonj, tukaj ne potrebujem popusta.
wink-1.gif

Študentsk popust velja 24/7 na izbrane alkoholne izdelke, ki so nadpovprečni, se mesečno spreminjanjo, lokacije so različne, oglaševane s strani študentskih organizacij.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Ja. Drzava je kriva, da podpira lagodno zivljenje 7 let. To je res.

Imas pa v teh tujih drzavah tudi precej visje solnine kot pri nas, ves? In zaradi tega se mnogim studentom bolj mudi zakljucit s studijem kot se nasim. In zato tudi drugacen odnos ljudi do studentov.

Pred nekaj leti smo imeli drugace poleg ugodne prehrane se kar nekaj drugih popustov. Polovicna cena mesecne karte za avtobus, popusti v izbranih trgovinah, klubih. Glede na ceno bonov vidim, da je prehrana se vedno ugodna, kako pa je z raznimi popusti pa ne vem. Prevozi so verjetno se vedno ugodni?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
O čem pa ti pišeš?
hysterical-1.gif

Univerze so v večjem delu zastonj, tako kot so pri nas (če ne vračunamo plačilo administrativnih stroškov, ki znaša cca. 100€ ali nekaj takega), če je že kaj za plačilo, je to znesek cca. 500-800€ za šolsko leto, vendar to imajo redke univerze.
Privatne šole so pa nekaj povsem drugega. Pa tudi privatne šole so "lahko" dostopne, ker v tujini je praksa, da ti bodoči delojemalec financira študij ter te pošilja na izobraževanje v tujino, semster študiraš, semster delaš. Odvisno od univerze. Privatne šole z zvenečim imeno pa ni potrebno omenjati, ker tega v Sloveniji ni.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Si spregledal prvi del.
Torej. Poceni hrana je se. Raznih popustov ni vec? Zelo ugodnih prevozov tudi ni vec? Zaravorvanja?

Kaj se potrebujes? Mesecno rento v visini dveh povprecnih bruto plac?

Ja govorim o dobrih univerzah. Na tiste res mnogi gledajo kot na carje, ker je povprecen student tam priden. In take univerze so navadno placljive.

Na tiste poceni/brezplacne, se pa vpise polovica studentov samo zaradi lagodnega zivljenja, ki jih caka naslednjih nekaj let. Na tiste studente pa redko kdo gleda kot na carje, ceprav je vmes tudi nekaj pridnih. Samo zato ker je uspel nekdo priti na faks pa tud ni car
hysterical-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Me zanima kaj boste študenti, ko vam poteče status in bo treba nesubvencionirano kosilo vsak dan pojest.
grims-1.gif

Mi gre pa na živce ko slišim kakega kolega, ki že tretje leto vleče abs. status ima več denarja, kot povprečna odrasla oseba in se pritožuje, ker je ta mesec dal 20 EUR več za bone.
stupid-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Mi gre pa na živce ko slišim kakega kolega, ki že tretje leto vleče abs. status ima več denarja, kot povprečna odrasla oseba in se pritožuje, ker je ta mesec dal 20 EUR več za bone.
stupid-1.gif

Taki so se vedno našli in se vedno bodo. Se spomnim tipa, frend od frenda, jemo v kranjski Rosi (restavracija, ki je imela svoje čase nenormalno nizke cene bonov, npr. 30 SIT kakšnih 12 let nazaj, ostali recimo 5x toliko) in on pojamra o podražitvah bonov za to restavracijo. Kaj sedaj, kwa se grejo, nima on denarja... mi pa vsi prvič slišali za to informacijo. Pazi - podražitev ranga v današnjem času iz 40 na 50 centov, za celo kosilo!!! Ok, mogoče nima keša, nič prihodkov, nič ne rečem... Pojemo, plačamo, gremo ven, mi se vsedemo v moj sklumpan R4, on pa v novega 406... oči kupil, da sinku ne bo treba peš hodit.
bonk.gif

B.

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
No, ne morem si kaj, da ne bi pristavil še svojega piskrčka v tej temi in predstavil svojih pogledov na situacijo
smile-1.gif

ZA "PROTIŠTUDENTSKO" FRAKCIJO:

Mislim, da bi morali biti vsi tisti, ki ste tukaj popljuvali študentske bone, privilegije študentov in študente nasploh, veliko bolj previdni. Zdaj se vam mogoče zdijo študenti priviligirani, ampak ne bo minilo dolgo, ko bo vaš froc študent. Takrat, ko boste mogli plačati 300+ eur mesečno samo za najemnino, dvomim, da boste govorili enako. Še srečni boste, če bodo lahko vaši šinčki in hčerkice prišparali pri prehrani in prevozu, ali če bodo dobili štipendije. Ok, lahko kdo reče, da njegov ne bo šel na faks, ampak za to ne bodo krivi ostali študenti, ampak on sam.

ZA VSE ŠTUDENTE: Lahko ste (smo, smo bili ali kakorkoli že) samo srečni, da boni in študentsko delo obstajajo in tudi prav je tako. Se pa strinjam, da prehrana ni zdrava ne v menzah, ne v SŠ in niti v restavracijah. Na tem področju bi se lahko marsikaj dalo še popraviti. Vsem tistim zabušantom, ki so študenti že sedem let in gor, pa bi se moral status odvzeti in jih poslati na leto dni javnega dela brez plačila. Namreč, če lahko eni prilezejo v petih letih do dveh diplom, ni vrag da drugi ne bi npr. v šestih vsaj do ene. Kot primer lahko navedem osebke, ki so se za časa mojega faksa udejstvovali v študentski politiki, sami pa so bili v drugem letniku, ko sem prišel na faks, in v drugem, ko sem se vpisal v absolventa
stupid-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ko se ukvarjaš z markopolitiko (kamor npr sodi kup študentskih bonitet), je silno fajn, da odmisliš lasten želodec.
Ker samo zaradi potreb lastnega želodca (dolgih neverjetnih par let) lahko za desetletja uničiš gospodarstvo.

Če tega ne zmoreš, ne smeš debatirati o makropolitiki.

Jaz to naredim preprosto - ko razmišljam, kako bo takrat z mano, pravim "kako svi, tako i mali Mujo".
grin1.gif

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Že že, ampak teorij (debata, razmišljanje ipd.) je eno, praksa pa drugo, kar se v SLO lepo jaže. Kdor pri nas v praksi ne razmišlja z lastnim želodcem, je hitro lačen
hysterical-1.gif

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Po tvojem poznavanju študentarije predvidevam, da nisi bil študent. No, saj vsakemu tudi ni dano
evil.gif

No, šalo na stran. Ne vem, zakaj se tukaj stresajo pikre na študente, na drugi strani pa mediji pišejo, da je večina bonov dražja kot kosilo v parlamentu. Zakaj se pa draga gospoda tam ne razburjate? Tam si vsi, od prvega do zadnjega, lahko privoščijo kosilo za 20+ eur na dan. Bistvo te teme je podražitev bonov in ne študentski privilegiji. Podražitev je znatna, po drugi strani pa se razne štipendije in št. delo niso dvignili niti za en cent. Na žalost pa je tako tudi pri večini plač, zato mislim, da bi bilo bolje, da se študente podpre, saj so tudi oni vedno prisotni na delavskih demonstracijah, če me seveda spomin ne vara. Je pa res, da bi se tudi pri študentskih privilegijih moral narediti večji red, a prej naj se naredi tam, kjer je to bolj potrebno.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Študenti so prisotni tudi na volilnih zborovanjih, pa to še ne pomeni, da jih je zato treba avtomatično podpret....
evil.gif

Resno: dejstva so taka, da se trenutno privilegiji povsod zategujejo in ob tem, da na ceste leti konkretno število ljudi, študenti ne morejo zahtevati, da bi "oni pa še vedno hodili po oštarijah". Ja, lahko hodijo, ampak manj kot prej in več bodo kuhali doma. In bodo tako tudi študenti prispevali k temu, da se manj obremenjuje proračun, posledično so manjši davki in morebiti se bo zato ohranilo kakšno delovno mesto.

Saj so (ste) baje solidarni z delavci, ali pa se motim?
evil.gif

BTW: Kako mi kaj gre pisanje argumentov? Glede na to, da "nisem bila študentka"?
evil.gif

Edit - vas pa 100% podpiram pri naskoku na parlamentarno menzo.
cheer.gif

Me zanima, če bodo tam ta naval slehernikov kompenzirali z dvigom cene ali pa se bodo raje zaprli...
tongue-1.gif

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Dvig cen nekaterih bonov je res da znaten, vendar nujno potreben in zelo pozen. Moras racunati, da so bile cene nekaj let nespremenjene, med tem ko so se redne cene dvigovale. Razkorak je bil ze cisto nenormalen

Baje je bil bon za pizzerijo Sestinka nekaj cez 50 centov. Ne vem kaj se je dobilo za to, ampak ze ce je bila mala pizza, je bilo prepoceni.