Homeopatska zdravila

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
Polpismen si zgleda ti, ker si samo pol stavka prebral...
hysterical-1.gif

Drugi del gre takole:
Citat:
ter določa, da zdravnik ne sme izkoriščati svojih pooblastil in dela v javni zdravstveni dejavnosti za osebne namene

Tisto vsakokratno in vsepovsodno vsiljevanje lekadola pa ne moren drugač razumet, kot reklamiranje. Al je to tud "indicirana terapija"?
confused-1.gif

si dovolj pismen da razumes kaj pomeni indicirana terapija?
bonk.gif

Ce pa se ze drzis Lekadola kot pijanec plota. Je edini paracetamol 500mg ki je na pozitivni listi. Torej ga dobis zastonj brez doplacil. Panadol se doplaca ali kupi v prosti prodaji. Ko bo Krka ponudila svoj Daleron 500mg, ali Marifarm svoj Maridol 500 dovolj poceni svoji drzavi da ga uvrsti na pozitivno listo bo pa zdravnik lahko odlocal ze med tremi zdravili.

Da pa ne razlocis med Aspirinom in Lekadolom/panadolom pa si ze sam dokazal. Zato pa so na svetu nekateri ki te stvari vedo in jih ne mesajo med seboj.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.761
4.906
113
Mal posrfam...

in najdem tole:

Daleron

Sm nepismen, ne znam srfat?

Daleron je očitno na pozitivni listi in cena je do centa ista kot za lekadol. Kaj pa zdej, dr. Egodatekap?

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
Mal posrfam...

in najdem tole:

Daleron

Sm nepismen, ne znam srfat?

Daleron je očitno na pozitivni listi in cena je do centa ista kot za lekadol. Kaj pa zdej, dr. Egodatekap?

Nepismen si toliko da ne razumes pojma indicirana terapija, kar z prozivajalcem zdravila nima nobene veze.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.761
4.906
113
Lol.... s kom se jest ubadam... sm mislu, da si dohtar, pa si zgleda pacient...
uf-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sem bral o tem...

Za dol padit smešno.
hysterical-1.gif
Sploh za nekoga, ki pozna osnove anatomije.

Za vse ostale pa - pač še en šarlatan.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.118
6.924
113
V glavnem fonzl - evo ti primer - zakaj ja lekadol in ne aspirin - aspirin recimo zavira strjevanje krvi (laično rečeno i guess) lekadol ne. Že to je bistvena razlika. Ampak si dokazal da tepec. najprej sprašuješ nato pa dohtarje prepričuješ da veš več od njih.

Sicer pa je res, da je predpisovanje zdravil nekega proizvajalca zato ker ti je plačal kotizacijo korupcija. Razumem da ta zdravila enako delujejo in če med njimi res ni razlike potem predpisujte tisto zdravilo ki je zavarovalnico cenejše (in naj se razvije konkurenca in naj si s cenami konkurirajo proizvajalci). Ne pa da je javna tajna da se predpisuje zdravila od proizvajalcev ki boljsi seminar plačajo. ne trdim da je tako samo v zdravniskem fohu ampak dajmo si priznat da je to korupcija.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pa zadeva premore celo kanček ironije...

Poškodbe atlasa so (poleg prekinitve dotoka zraka in krvi v glavo) glavni vzrok smrti pri obešencih.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Pa saj ti sama zavorovalnica da na voljo zdravila, ki so dovolj poceni, da se po njihovo splačajo. Predrage zadeve tako že v štartu odpadejo. Kaj od ponujenega boš predpisal pacjentu, je pa tvoja stvar.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.118
6.924
113
Ja ni ravno tvoja stvar ane. Res je da se ti sam odločis kaj bos predpisal. Ampak razlozi mi z lčogicno razlago zakaj bi predpisal drazjo stvar?! Aja ker so te oni poslali na seminar. Torej zaradi osebne koristi. Posledično je to korupcija. Sicer svetlobna leta dalec od tiste pri gradbenih poslih ampak je pa. In trditi da to ni korupcija je enako kot trditi da sta lekadol in aspirin enaki zdravili.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.851
-8.618
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ampak razlozi mi z lčogicno razlago zakaj bi predpisal drazjo stvar?!
Kot sem že rekel, dražje stvari praktično ne moreš predpisati. Razlike med zdravili, ki so ti na voljo za neko zadevo(tam kjer je izbira, ponekod je sploh ni) so minimalne. Dražja zdravila izloči že zavarovalnica

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ja ni ravno tvoja stvar ane. Res je da se ti sam odločis kaj bos predpisal. Ampak razlozi mi z lčogicno razlago zakaj bi predpisal drazjo stvar?! Aja ker so te oni poslali na seminar. Torej zaradi osebne koristi. Posledično je to korupcija. Sicer svetlobna leta dalec od tiste pri gradbenih poslih ampak je pa. In trditi da to ni korupcija je enako kot trditi da sta lekadol in aspirin enaki zdravili.

problem je v tem, da stvar ni dražja, imaš 3 zdravila, treh proizvajalcev z isto sestavo in isto ceno (to so zdravila, ki so stara že kar nekaj let in niso avtorsko zaščiteni recepti), kaj boš pa predpisal je pa tebi prepuščeno, odločitev med samimi 3 identičnimi zdravili pa ni strokovna, ampak ne vem, po luni?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
To je že res, da dražja zdravila izloči zavarovalnica. In če imaš tri zdravila, ki so identična po učinkovinah in stanejo do centa enako, ti pa predpisuješ enega izmed teh treh zato, ker ti je nekdo iz njihove firme plačal seminar ali karkoli, je to korupcija.

Zdravstvena zavarovalnica res zaradi tega ni na slabšem, ampak to ni merilo za korupcijo. Ti, ki si predpisal to zdravilo, si imel neko korist zaradi tega.

Pa prosim, ne osebno vzet, ne obtožujem nikogar, niti ne vem, če ti osebno predpisuješ zdravila. Govorim pač čisto splošno. Zgolj teoretiziram.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Za dol padit smešno.
hysterical-1.gif
Sploh za nekoga, ki pozna osnove anatomije.

Za vse ostale pa - pač še en šarlatan.
Zanimivo, s to šarlatansko metodo se ukvarjajo tudi dr. med, torej uradno strokovno usposobljeni ljudje.

Homeopatija je precej v oblakih, ljudje, ki se ukvarjajo z raznimi mehanskimi metodami na telesu pa so na zemlji in poznajo anatomijo.

Imam primer poleg sebe, mojo drago, ki ima (je imela) zaradi narave svojega dela (vrtenje za vretenom) bolečine marsikje. Prva postaja je bil seveda ortoped, da ne boš rekel, da smo preskakovali uradno pot. Nič pametnega, lahko bi dobila nekaj proti bolečinam in klasično fizioterapijo oz. predlog vaj, ki niso pomagale.

Gremo dalje na fizioterapijo drugam. Dobi navodila za vaje, gre parkrat tja na pregled, dela ene 2 meseca, nič bolje.

Ok, gremo naprej. Od prijateljice izve za človeka, ki ji je pomagal, po tvoje kategorija "šarlatan", dejansko pa izredno šolan človek, ki v 0 pozna telo. Gre za kraino sakralno terapijo. Osnovni opis tukaj.

Rezultat? Po dveh terapijah izboljšanje, še vedno hodi tja na 3 mesece. Danes nima nobenih bolečin, normalno lahko dela, skratka, v tretjem poskusu je prišla do rešitve problema in je vsa srečna, da lahko sploh normalno dela, ker prej skoraj ni več mogla delat. Pozdravil jo je po tvoje "šarlatan". In tukaj ne moremo govorit o nobenem placebu, to niso tabletke, to je konkretno delo na telesu.

Kot si že na primeru wava videl, če ti nečesa ne razumeš ali ne dojameš, to še ne pomeni, da to ne obstaja in da ni dobra rešitev. Samo da si v primeru medicine tako vzvišen in prepotenten, da sploh ne slišiš. Pri wavu si slišal, tu dvomim da boš. Dohtarski ego je pač prevelik. Sicer sta pa že Lado in Jurij to včeraj lepo povedala kako je pri dohtarjih
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Glej, pri Wave-u si mi kot strokovnjak na področju argumentirano razložil svoje poglede, jih utemeljil z nazornimi primeri in ko sem razmislil o zadevi - mi ni preostalo drugega, kot da se strinjam s tabo.

Alternativna medicina je področje, ki meji na religijo. Da ne boš mislil, da nimam izkušenj... moj stric se precej uspešno ukvarja z eno vejo in marsikdaj pade tudi kakšna debata na to temo. Ima sporadično znanje o anatomiji in fiziologiji in težko povezuje stvari. Na bolezni gleda skozi svoj svet sevanj in nihanj, ki je popolnoma nedostopen za moje razumske protiargumente. Če ga posluša laik, bodo njegovi argumenti delovali precej logično in nikoli ne pozabi omeniti, da se je šolal "v tujini".

V začetku je treba poudarit, da so tudi zdravniki vseh kalibrov. Od nekoga, ki te hitro odslovi z Naklofenom in napotnico za neko generično fizioterapijo pa do nekoga, ki se bo zavzel za težavo in prišel stvari tako ali drugače do dna.

Če se vrnem nazaj na tvojo Wave analogijo... na tak način kot si mi ti razložil o tem, mi NOBEN alter-doc ne bo znal. NOBEN! Vsi bodo slejkotprej zašli v območje špekulacij in naprej v nadnaravno (oz. recimo fizikalno nedokazljivo). Takšnih argumentov enostavno ne morem sprejeti, ker mi vso moje znanje in izkušnje pravijo, da jih ne more nihče na tem svetu preverit in so kot taki najverjetneje izmišljeni. Tu ne gre za ego, ampak za sprejemanje izključno preverljivih argumentov.

In ne preverljivih na enem primeru, temveč preverljivih v smislu metodologije.

Verjemi, tudi zgodba tvojega dekleta/žene ima povsem racionalno razlago, vendar pa lahko o njej samo ugibam.

Lado in Jurij? (že več let ne gledam televizije, če slučajno govoriš o kakšni oddaji na TV)

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Ja sej vem da si razumen človek, včasih mogoče še preveč
grin1.gif

Hotel sem te opozorit na predalčkanje. Da ni treba avtomatsko vsega, kar ne spada pod "uradno", metat v "šarlatanstvo". To je sicer osnovna logična zmota.

Ja in pri moji ni nobene magije zraven, samo teh metod te ne učijo na faksu, ni uradno.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Lado in Jurij? (že več let ne gledam televizije, če slučajno govoriš o kakšni oddaji na TV)
Sej bi skeč nalepil, pa ga še ne najdem. Skratka dohtarska iz ordinacije, kjer je bil Igor E. Bergant pacijent z ranjeno roko.

Jurij: Lani smo enega komaj rešli
Bergant: A pacijenta?
Jurij: Ma ne, našga, da ni licence zgubil. Pacijent je itak umru.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Jurij: Lani smo enega komaj rešli
Bergant: A pacijenta?
Jurij: Ma ne, našga, da ni licence zgubil. Pacijent je itak umru.

smirk-1.gif

Napake se dogajajo... pri vsakemu poklicu. Zdravniške so žal - povečini zelo tragične. Pričakovati nezmotljive zdravnike pa je utopično. Bi se pa dalo še veliko, veliko... pa potem še malo zraven narediti glede komunikacije med stroko in javnostjo. Tudi meni ni všeč vzvišen in zaprt odnos.

Citat:

Ja sej vem da si razumen človek, včasih mogoče še preveč

Tega ni nikoli preveč
tongue-1.gif
.

Citat:

Hotel sem te opozorit na predalčkanje. Da ni treba avtomatsko vsega, kar ne spada pod "uradno", metat v "šarlatanstvo". To je sicer osnovna logična zmota.
Ja in pri moji ni nobene magije zraven, samo teh metod te ne učijo na faksu, ni uradno.

Medicina je znanost, kot vsaka druga. V svoji osnovi je odprta za nove ideje in nove pristope, kar se kaže v ogromnem napredku v zadnjih desetletjih. Ne le na področju osovražene farmacije, ampak tudi na področjih genetike, kirurgije in drugih vej.

Problem vseh alternativnih placebov je v tem, da se njihovi izvajalci niti ne trudijo preveč. Svoje metode ovijajo v tančico skrivnostnosti in mističnosti (kar je, priznam, v smislu placeba, kvečjemu koristno), ne izvajajo dvojno slepih preizkusov (logično, ker bi pogoreli) in pogosto precenjujejo svoje sposobnosti in močno škodijo svojim pacientom (tudi razni manualni rokodelci so že povzročili marsikatero trajno nevrološko okvaro, tako da previdno s svojim najljubšim "naravnovalcem kosti").

Tu se ne gre za uradno in neuradno, ampak za preverljivo in in nepreverljivo (NE NEPREVERJENO!). Slednje je - očitno - povsem izven naše domene.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.761
4.906
113
Jest nikjer nisem trdil, da je aspirin in lekadol eno te isto, ampak da se uporablja za iste namene. S stranskimi učinki nimam problemov, ko jih bom mel se bom ukvarjal s tem.

Vsekakor pa nikogar nič ne prepričujem - vprašam čemu tako silno propagiranje lekadola. In če dobim odgovor da je to edini in najcenejši paracetamol na pozitivni listi, pač ne verjamem kr tko na besedo. In glej ga zlomka - čist upravičeno. Ker ni. Poglej tule: klik