Homeopatska zdravila

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
V bistvu niti ni smešno... (občinstvo se večkrat zakrohota ob kakšni neumni pripombi)

Poscrollaj malo po tej temi in med tehnološko precej zavednimi ljudmi (pač to je internetni forum), najdeš nekaj posameznikov, ki ne le verjamejo v to, ampak to tudi goreče zagovarjajo, češ da dejansko pomaga.

Sedaj pa apliciraj ta razmislek na splošno populacijo in boš dobil ogromno idiotov, ki samo čakajo, da jih nategne naslednji kvazi-znanstvenik, ki ima 5 minut časa.

Vse te stvari izhajajo iz enega samega vzroka - zabitosti populacije (bodisi genetske, bodisi kot pomanjkanje izobrazbe ali pa samo kot pomanjkanje sposobnosti logičnega razmišljanja). Na to dejstvo se nacepijo vse možne in nemožne zablode na planetu... vera, kulti osebnosti, psevdoznanost (kamor spada tudi homeopatija) in druge.

Če lahko človeka prepričaš, da mu bo pomagala snov, kjer je razredčenost enaka eni molekuli na velikost galaksije (GALAKSIJE!)... samo pomisli, v kaj vse ga še lahko prepričaš. Sky is the limit... Pravzaprav NE OBSTAJA stvar, v katero neumnega človeka ne moreš na tak ali drugačen način prepričat. Vključno s tem, da si vzame lastno življenje.

Včasih se mi res zdi, da je razvoj možganov slepa veja evolucije in vedno bolj razmišljam, da je to zelo, zelo dober vzrok, zakaj še nismo našli sledov inteligentnega nezemeljskega življenja.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Vse te stvari izhajajo iz enega samega vzroka - zabitosti populacije (bodisi genetske, bodisi kot pomanjkanje izobrazbe ali pa samo kot pomanjkanje sposobnosti logičnega razmišljanja). Na to dejstvo se nacepijo vse možne in nemožne zablode na planetu... vera, kulti osebnosti, psevdoznanost (kamor spada tudi homeopatija) in druge.

Včasih se mi res zdi, da je razvoj možganov slepa veja evolucije in vedno bolj razmišljam, da je to zelo, zelo dober vzrok, zakaj še nismo našli sledov inteligentnega nezemeljskega življenja.

Ha, ha, Jernej, mi lahko v kontekstu z zgoraj izrečenim razložiš, kaj so potem pred kratkim "izkušeni strokovnjaki" predavali bodočim diplomantom MF na temo delovanja zdravnikov v okviru homeopatije? Vas učijo, kako se morate branit pred njo? A si samo ti bolj "papeški od papeža" (ups, spet ena neprimerna omemba..)
Sem pa prav židane volje, ker sem tud na MS
srce-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Kaj če bi si za začetek vzela 15 minut časa in pogledala zgoraj prilepljeno demonstracijo od začetka do konca? Angleščina je enostavna, Randi pa odlično pojasni vse. Me zanima tvoj komentar na homeopatijo potem...

Predavanja o homeopatiji se nisem udeležil, tako da ga ne morem komentirat in tudi ne vem, kakšno zvezo ima z mojim mnenjem.

Nikjer nisem trdil, da vsi zdravniki in študenti medicini delujejo po principih znanstvene medicine. Imaš npr. združenje katoliških zdravnikov, ki gladko v škodo pacientov ignorira doktrino. Na žalost poznam celo nekaj osebkov s tega področja, ki zagovarjajo kreacionizem.

Kot sem napisal že v sosednji temi, visoka (tudi naravoslovna) izobrazba še ni zagotovilo, da ne bo posameznik mestoma izklopil logično razmišljanje in svet opazoval skozi oči idiota (to je človeka z inteligenčnim kvocientom nižjim kot 30).

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Čudno se mi zdi le to, da ti tako omalovažujoče govoriš o teh kvazi znanostih (se strinjam, da ni znanost, če ni nič dokazanega), potem pa najdem, da o tem predavajo v okviru ene resne fakultete študentom....ne vem, to mi ne gre ravno skupaj. LP

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

In od kje ti podatek, da o homeopatiji predavajo v okviru rednega študijskega programa?

(predavalnice se občasno posojajo tudi že npr. omenjenemu združenju katoliških zdravnikov, pa verjetno ne boš sedaj trdila, da po novem v Kliničnem centru zdravijo z molitvijo...)

Torej, si pogledala tisti filmček? Kakšen insight, kje bi se po tvojem Randi lahko zmotil? Ali enostavno... ne verjameš, da ima prav?

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
No, kakorkoli, predavanje je bilo očitno namenjeno študentom resne (znanstvene) smeri (tako nekako).Filmčka mi tukaj ne odpre, doma ne bom hotela tipkat na Alter, pa niti točno ne vem, o čem govoriš. Ne trudi se z razlago, sprejmem to, da je homeopatija neučinkovita, (čeprav se očitno vsem zdravnikom/študentom ne zdi tako). Samo v drugih stvareh me pa nisi prepričal niti za ped, s svojim načinom kvečjemu obratno. Lepo se mej!
tongue-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Tudi Kmetijo gledajo znanstveniki. Še vedno ne vem, kaj si hotela povedati?
confused-1.gif

Predavanje je iz meni neznanih razlogov organizirala študentska organizacija, pa še to samo v okviru širše teme podiplomskega udejstvovanja na področju medicine. Morda kot primer področja, kjer lahko že s placebom narediš precej (in tudi precej nepopravljivo zaserješ, če nisi previden). Še vedno pa to ne spremeni dejstva, da je tvoj "v okviru fakultete" povsem zgrešen.

Zdravnik, ki vidi učinkovitost homeopatije onkraj meja placeba in/ali stimulativnega pogovora s pacientom, je ID1OT. Laiku še oprostim, da ga lahko zanese v interpretaciji psevdoznanosti... zdravniku, ki dejansko verjame (pazi, nekateri tudi lažejo, da verjamejo) v psevdoznanost svojega lastnega področja, pa enostavno ne morem drugače reči.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pravzaprav mislim, da bi titula bolj pristajala nasprotni strani.

Kljub njihovemu egoističnemu prepričanju je večnost na moji strani. Naravni zakoni se namreč do konca Vesolja ne bodo spremenili... njihova vera pa ima približno enak rok trajanja, kot njihovo življenje. Religija pač malce daljšega, ampak v primerjavi z večnostjo narave je en navaden Jezusov prdec.
evil.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Bi kar tebi pasala.

Poslednji borec, ki poskuša prepričati _________________
- verujoče
- verjamujoče
cool-1.gif

- zavedene
- naplahtane

Give up! S tem ko jih prepričuješ, so samo še bolj trdni v svojih prepričanjih, posledično si lahko še bolj škodijo.
Da ne boš potem poleg svojih bolnikov imel na vesti še uporabnike z alterja.
evil.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Pozabili ste bistvo: ne zdravijo zdravniki, temveč farmacevtska industrija. Zdravnik kot predpisovalec kemije bi bil z današnjo stopnjo tehnologije vsaj toliko nadomestljiv kot bi bil voznik v prometu. Poskusi so, dela pa še ne ravno prav dobro. Verjamem pa da bo to v roku nekaj desetletij. In na stara leta ne bom sam vozil niti avta, niti hodil do človeškega zdravnika, da mi predpisuje kemijo za kronične bolezni. Ali pa bo človek nujen, da bom v zdravilo verjel in zaradi tega ozdravel? Mislim, da je danes to bistvena razlika med dobrim in slabim zdravnikom. Ali mu lahko verjameš? Aja, to pa je potem neke vrste religija in tega ni in zaradi tega nikakor ne ozdraviš...
Znanstvene metode so v redu, samo bolje bi bilo, če pacienti ne bi umirali od enega usranega virusa kot se tu in tam zgodi baje celo "zdravemu" pacientu zaradi "nove" gripe. No ja, so vsaj "znanstveno" umrli, mediji pa so nas obvestili... Mogoče bi kak tak pacient preživel, če bi ga homeopat ali psihiater dobro naplahtal, kako bodo čudežne kapljice ali kroglice ojačale njegovo telo, da bo premagalo virus. Samo škoda, ker znanstveno dokazano pa res ne bi bilo in je bolje, da umre.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Morda pa je v komu ostal še kak košček razmišljujočega bitja, ki mu da vsaj malo za misliti, ko nekdo podvomi v njegove izmišljene dogme.

Optimistično, vem...
frown-1.gif

In na nek način tudi Don Kihotovsko, glede na to s kakšno hitrostjo se množijo zablode na tem planetu.
smirk-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Predvsem govori o problemu razredčenja, o čemer je precej napisano tudi na Wikipediji:

Citat:

The extremely high dilutions in homeopathy have been a main point of criticism. Homeopathic remedies are usually diluted to the point where there are no molecules from the original solution left in a dose of the final remedy.[88] Homeopaths believe that the methodical dilution of a substance, beginning with a 10% or lower solution and working downwards, with shaking after each dilution, produces a therapeutically active "remedy", in contrast to therapeutically inert water. Since even the longest-lived noncovalent structures in liquid water at room temperature are only stable for a few picoseconds,[94] critics have concluded that any effect that might have been present from the original substance can no longer exist.[95] No evidence of stable clusters of water molecules was found when homeopathic remedies were studied using NMR.[96]

Zmaga pa tale:

Citat:
Scientific tests run by both the BBC's Horizon and ABC's 20/20 programs were unable to differentiate homeopathic dilutions from water, even when using tests suggested by homeopaths themselves.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Vakuum je tudi sila redek, pa vseeno precej stvari "čez" gre...

To je tak, kot če bi Koch-u nekdo tupil, da ni šans, da bi cepivo delovalo, ker bakterije ne obstajajo...

Jaz bi se preprosto držal "nobenmu ni ratalo dokazat učinke".
Preprosto in jasno.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
Jernej, brezveze je scat proti vetru. vcasih je boljse dvignit roke, kot pa prepricanim v "nekaj vec" razlagat da tega ni.
saj nas je vec taksnih, ki ne vrjamemo pravljicam o mistiki, magiji, dusi in zdravilni vodi. ce si alterjevski "don kihot" (glede na znanstveno podlago si sigurno upravicen do tega naziva), vedi da nas je nekaj sancho pans tukaj
grin1.gif

ampak mlinov na veter ne bos uklonil. vsaj se kaksno stoletje, dve ali tri...
crazy1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

To, da "nobenemu ni uspelo dokazati učinka" je dvorezen meč.

Dokazati učinek, namreč pomeni dokazati ga v dvojno slepem poizkusu. Ampak potem imaš ljudi, ki dvomijo v dvojno slepi poizkus
bonk.gif
. Oziroma drugače... imaš na tisoče heart-breaking zgodbic o ozdravitvah, ki jih ljudje pripisujejo homeopatiji, molitvi ali kakšni tretji neumnosti.

Noben znanstven argument enostavno ne more imeti takšne teže pri laikih kot dobro zamišljena zabloda. Vedno lahko pripelješ enega otroka, katerega mati bo zatrjevala, da mu je homeopatija ozdravila raka. You simply can't beat that. Sploh pa ne s plešastimi in shujšanimi malčki, za katere veš, da jih 20% ne bo dočakalo naslednjega rojstnega dneva.

Resnica je pač kruta. Zato pa je zabloda kot topla odeja, v katero se lahko oviješ, ko se ti zahoče.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
tud jaz... ceprav dve tri stoletja se mi zdi optimisticna napoved. jebat ga
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Po mojem bo še naša generacija priča preobratu.

Bodisi bo znanost dovolj napredovala, da bo ideja o bogu in nadnaravnem na sploh enostavno postala odveč (socialna, energijska in zdravstvena blaginja) ali pa bo se bo nadaljeval sedanji trend idiokratizacije populacije in bo nekje v 50-100 letih šlo vse skupaj k vragu.

Ena možnost je tudi, da bodo to blaginjo dosegle samo razvite države, ki se bodo takrat lahko ogradile od preostalega sveta (trenutno rabijo (da ne bo kdo mislil, da je Slovenija zraven) našo delovno silo in naravna bogastva).