(hiper)inflacija se bliža?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113

Sam sem včasih bil bkokar in takrat je to bilo tako kot sem napisal. In ti ljudje še živijo, torej si lastijo ti dve nepremičnini. Današnja mladina itak nima teh želja. Če pa gledam klientelo recimo na Hrvaški obali je tudi tam nekaj blokarjev. Temu tudi lahko rečeno vikend. Dandanes je to bolj popularno. Vikendice z vinogradi pa res več niso v modi. O 99% je res malo pretirano, priznam, hkrati pa ne drži da je 99% blokarjev socialcev.

• Všeč mi je
Reactions: sandra

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Sam sem včasih bil bkokar in takrat je to bilo tako kot sem napisal. In ti ljudje še živijo, torej si lastijo ti dve nepremičnini. Današnja mladina itak nima teh želja. Če pa gledam klientelo recimo na Hrvaški obali je tudi tam nekaj blokarjev. Temu tudi lahko rečeno vikend. Dandanes je to bolj popularno. Vikendice z vinogradi pa res več niso v modi. O 99% je res malo pretirano, priznam, hkrati pa ne drži da je 99% blokarjev socialcev.

V primeru "blokarjev" z vikendi smo hudo daleč od tega da bi le ti predstavljali večino. Seveda so, ampak dvomim da nek "resen" % gledano na celoto. Ogromno vikendov imajo lastniki hiš, verjetno dosti višji % (gledano na celoto) kot ljudje v blokih.

Glede blokarjev in socialcev pa ne vem od kje fama in teorija. Za eno solidno 70+m2 stanovanje v mestu relativno enostavno dobiš 200 m2 hišo na podeželju z kar nekaj zemlje. Čeprav za prihodnost je kar težko izbrati kaj je boljša opcija. Sam bi rekel in stavil sicer na stanovanja v mestu (bližina infrastrukture, šol, služb,....), cenejše vzdrževanja objekta in manjša potreba po uporabi avtomobila.

on topic:

Čeprav tudi sam menim da je trenutni bum v dvigovanju cen bolj kot ne hype pretirane panike katero smo prenesli iz kovida direkt na rusko-ukrajinski konflikt + dodatno natiskan/poslan poceni denar na trg. Upam in menim, da se bo ta norija nekoliko stabilizirala do konca počitniške sezone.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Edina rešitev bi bila, da potrošniki stisnemo riti in občutno zmanjšamo porabo ter pokazemo fakiča nategunom. Oz. jo preusmerimo na zadeve; ki niso podivjale.
Ampak to ža ne bo šlo.
Bodo pa te cene definitivno pripeljale do tega, da bo marsikdo zače razmišljati o tem, da kaj posadi doma. Kdor ima seveda možnost.
No dons v Šparu pol izdelkov 30 posto off. Očitno so preteral.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Ja sej to sem gor napisal. Ce lahko gen-i da 25% off to pomeni da je lufta ogromno in da to nima nic z inflacijo oz rastjo cen surovin oz energije

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.813
113
40
MB
daj prosim konkretno v kerih branžah dela veleprodaja 100 %, kr menjam.

• Všeč mi je
Reactions: igi

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Tudi Lidl je imel popust. Ceprav je zgleda inflacija iznicila tega

Priponke

• 847178FB-3EC9-462A-B869-4DF80E946DA9.jpeg
    847178FB-3EC9-462A-B869-4DF80E946DA9.jpeg
    1,1 MB · Ogledi: 113

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.223
3.626
113
Ja sej to sem gor napisal. Ce lahko gen-i da 25% off to pomeni da je lufta ogromno in da to nima nic z inflacijo oz rastjo cen surovin oz energije
Gen-I baje (čeprav sem to slišal od različnih kredibilnih ljudi) od NEK kupuje elektriko po 8 €/MWh - ne vem za koliko časa imajo tako ceno.
Kako imajo ob tem pri 3,5 mrd€ prometa, "samo" 75 mio€ dobička (podatki za 2021) je vprašanje za nadzornike (NPU?).
Mogoče so jim spet ukradli identiteto in denar nakazujejo kar na neke račune...
.
Ampak zdaj je Svoboda in sem prepričan, da se bo hitro to razčistilo. :zavijazocmi:

Nazadnje urejeno:

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.242
2.518
113
Da ne bo le baje, si preberi sicer rahlo staro revizijsko poročilo Gen energije, ki je 50% lastnica Krškega druge pol pa HR - vem da bo razumevanje kljub nekaterim zatemnjenim delom, zate mala malca.

Da pa ne boš preveč iskal cene, gre pa takole:
NEK ugotovi poslovni rezultat in naredi poračun tako, da cena za dobavljeno moč in električno energijo pokrije vse stroške in odhodke, saj NEK posluje po načelu pokrivanja vseh stroškov in načeloma ne ustvarja ne dobička ne izgube.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.223
3.626
113
Da ne bo le baje, si preberi sicer rahlo staro revizijsko poročilo Gen energije, ki je 50% lastnica Krškega druge pol pa HR - vem da bo razumevanje kljub nekaterim zatemnjenim delom, zate mala malca.

Da pa ne boš preveč iskal cene, gre pa takole:
NEK ugotovi poslovni rezultat in naredi poračun tako, da cena za dobavljeno moč in električno energijo pokrije vse stroške in odhodke, saj NEK posluje po načelu pokrivanja vseh stroškov in načeloma ne ustvarja ne dobička ne izgube.

Hvala.
Pa saj to je še "huje" kot sem si mislil :zavijazocmi: .
NEK se je torej "pogodbeno odpovedal" vsemu dobičku, oz. le-tega v celoti "prenesel" na ekskluzivnega trgovca Gen-I:bonk:.
Le-ta pa prikazuje nek simboličen dobiček, preostanek denarja (stotine mio € letno) se pa "izgubi nekje"...
In Holob se seveda max. trudi privatizirati Gen-I, z njihovim lastnim denarjem... ...itak.
Fak.

• Všeč mi je
Reactions: Matey in mosseero

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Gen-I baje (čeprav sem to slišal od različnih kredibilnih ljudi) od NEK kupuje elektriko po 8 €/MWh - ne vem za koliko časa imajo tako ceno.
Kako imajo ob tem pri 3,5 mrd€ prometa, "samo" 75 mio€ dobička (podatki za 2021) je vprašanje za nadzornike (NPU?).
Mogoče so jim spet ukradli identiteto in denar nakazujejo kar na neke račune...
.
Ampak zdaj je Svoboda in sem prepričan, da se bo hitro to razčistilo. :zavijazocmi:
Z elektriko iz NEK trguje GEN in ne Gen-I. Ta ima z NEK samo okoli 2% prometa. Že večkrat pojasnjeno. :evil:

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Sosedje.

Lol. Kako so lahko taki debili, da hočejo inflacijo ustaviti s tiskanjem še več denarja. To bo samo še povečalo inflacijo. Očitno imajo tudi Avstrijci Janšo kot svetovalca.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Jap, genialna poteza. Bodi siguren da bo po tej poti šla cela eu najkasneje do pozne jeseni. Saj kaj mi delamo s ceno bencina ni nič kaj drugače. Torej inflacijo bodo mirili z še več denarja. Genialno.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Pistimo strokovnkakom da strokovnonocenijonkaj potrebujemo. Zaenkraz se drži tistega iz 2009 kava manj, potem je bilmper mank, sedaj pa še meso samo 2x tedensko.