(hiper)inflacija se bliža?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Slovenski kmetje se že prilagajajo. Slovenske jagode danes v Hoferju 4,5€, avstrijske 2,99. Avstrijske razprodane, slovenske napol gnile s 50% popustom. Slovenske češnje 6€, italijanske, na pogled enake, po 4€.
Očitno je slovenske kmete inflacija bolj udarila. :evil: Ali pa požrešnost.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Edina rešitev bi bila, da potrošniki stisnemo riti in občutno zmanjšamo porabo ter pokazemo fakiča nategunom. Oz. jo preusmerimo na zadeve; ki niso podivjale.
Ampak to ža ne bo šlo.
Bodo pa te cene definitivno pripeljale do tega, da bo marsikdo zače razmišljati o tem, da kaj posadi doma. Kdor ima seveda možnost.
Kdor je razmišljal je spomladi začel.
Kdor ni bo lahko šele drug let.
To da boš stisnil rit bo samo tebi pokrilo da je recmo 50% dražje oni bodo isto zaslužl.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.703
3.307
113
Slovenski kmetje se že prilagajajo. Slovenske jagode danes v Hoferju 4,5€, avstrijske 2,99. Avstrijske razprodane, slovenske napol gnile s 50% popustom. Slovenske češnje 6€, italijanske, na pogled enake, po 4€.
Ti dejansko verjameš, da je kmet v poziciji dvigniti ceno? Sploh pa, kje pri nas kmetje pridelajo toliko jagod, da lahko zalagajo vse Hoferje?

Pa tudi, v končni fazi, če bi zaradi ekstremno naraščajočih stroškov dejansko bil v poziciji dvigniti ceno, se vedno najdejo taki kot si ti, ki bojo strokovno ugotovili, da je bil kmet požrešen. Ni bil trgovec, ni bil posrednik, kmet, ki dobi kar drugi pustjo je požrešen, zagotovo je kriv... zakoplji se nekam.

A za mleko boš tudi ugotovil, da je šlo v trgovini gor za 30+ centov zaradi požrešnih kmetov? Pa za meso?

Skrajni čas bi bil, da trgovci predstavijo svoje nakupne in prodajne cene črno na belem, da ne bo treba več brati takšnih bedarij. Zaenkrat se vse drži pod pokrivalom poslovnih skrivnosti in zaradi morebitne izgube trga se nihče ne upa izpostavljati.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
To da boš stisnil rit bo samo tebi pokrilo da je recmo 50% dražje oni bodo isto zaslužl.
Bereš delno ne?
Povej mi, kako bo recimo proizvajalec riža A, ki je dvignil ceno za 50% zaslužil isto, če bi vsi presedlali na proizvajalca riža B, ki je dvignil ceno le za 10%?

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.029
3.729
113
Bereš delno ne?
Povej mi, kako bo recimo proizvajalec riža A, ki je dvignil ceno za 50% zaslužil isto, če bi vsi presedlali na proizvajalca riža B, ki je dvignil ceno le za 10%?
Celo prodal bo lahko manj (za eno tretjino), da bo lahko imel enak iztržek.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Prejšnji vikend se mi je pred vrata pripeljal iz goriškib brd s češnjami in marelicami. Vzel sem pol gajbe češenj in ostalo polovico gajbe marelic za 10 eur. Men je bilo kul, pol sva se pa malo zapričala in je direkt povedal, da bo v brdih ostalo precej češenj na drevesih, ker ni varjante, da bi spustili pod 5 eur za kilo češenj. Raje vidijo, da zgnije. Sam je pa prevozil pol slovenije, pa bencin tudi nekaj košta.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.703
3.307
113
Tukaj so primeri, zakaj so Italjanske češnje (pa ne samo češnje) cenejše od Slovenskih:

"There are between 160,000 and 180,000 'invisibles' across Italy," Bilongo said. "With working papers these people could have access to medical treatment and social support."

Če bi pobirali Italjani, bi bile njihove češnje po 8 ali 10 eur.

Povsem ista zadeva je s praktično vso hrano, na kateri piše poreklo: Španija

V Sloveniji kolikor mi je znano še nimamo na kupe migrantov, ki brez kakršnihkoli papirjev obirajo sadje in zelenjavo.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: alkoholik

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Zaradi takih imaš potem v trgovini samo sranje pripeljano od vsepovsod. Večje je sranje, cenejše je, bolj je bizi vesel, ker je prišparal kak cent. Kaj v usta da, mu je pa vseeno. Ni čudno, da tako sranje spraviš iz ust, če notri enako sranje mečeš.

• Všeč mi je
Reactions: sad

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Zaradi takih imaš potem v trgovini samo sranje pripeljano od vsepovsod. Večje je sranje, cenejše je, bolj je bizi vesel, ker je prišparal kak cent. Kaj v usta da, mu je pa vseeno. Ni čudno, da tako sranje spraviš iz ust, če notri enako sranje mečeš.
Hej saj na ta način laufa večina.

Lokalni čebelar. Ne prodam medu ker mi vsak reče da ga v bosni dobi cenej.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.813
113
40
MB
on je owca za stričt.

včeraj v jagru slovenske jagode za 2,99 €

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Če kdo namerava nabavit mineralno izolacijo, priporočam da to naredi takoj. Smo dobili danes obvestilo dobavitelja...s 1.7. +20-25%

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ti dejansko verjameš, da je kmet v poziciji dvigniti ceno? Sploh pa, kje pri nas kmetje pridelajo toliko jagod, da lahko zalagajo vse Hoferje?

Pa tudi, v končni fazi, če bi zaradi ekstremno naraščajočih stroškov dejansko bil v poziciji dvigniti ceno, se vedno najdejo taki kot si ti, ki bojo strokovno ugotovili, da je bil kmet požrešen. Ni bil trgovec, ni bil posrednik, kmet, ki dobi kar drugi pustjo je požrešen, zagotovo je kriv... zakoplji se nekam.

A za mleko boš tudi ugotovil, da je šlo v trgovini gor za 30+ centov zaradi požrešnih kmetov? Pa za meso?

Skrajni čas bi bil, da trgovci predstavijo svoje nakupne in prodajne cene črno na belem, da ne bo treba več brati takšnih bedarij. Zaenkrat se vse drži pod pokrivalom poslovnih skrivnosti in zaradi morebitne izgube trga se nihče ne upa izpostavljati.
Na ljubljanski tržnici sem od proizvajalca kupil češnje po 6€, točno toliko, za kolikor jih prodaja Hofer. Kdo je požrešen?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
En objekt ki bi se moral graditi stoji cca pol leta ker so sle cene zeleza tok gor. Prejsnji teden je dobavitelj klical investitorja ce bi lahko vseeno vzel zelezo po prvotni ceni, ker ma prepolno skladisce. Tko da zna kar nekaj trgovcev met z zalogami probleme kmalu.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Tukaj so primeri, zakaj so Italjanske češnje (pa ne samo češnje) cenejše od Slovenskih:

"There are between 160,000 and 180,000 'invisibles' across Italy," Bilongo said. "With working papers these people could have access to medical treatment and social support."

Če bi pobirali Italjani, bi bile njihove češnje po 8 ali 10 eur.

Povsem ista zadeva je s praktično vso hrano, na kateri piše poreklo: Španija

V Sloveniji kolikor mi je znano še nimamo na kupe migrantov, ki brez kakršnihkoli papirjev obirajo sadje in zelenjavo.
Zakaj so pa avstrijske jagode pol cenejše od slovenskih? Tam verjetno nimajo pol suženjske delovne sile.

• Haha
Reactions: jonny77

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
In kje sem napisal, da sem kupil cenejše? :gorjaca: Pri svojih astronomskih dohodkih pa seveda ne vidiš ljudi, ki morajo gledati na vsak cent. :nigladek:

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.703
3.307
113
Na ljubljanski tržnici sem od proizvajalca kupil češnje po 6€, točno toliko, za kolikor jih prodaja Hofer. Kdo je požrešen?
Očitno ti, ker že v štartu meniš, da si kmet ne zasluži poštene cene za svoje delo in bi moral na tržnici prodati tebi za 4 ali 5 (a najem prostora kaj stane?), dočim trgovcu boš pa brez problema dal tudi 7 ali 8, če bo nastavil tako ceno. Tak pač si, ker si navajen, da kmet lahko živi z mizerijo, trgovec je pa že od nekdaj gospod. Da ne omenjamo razlike med tem ali nekdo kupi naenkrat tono češenj, nekdo pa kilo.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.703
3.307
113
Zakaj so pa avstrijske jagode pol cenejše od slovenskih? Tam verjetno nimajo pol suženjske delovne sile.
A ti moram iskati odgovore na vse ali boš morda lahko sam vlekel kakšne zaključke? Morda so bile že dlje v skladišču, pred iztekom roka trajanja, itd... Lahko pa samo zaradi tega, ker pač v Sloveniji ni ravno kaj dosti njiv z jagodami. Predvidevam, da si že slišal za zakon ponudbe in povpraševanja.