Citat:
Uporabnik igi pravi:
Lahko zaključim trenutne zadeve in si vzamem leto ali dva časa za intenzivno "izobraževanja". Kaj mi svetujete? Katero smer? Kateri profil je tako iskan, da bom lahko ob predpostavki, da nimam dveh levih rok in da se naučim zadev, iztržil recimo 3k+ neto/mesečno za nek normalni delovni čas v sloveniji? Tujina mora biti postavka višja, ker drugače mi ni računice.
Eni pravijo, da je za 3K+ neto na mesec treba na tuje, da pri nas ni variante.
Seveda gre tudi pri nas:
- Če delaš v podjetju, ki je recimo med top 5 v državi po višini plač.
Sem spada nekaj računalniških in farmacevtskih podjetjij, praviloma lokalne podružnice multinacionalk.
Sodeč po javno dostopnih podatkih na netu so povprečne letne bruto plače v teh podjetjih od 60K do 85K EUR.
- Če imaš v podjetju uspešno zgodovino, si zanesljiv in zaupanja vreden strokovnjak in svoje naloge izpolnjuješ nadpovprečno dobro.
- Pomembno je, da delaš v oddelku, ki ga vodi močan manager, ki se zna postaviti za svojo ekipo.
- Dodatna prednost je, če delaš na mednarodni sceni in če te poznajo in čislajo tudi v državah z višjim BDP, standardom in HDI kot pri nas.
V tem primeru lažje dosežeš plačo, primerljivo s tujino, saj te sicer lahko firma hitro izgubi, če izrabiš pridobljene zveze in ustvarjen ugled ter odideš na bolj zelene pašnike.
Zgoraj napisano velja za tehnične strokovnjake.
Prodajne in managerske vode me niso nikoli zanimale, zato nikoli nisem razmišljal, kaj je potrebno za uspeh v teh poklicih.
Tudi jaz razmišljam o dodatnih izzivih.
In sem se odločil, da se bom v prostem času (ki ga ni na pretek) naučil programirat za iOS.
Samo kakšnega Maca še moram kupiti.