Habanero feferoni

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Šotnih tablet ne prakticiram, ampak sejem v 1 dl plastične lončke za kavne avtomate, ki jh nato prekrijem s prozorno folijo za gospodinjstvo, da se substrat ne suši.

LP

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Jaz sem pri njem naročal zadnje tri sezone, tako semena kot sadike, ki so jih prodajali pri Bilban.

Prvo leto je bilo odlično, tako semena kot sadike so dela odlično. Na koncu dejansko nisem več vedel kaj naj delam z letino. Še zdaj imamo razne marmelade s čiliji in podobne neumnosti, ki sem se jih šel.
Edina težava so bile sadike, saj sta bili od 6 izbranih le dve pravi.
Ko sem pisal Pippu in ga vprašal kako to, je odgovoril, da so jih pač zamešali v vrtnariji.

Drugo leto...
Semen nisem jemal, saj sem imel še od prejšnje sezone dovolj zaloge čilijev.
Vzel sem le nekaj sadik pri Bilban, tako, za dušo.
A so vse po vrsti "zbolele", novi listi so se kodrali in rast se je zaustavila.
Tudi te sem poslikal in poslal Pippu osebno.
Lakonično mi je odgovoril, da je najbrž kakšna bolezen in naj malo poguglam.

Lani se je ponovila zgodba...
Semena: skalilo ni niti eno.
Sadike: spet so se začeli listi kodrati, a sem jih nekaj za pokušino takoj odrezal pri vrhu, in letina je bila dokaj ok. Največ pa sem dobil iz dveh sadik, ki sem jih kupil na BTC tržnici, mislim da je šlo za Kipenkerl.

Zarekel sem se, da od Pippa ne vzamem niti semena več.
Suhe čilije, omake in ostalo ja.
Za gojenje pa nikoli več.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.503
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Lepo si to razložil!
zmaga.gif

Ok, vsak ima svojo izkušnjo. Jaz sem 2x naročil semena pri njemu, vse je bilo super. Sem mislil tudi letos, pa mi nekako ni naročat po 10 semen ene vrste, ker je to odločno preveč. Če bi imel npr. paketke s po 10 različnimi semeni bi sigurno naročil dva!

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Jaz sem naročeval od semillas.de in bom tudi v prihodnje.
Da dam primerjavo: pri čilipipp pride 10 semen Moruga scorpion 8 €, pri semillas.de pa 1,5 €.
Sej nimam nič proti njemu, je pač pravi biznisman. Njegove omake so pa tudi meni všeč.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Danes odprl sezono z Cayenne, Cherry chilli ter dvema mixoma
cheer.gif

tnx to rawr
cool-1.gif

2156889-Chiliji.jpg

Priponke

• 2156889-Chiliji.jpg
    2156889-Chiliji.jpg
    18,8 KB · Ogledi: 268

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
moji sadike lanskih čilijev so že začele uspevati v notranjosti, sem jih dal predčasno buditi iz zimskega spanca.

Tole glede kodranja in zvijanja listov pa tudi mene zanima kaj je to? Lani sem imel kar nekaj takih sadik.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Jaz sem prejšnjo nedeljo začel s kalitvijo in moram povedati, da je vzklilo že 5 od desetih Bolivian Rainbow in en komad od osmih Red Savine. Izpred treh let sem našel še 3 semena doma zraslega Bulgarian Carrota (ni še nič vzklilo), na klitje pa sem dal še Habanero Orange.
Sem se pa namenoma odločil za nakup samo treh vrst semen, saj sem ponovni začetnik, ker dve leti zaradi objektivnih razlogov nisem na tem delal nič (Car že ve zakaj, pa še kakšen alterjevec). Zato sem seveda popolnoma zagret in grem večkrat na dan pogledat v kurilnico, kaj se dogaja.

Vprašanje: Kdaj po vzklitju je treba poganjke postaviti na dnevno svetlobo? Takoj ko pridejo ven ali kasneje, ko so listi že lepo razviti?

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik cilimania pravi:
Citat:
Uporabnik yahel pravi:

Tole glede kodranja in zvijanja listov pa tudi mene zanima kaj je to? Lani sem imel kar nekaj takih sadik.

preveč mokra zemlja ali premalo kalcija v zemlji

Kako lahko ugotovim ali je eno ali drugo? In kako rešujem pomankanje kalcija, mogoče s pripravki?

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
...zadnji....

da en odpiram nove teme si dovolim sposodit tole...
evil.gif

zanima me glede čili omak...ali ste kaj kupovali prek interneta in katere?...na ebay vidim da jih je milijon, zanimajo me predvsem čili omeke, ne omake z dodatkom čilija - pekoče omake...

pippove so mi kar v redu, bi pa rad probal še kaj drugega...
cheer.gif
...poleg tega da peče, mi je pomemben tudi okus po čiliju....

aja, vidim, da se da najt tudi scoville lestvico za posamezne omake, kolk scovillov imajo pa pippove?

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Jaz si omakice skuham po svojem okusu. Nikoli jih ne jem samih, kot je to zdaj "moderno" zaradi podleganja reklamnim filmčkom na YouTube, temveč jih dodajam na ostale jedi. Če jem meso z žara, hočem okusiti to meso, ne pa kak prekleti mango, paradižnikov koncentrat, ali kaj podobno "eksotičnega", kar se dodaja v čili omake, ki se potem prodajajo
10.gif

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
zadnji.....

OK noben ne pozna tujih omak....
confused-1.gif

mogoče kdo ve za kako dobro spletno stran, kjer delajo poštene rewiewe?

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Eni so res norci, samo da peče... Pol pa splahne z vodo, ki zadevo še poslabša
bonk.gif

Jaz pa sem sejal pred 3 tedni. Večina jih že lepo raste
smile-1.gif

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Tudi moji so prišli ven, 9/10, enega še čakam.

Sedaj so v lončkih na okenci polici, kjer pride največ sonca.

Povejte, moram kaj podlivat oziroma kdaj jih je treba presadit v večje lončke. So pa v teh šotnih tabletah....

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Jaz nalijem vsake nekaj dni vodo v pladenj, da se šotne tablete dobro namočijo. Ker grejo pri meni že čez dober mesec ven v cvetličnjak, jih ne mislim pred tem nič presajat. Bom pa potem komplet šotno tableto s sadiko presadil v preštihano, namočeno in pognojeno zemljo v 30cm razmakih. Tablete z večimi sadikami pa bom razredčil, tak da bom največjo rastlino pustil, ostale pa posamično posadil poleg.