Habanero feferoni

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Pa je to mogoče kako odpraviti? Zalivam pomoje uredu, tako da to morda ne bi smel biti problem - na 2dni po malo, če je vroče, sicer 3 dni.

Če pa morda niso oplojeni, kaj mi je storiti? Grem po vatirano palčko in jih poseksam med seboj? Zadevice imam zunaj na balkonu....?

Schime

Guru
22. nov 2008
1.992
775
113
Problem je lahko, da so tudi preveč izpostavljeni soncu. Jaz sem jih imel na balkonu in so bili zelo na vročem in so isto cvetovi odpadli. A to je bilo prejšnje leto, ko je bilo vroče.
smile-1.gif

Prav dobro pa tudi tale dež in razmeroma hladno vreme ni naredilo. Kar se pa opraševanja tiče pa če jih imaš na balkonu ne bi smelo biti problema.

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
Jaz jih zalivam vsak dan (če ni dežja); so v teglcih razmetani po vrtu;
Pa gnojim; trenutno bolj s kalijem (plodovi); lahko uporabiš tudi tekoče gnojilo za paradajz.

2. okt 2007
3.803
2.283
113
... imam doba kar nekaj feferonov, Habaneroti lepo uspejavo, zraven še letos prvič lepo raste Lemon Drop in Orozco... Jalapenoti pa so tako že standard...

.. sem pa letos ena semena naročil preko interneta in očitno je ta prodajalec nekaj zamešal, saj so na rastlini dolgi plodovi (15~20cm), po okusu so nekako blago/srednje pekoči..... prilagam sliko, če kdo ve za katero vrsto gre....

2. okt 2007
3.803
2.283
113

še vprašanje, ali so Habanero feferoni primerni za vlaganje... vem da je na forumu bilo govora, da se bo naredil seznam, katera vrsta je namenjena za kaj (vlaganje, sušenje, omake), vendar ga jaz nisem zasledil...

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik haloski_pepek pravi:

še vprašanje, ali so Habanero feferoni primerni za vlaganje... vem da je na forumu bilo govora, da se bo naredil seznam, katera vrsta je namenjena za kaj (vlaganje, sušenje, omake), vendar ga jaz nisem zasledil...

Seveda se da tudi Habanere, kot ostale paprike vlagati, le da je vprašanje, kdo bo z neizmernim užitkom jedel vložene paprikice, ki so po svoji ostrini že na meji užitnega. No ja, tudi taki modeli se najdejo...
Po moje je primernejša predelava v omake, ki se jih nato da vsaj ustrezno "dozirati" glede ostrine..

LP

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Brutalne sorte so verjetno res najbolj primerne le za omakce in morda pikantno olje. Vsakršna konzumacija na drug način zna biti nerodna reč... Špilat frajerja da bi npr celega pojedel, pa nimam namena, ker bi mi auspuh razmercvarl...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Meni delujejo kot Cayenne pepper. Sem jih imel doma in so bili praktično enaki.
Zdaj se ti bodo počasi pobarvali na rdeče.

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
784
37
28
Mogoče še pa bo kaj od letine. Prva dva ki sta rdeča. ( 3 sem še moral stran vržti ker so bili obgriženi is so začeli gniti. Verjetno od polžev)

Red cayenne

Anaheim red

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Jaz imam pa eno malo prošnjo...
Ker so šle vse moje sadike pred meseci v maloro (zaradi cca 3 tedenskega neplanskega nezalivanja) sem sedaj brez "pekočih zadev".

In ker vidim, da imate nekateri od vas ornk in LEP pridelek, me zanima, če mi kdo PRODA (ne rabim zastonj.-hehe) kak primerek. Doma zelo radi poskušamo te zadevce.

Torej lepo prosim na ZS, če je kdo pripravljen prodati nekaj malega pridelka. Če je ta oseba iz Štajerske, pa še toliko bolje
wink-1.gif

Hvala
roza.gif

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Ker so šle vse moje sadike pred meseci v maloro (zaradi cca 3 tedenskega neplanskega nezalivanja) sem sedaj brez "pekočih zadev".

In ker vidim, da imate nekateri od vas ornk in LEP pridelek, me zanima, če mi kdo PRODA (ne rabim zastonj.-hehe) kak primerek. Doma zelo radi poskušamo te zadevce.

Torej lepo prosim na ZS, če je kdo pripravljen prodati nekaj malega pridelka. Če je ta oseba iz Štajerske, pa še toliko bolje
wink-1.gif

Hvala
roza.gif

Potrebujete te plodove za seme? Nekaj semena Vocher bomb čilija imam na zalogi...

LP

Nazadnje urejeno:

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Zakaj mi na nekaterih primerih najprej odpadejo cvetovi, nato pa po par dneh še pecelj?
Cvetovi niso oplojeni, to je to in nima nobene veze z zalivanjem ali soncem.

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik Wilbur pravi:
Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Zakaj mi na nekaterih primerih najprej odpadejo cvetovi, nato pa po par dneh še pecelj?
Cvetovi niso oplojeni, to je to in nima nobene veze z zalivanjem ali soncem.

Oprostite @Wilbur, ampak ob tej trditvi vam moram žal oporekati.
Že res, da na čilijih največkrat odpadajo neoplojeni cvetovi, vendar ti prav tako odpadajo zaradi premočnega ali preslabega zalivanja, kot tudi, če je zračna vlaga nižja od 40% ali če je temperatura ( v času največje dovzetnosti za opraševanje med 10. in 12. uro) višja od 25°C, zaradi česar pelod postane sterilen in ne pride do oploditve.
Sam sem imel podobno težavo par tednov nazaj, ko so mi v času sončne pripeke Habaneri kot za stavo odmetavali vse cvetove, ki so se odprli, kakor hitro se je malo ohladilo, pa je vsak dobil po več kot 30 plodov, ki se zdaj uspešno razvijajo. Se pravi, da tudi sonce v času cvetenja še kako pomembno vpliva na oploditev cvetov.
smile-1.gif

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Sicer nisem nikakršen strokovnjak, vendar glede na to, da je v cvetu mogoče opaziti temno zeleno bunko ocenjujem, da so cvetovi oplojeni. Poizkusil sem tudi na rahlo stresti rastlino in se je iz njih vsul cvetni prah. V zadnjih dneh pa opažam, da odpadajo "lepi" cvetovi, med tem ko sta se dva (bila sta rjavkaste barve...) očitno prijela in je na pecljih že kak centimeter velik čili.

Do pred časom sem zalival na vsaka dva dni, sedaj zalivam na štiri dni. Voda se nabere v podstavku, vendar jo zemlja v pol ure vso posrka nazaj vase. Če sem zalival na dva dni, pa je voda v podstavku ostala, kar bi lahko pomenilo, da je bila zemlja preveč namočena.

Kot rečeno, na te reči se bolj malo spoznam, tega sem se pač lotil iz firbca in veselja do pekoče hrane. Če mi ne bo uspelo mi pač ne bo. Rastlino bom skušal prezimiti in upati da bo prihodnje leto bolje.

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
@Fonzi, pustite času svoj čas. Ne vem sicer katero vrsto čilijev imate, a če sta se dva cveta že "prijela", bo takih kmalu sigurno še več.
smile-1.gif

LP

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Salamanco pravi:
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:

wink-1.gif

Hvala
roza.gif

Potrebujete te plodove za seme? Nekaj semena Vocher bomb čilija imam na zalogi...

LP

Ne, ne za seme. Premalo smo doma, da bi mi kdaj te rastline uspele
frown-1.gif

Še vedno pa velja ponudba, da kupim nekaj plodov, če jih kdo ime. Čisto rako, za pojest
roza.gif