Habanero feferoni

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Citat:
Uporabnik Silvio pravi:
Dečki, lončki, sirčki v omakcah... iiiiiiii, da te ne bo še ritka pekla nakoncu...
grin1.gif


Drugače sem pa jaz že počasi štartal z delom proizvodnje
cool-1.gif

Ajde popravljam... Pubeci, lonci, sir, omake.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:

@relliart
Kaj pa če se vas več dogovori za skupno naročilo, pa si potem medsebojno še pozamenjate semena ali sadike? Verjetno imaš med poznanimi kakega čili odvisnika...

Sej sme gledal na kupicili.si sam tam so semena po 5 eur, medtem ko na tisti strani ki jo naj bi imel nemec so semena po 1.5eur pa kups tam do 15eur pa mas tega za uf cajta. Sam izbrat kera semena je bolj tako tako ker ne poznam. Rad bi nekaj tistih ki zgejo in vec tistih ki imajo kaksen okus.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Od tistih, ki žgejo, vzami Moruga Scorpion...
evil.gif
Ok, tudi Bhut Jolokia je fajn šarfna, kakšen Habanero (če ti je všeč njegov okus, meni ni), pa Rocoto med tistimi manj pekočimi izmed takih, ki žgejo...

Od manj pekočih so meni osebno zelo všeč Jalapeno-ti, pa Ancho-ti (tile so sploh ah in oh za na žar, pa polnjeni so tudi zakon), kakšen Serrano, itd.

Malo eksperimentiraš in vidiš, kaj ti odgovarja... Izbereš pa po občutku in kratkem opisu.

Mimogrede, jaz še tudi ne vem, kaj od pekočega bom letos sejal...
redface-1.gif
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
A teb bi se dal it na tisto stran od nemca pa mal pogledat to kar zge si ze nastel, potem pa ostalo kaksne okusne, torej 11 paketkov je treba nabrat. Pekoce si nastel 3, lahk jih je 4-5 ostalih 6 bi pa taksne okusne, pa za filat itd, pa da so normalno pekoci in bolj okusni.
Kolk so pa te za pilat sploh velki? Fila je kot pri paprikah al kako?
 
Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Dej naj kdo sproba siptarja na ruskemcarju ob cesti, hamburger 2.70eur cist vredu, potem pa za pekoce ti ponuja tiste suhe zmlete cilije ki jih imajo siptarji pa je podn od podna in naj rece da naj ti da "tadrugo omakco" jo potegne izpod pulta, pa naj tisto not namece, ker tist ga pa svasa. Sej oblika flaske mi je znana (pomojem iz kaksnega mercatorja) sam nevem kaj je to. Sam to za mene prevec zge ker potem res ni okusa po hrani, ker zadeva sam svasa totalno brez okusa.
 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Trinidad Moruga Scorpion bo dovolj žgal ?
grims-1.gif
Letos ga ne bom posadil....ali pa, nekje ob steni hiše.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Navi, ti si ga lani imel, se mi zdi. Mislim na morugo.

@relliart, moj izbor 11 sort bi bil približno takšen:

HUDI:
Trinidad Scorpion Moruga Red (Capsicum chinense) - predvsem za predelavo, pa za zbirko
Bhut jolokia Yellow (Capsicum chinense)
Black Naga (Capsicum chinense)
Large Red Rocoto (Capsicum pubescens) - po naše drevesni čili oz. ena izmed sort drevesnega čilija. Meni osebno zelo okusen, pa tudi hud...
Pimenta da Neyde (Capsicum chinense) - izgled rastline in plodov, pa tudi okus bi naj bil dober
Tabasco (Capsicum frutescens) - zakaj pa ne bi doma rasel svež tabasco

Manj hudi:
Ancho Poblano (Capsicum annuum) - na žaru pečen je fenomenalen, pa tudi polnjen je zelo dober (namesto Babure)
Serrano (Capsicum annuum) - blaga mehiška čili klasika
Jalapeño (Capsicum annuum)
Peter Pepper Red (Capsicum annuum) - tole je privlačen čili predvsem za ženske
Cayenne (Capsicum annuum) - klasika, ravno prav pekoč za moj okus; posušen in zmlet je pa t.i. kajenski poper, pa tudi vloženi v kis so zelo okusni
Tequila Sunrise (Capsicum annuum) - rahlo pekoči, predvsem za tiste, ki ne marajo pekočih zadev, le toliko, da je zelo rahlo pekoče.; so pa meni osebno to zelo okusni čiliji

Evo, to je moj izbor po mojem okusu in eksperimentalnih željah. Načeloma s tem seznamom ne moreš zgrešit...
wink-1.gif
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ok hvala

Kaj so te sekcije na njihovi strani, razne chinense itd?

Capsicum annuum
Capsicum baccatum
Capsicum chinense
Capsicum frutescens
Capsicum pubescens
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Latinska imena teh vrst pač.

Lepo maš to pripravljeno Wilbur
smile-1.gif


Opomba zgoraj na Tabasco. Je podobno šarf, kot cayenne in ne spada v kategorijo hudi.
smile-1.gif
No vsaj kolko sem prevero, preden sem jih nabavo.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
To so rodovi čilijev (latinska imena)
Oz. po domače, podvrste paprik (tako pekočih kot nepekočih). Klikenzi hir
Npr. Capsicum pubescens bi lahko po naše poimenoval drevesni čili.
Čiliji so pač razdeljeni v posamezne podvrste na podlagi značilnosti. Drevesni čili ima črna semena, rastlina zraste v obliko, podobno drevesu, Capsicum Chinense je podvrsata, znana po tem, da so njeni predstavniki izredno pekoči itd.
 

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Hvala, sicer bo to precej velika letina za konzumacijo, predvsem računam, da mi podobno uspejo Monkey face.
 

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Jaz imam dve drevesi Orange-a, pa ni šans, da pokonzumiramo vse. Rodi 3x na leto, večino jih kar svežih zamrznem.
Vprašanje, drevesi sta zdaj stari dve leti in hibernirata čez zimo. Spet so se začeli pojavljati zajedalci. A bo kaj narobe, če že zdaj obilno obrežem veje in presadim v večje lonce ali naj čakam do zgodnje pomladi?
 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Navi, ti si ga lani imel, se mi zdi. Mislim na morugo.

@relliart, moj izbor 11 sort bi bil približno takšen:

HUDI:
Trinidad Scorpion Moruga Red (Capsicum chinense) - predvsem za predelavo, pa za zbirko
Bhut jolokia Yellow (Capsicum chinense)
Black Naga (Capsicum chinense)
Large Red Rocoto (Capsicum pubescens) - po naše drevesni čili oz. ena izmed sort drevesnega čilija. Meni osebno zelo okusen, pa tudi hud...
Pimenta da Neyde (Capsicum chinense) - izgled rastline in plodov, pa tudi okus bi naj bil dober
Tabasco (Capsicum frutescens) - zakaj pa ne bi doma rasel svež tabasco

Manj hudi:
Ancho Poblano (Capsicum annuum) - na žaru pečen je fenomenalen, pa tudi polnjen je zelo dober (namesto Babure)
Serrano (Capsicum annuum) - blaga mehiška čili klasika
Jalapeño (Capsicum annuum)
Peter Pepper Red (Capsicum annuum) - tole je privlačen čili predvsem za ženske
Cayenne (Capsicum annuum) - klasika, ravno prav pekoč za moj okus; posušen in zmlet je pa t.i. kajenski poper, pa tudi vloženi v kis so zelo okusni
Tequila Sunrise (Capsicum annuum) - rahlo pekoči, predvsem za tiste, ki ne marajo pekočih zadev, le toliko, da je zelo rahlo pekoče.; so pa meni osebno to zelo okusni čiliji

Evo, to je moj izbor po mojem okusu in eksperimentalnih željah. Načeloma s tem seznamom ne moreš zgrešit...
wink-1.gif

Jp, imel sem Trinidad Moruga Scorpion čili in ga večinoma potalal okoli. Sicer je res bolj za predelavo ali za zbirateljstvo, normalno ni za pojest.
ne-ne-1.gif

Od ostalih bom pa imel Bhut Jolokia yellow, Red Savina, Sweet and Hot. Drugi teden posadim v šotne tablete.
 

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik dTi pravi:
Jaz imam dve drevesi Orange-a, pa ni šans, da pokonzumiramo vse. Rodi 3x na leto, večino jih kar svežih zamrznem.
Vprašanje, drevesi sta zdaj stari dve leti in hibernirata čez zimo. Spet so se začeli pojavljati zajedalci. A bo kaj narobe, če že zdaj obilno obrežem veje in presadim v večje lonce ali naj čakam do zgodnje pomladi?
Jaz sem vsak dan pojedel dva Habanerota, ko sta mi ti dve ljubici še "rojevali", če je bila družba smo jih pohamsali en-dva-tri.
Letos bom obdržal vsaj 5 biljk+ upam na uspeh z Monkey face-i
Zajedalci...bele uši pod listi??

 

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Kateri čiliji bi bili primerni za vlaganje ? Letos sem imel vložene "škofovsko krono" čilije in smo pofrezali vseh 30 kozarcev. Pol literske, seveda. Sweet and Hot bom sušil, ker so mi letos uspeli...Bhut Jolokia yellow in Red Savina gresta za olje, za vlaganje bi pa poizkusil kaj drugega, kot zadnjo sezono.