Gremo v Avstralijo?

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.522
6
38
Berem ona dva naša avstralca, pa me zanima, kdaj bo kdo od naših pametnjakovičev pri nas tole zapisal:

"Rudi je sel v prejsni petek na kratek obisk na banko in se je spotoma ustavil pri najini personalni bankirki. Malo je povprasal o postopku za kredit za hiso oz. po avstralsko mortgage. Bankirka vprasa koliko zasluziva in rece... NO PROBLEM :) Do potankosti je razlozila postopek in povedala koliko nama banka lahko ponudi - preko $800.000... holy crap. Seveda naju je ob znesku vrglo na rit. Banke v Avstraliji funkcionirajo malo drugace kot v Sloveniji, kjer imajo ljude problem z odobritvijo kredita. Kar se dogaja v Sloveniji ni prav, ker ljudje sploh nimajo kje zaceti s povprecnimi dohodki."

erikson

Guru
25. avg 2007
22.782
6.555
113
To je en od vzrokov za sedanjo krizo - banke so dajale nore kredite za slabe garancije, potem pa so prišle v težave, ko je bilo preveč neplačnikov.

igi

Guru
13. okt 2007
5.663
1.238
113
Celje
pač na zadnjega...

Jst sem pa načeloma v slo z dohodki zadovoljen. Pa sem daleč od neke hude plače. (dobro, če nebi bila država tako pogoltna bi bilo lepše)

Bi se pa selil nekam... predvsem zaradi podnebja, ker ne maram zime in mi veliko pomeni morje!

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.460
7.590
113
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
Berem ona dva naša avstralca, pa me zanima, kdaj bo kdo od naših pametnjakovičev pri nas tole zapisal:

"Rudi je sel v prejsni petek na kratek obisk na banko in se je spotoma ustavil pri najini personalni bankirki. Malo je povprasal o postopku za kredit za hiso oz. po avstralsko mortgage. Bankirka vprasa koliko zasluziva in rece... NO PROBLEM :) Do potankosti je razlozila postopek in povedala koliko nama banka lahko ponudi - preko $800.000... holy crap. Seveda naju je ob znesku vrglo na rit. Banke v Avstraliji funkcionirajo malo drugace kot v Sloveniji, kjer imajo ljude problem z odobritvijo kredita. Kar se dogaja v Sloveniji ni prav, ker ljudje sploh nimajo kje zaceti s povprecnimi dohodki."
Kot je napisal erikson...

Zaradi takih radodarnih odlocitev bank smo sedaj v recesiji. ze ce je anuiteta 2000$ na mesec bi samo glavnico vracal 400 mesecev. Bodimo realnejsi in podvojimo zadevo: ce bi vzel kredit na 200 mesecev je samo glavnica 4000$ na mesec. Hudicev problem ko nekdo izgubi sluzbo, zboli, younameit... V glavnem ta dva ocitno svet dojemata malce bolj pravljicno kot je v resnici.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Saj se je nekaj podobnega dogajalo v ZDA. Brez težav se je dalo dobiti kredit v vrednosti 100% hipoteke, dajali so celo 120% (za pohištvo itd.) In dokler je vrednost nepremičnin rastla, so bili vsi zadovoljni - ko pa je začelo padati in so ljudje ostali brez služb - tedaj se je pa začelo

EDIT: ni težava v višini kredita, težava je v njegovem zavarovanju... podobno se dogaja ljudem, ki so leta 2007 najemali lombardne kredita

Nazadnje urejeno:

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.653
1.155
113
Titograd
Citat:
Uporabnik aviator pravi:
kolegica živi v melburnu kot frizerka, pazi to 800 dolarjev na TEDEN, za najemnino plačuje 400 dolarjev na mesec

potem se pa pojdi

Prijatelj (tudi iz Melbourna) kosi travo z traktorčkom, ima podobno plačo, poleti ko ima več dela (12-16 ur na dan) pa na mesec znese 4k njihovih dolarjev....... pa kako je to delo, kaka odgovornost? Plačo pa ima večjo kot Pahorček
bonk.gif
vsako leto je 1 mesec v sloveniji, ima neko povprečno hišo in par let starega Holdna pred njo. Sam pravi da mu ne manjka veliko, le domotožje ga zelo muči.

Imam poklic, za katerega bi tam takoj dobil službo ker je med najbolj iskanimi..... ampak je pa res da ni kar tako iti nekam v tri krasne..... vsaj dokler še imam za naše razmere kar solidno službo.

Baje je pri nas, glede na ostalo evropo, veliko izseljevanja..... že ni zastonj tako
smirk-1.gif

Dwayne

Pripravnik
22. avg 2007
357
0
16
Maribor
Off: Naj mi oni, ki je razlagal, da z lahkoto prišpara 500 eur pri jurja plače, razloži svojo teorijo. Bolj ko študiram, bolj mi ni jasno...

Razn, če živiš pri starših in ti doma mamica skuha kosilo, fotr ti posodi avto, ki ga seveda ne tankaš, za v soboto zvečer ipd...

Računaj:

- strošek stanovanjskega kredita
- stanovanjski stroški
- stroški avtomobila (kredit / leasing, gorivo)
- hrana
- oblačila

Utemeljevati zmožnost šparanja z omembo ljudi, ki životarijo s 500 eur na mesec je nevmesna. S tem, da tudi v tej populacijo obstaja veliko teh, ki si je uredilo streho nad glavo (jazbinškov zakon).

On: Tu na Štajerskem je kr nekaj folka šlo dol v AUS / NZ. Poznam tipa, ki je šel za pol leta nekam v AUS, se vrnil nazaj, razprodal imetje, spakiro in šel z ženo in dvema otrokoma dol za stalno. Nazadnje (po letu dni bivanja) je rekel, da se v Slovenijo ne vrača niti pod razno.
Poznam pa tudi par pubecov, ki redno hodijo v NZ obirat kivije, banane ipd. Samo to ni to. Morš pa met muda, da spakiraš in greš.
Doli imajo pač raje poklicne delavce.. tesarje, zidarje ipd.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.460
7.590
113
bi rekel da imajo se raje zdravnike/zobozdravnike samo ne poznas veliko primerov ker jih pac manj. Pa tudi kaj bolj kriticnega bi znali povedat kot obiralec kivijev ki za manualno delo dobi pac znesek ki ga tu nikoli ne bi mogel.

dominic

Pripravnik
18. okt 2009
191
0
16
42
en cas je bil vodija trznice...recimo kompleska velikosti mariborskega europarka...nato pa je to delo prepustil, zdaj pa se dela samo kot svetovalec...penzija =) sinova pa sta dostudirala v smeri racunalnistva...vem da je eden zaposlen, drugi pa je presov na privat...ne gre jim slabo, ker za okraj kjer zivijo so zelo cenjeni, pozna jih veliko ljudi...je pa doli tako da je zivljenje veliko, veliko bolj umirjeno, tempo je nekak pocasnejsi...kaksne place in koliko ima kdo na strani, pa mi ni znano...

sem pa se spomno se necesa...nekaj let nazaj so bile nevem tocno kje ponudbe, za selitev v australijo, delo, hisa, avto...si dobil...ker so nekak poseljevali nevem ktero obmocje...placa vem da ni bila slaba...itak da si imel pol za hiso odpacevanje...zdaj ce je bil to nateg ali ne, pa nimam pojma...

dominic

Pripravnik
18. okt 2009
191
0
16
42
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
To je en od vzrokov za sedanjo krizo - banke so dajale nore kredite za slabe garancije, potem pa so prišle v težave, ko je bilo preveč neplačnikov.

vendar to kaj so dajale, ne gre za navadne upnike, ljudi, ki si hocejo nekaj ustvarit...banke so povozle firme, ala vegrad, sct...itd...kjer so krediti v veliko visjih vrednostih (in brez potrebne dokumentacije na lepe roke) pri nas pa ze za 15k€ jamrajo in vidijo krivoverca v tebi...vrjami da tam tudi preverijo, ce si ti kreditno sposoben, kako stoji firma za katero delas itd...in ce ima firma dobre tocke, ce dobivas ti lepo placo, ne vidijo ovire...ampak tam ima banka vpogled na stanje firme, nevidi denarja, vidi pa samo kako dobro posluje...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.460
7.590
113
res? Vegrad pa sct sta svetovno krizo povzrocila? Lej model na alterju si, ne na forumu spodnjih petrovcev.

Hipotekarna kriza se je razvila zaradi hipotekarnih kreditov malim ljudem, folku, raji... Sct in vegrad sta v globalnem merilu malce vecji garazni firmi. Vsaj kar se vpliva na svetovno ekonomijo tice. Nekak si za svoje poste zasluzis dve nominaciji... Bronasto zajfino medaljo in zlato plaketo rekreativnega_kolesarja

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.673
3.190
113
v lokalni ostariji
ad1) krizo je povzročil negativni money flow u bistvu so se vrteli samo še papirčki:) seveda je delna krivda na bankah, vendar se moramo zavedati da če ni kreditov ni napredka... [censored] ga.... ampak v slo banke niso bile tako radodarne kot v US&A (to ve vsak ki je jemal kredit...)
ad2) v Slo je kriza ker praktično ni več industrije razen spar mercator tuš ostalo je bolj kot ne zamrlo...
ad3) imaš lenuhe ki so jih polna usta kako bi delali, ko pa jim zrihtaš šlužbo pa 10000 izgovorov (poznam par primerov ki so me zavrnili ko sem jim po njihovem jambranju ponudil službo)
ad4) težava je pri delavcih, ki niso ravno najbolj brihtni, so pa navajeni delati vendar zaradi ekonomske situacije ravno ne morejo se voziti vsak dan 100km (konec koncev imajo na mesec 650€ plače..)

ni vse tako enostavno kot si tukaj gor na alterju določeni predstavljajo. je pa res da v tujini si tujec...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.217
11.245
113
Citat:
Uporabnik Dwayne pravi:
Off: Naj mi oni, ki je razlagal, da z lahkoto prišpara 500 eur pri jurja plače, razloži svojo teorijo. Bolj ko študiram, bolj mi ni jasno...

Razn, če živiš pri starših in ti doma mamica skuha kosilo, fotr ti posodi avto, ki ga seveda ne tankaš, za v soboto zvečer ipd...

Računaj:

- strošek stanovanjskega kredita
- stanovanjski stroški
- stroški avtomobila (kredit / leasing, gorivo)
- hrana
- oblačila

Utemeljevati zmožnost šparanja z omembo ljudi, ki životarijo s 500 eur na mesec je nevmesna. S tem, da tudi v tej populacijo obstaja veliko teh, ki si je uredilo streho nad glavo (jazbinškov zakon).

On: Tu na Štajerskem je kr nekaj folka šlo dol v AUS / NZ. Poznam tipa, ki je šel za pol leta nekam v AUS, se vrnil nazaj, razprodal imetje, spakiro in šel z ženo in dvema otrokoma dol za stalno. Nazadnje (po letu dni bivanja) je rekel, da se v Slovenijo ne vrača niti pod razno.
Poznam pa tudi par pubecov, ki redno hodijo v NZ obirat kivije, banane ipd. Samo to ni to. Morš pa met muda, da spakiraš in greš.
Doli imajo pač raje poklicne delavce.. tesarje, zidarje ipd.

mulček, zakaj bi ti šparal 500 € če pa imaš stanovanjski kredit in vse osnovne življ.probleme rešene???

če imaš nad jurja plače (nimaš kreditov, nisi zafustriran kadilec in pijanec) se da lahko 500 € na stran (šparaš za stanovanje oziroma kaj pač nimaš in si želiš).. če ti tega ne zmoreš, si sam kriv. Poznam par (povečini so kar ženske), ki imajo preko 1,5k€ neto, pa ne zmore prišparat niti 100€... s tem da so brez kreditov...

če si v rangu minimalca, potem ne beri tega posta in ti ni namenjen.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.340
7.094
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Dwayne pravi:
ves koliko ljudi zivi s 500 evri na mesec(kreditov upam da nimajo ker sicer ....) ves koliko familij ima budzet okoli jurja mesecno?
Kaj pa se dogaja v soboto vecer da mi mora foter avto posodit?
Aja saj res. 3 mesece po lastnem nakupu mojega prvega avta, se je foter zacel v sluzbo vozit z njim, ker se je v ficku popolnoma usran pripeljal na siht, kljub odprti mareli v avtu! Toliko o posojanju fotrovega avta od mene. 2 meseca se je vozil potem pa je dobil ultimat in ga je kupil po enaki ceni kot sem ga sam pred pol leta. In moj trenutni druzinski proracun je manjsi od jurja mesecno. Na sreco so prihranki iz obdobja debelih krav.

Nazadnje urejeno:

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Meni ne bi bilo prenašati občutek tujca v Avstraliji, saj ga tukaj prenašam že celo življenje. Sam sm velikokrat razmišljal, da bi odšel v AU! Nikoli neveš, ker stanje tukaj v Slo, je vse slabše in slabše.

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
Realnost je taka, da pri nas ni dovolj zaposlitev za vse. Moj stari oče je trideset let v nemčiji krampal, da je lahko svojo družino preživel. Danes pa večina čaka, da jim bo nekdo nekaj podaril, da bodo nekaj podedovali, "Študira·" se do 26 leta...

Obup.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
ksz.
Stanje je vse slabše in slabše povsod na svetu, tega se morate zavedati. Seveda je nekje to bolj občutno, drugje pa manj. Ne pa mislit, da vam bo pa v tujini kar z rožcami postlano. Moraš biti kar trden karakter in kdor se ne znajde tukaj v Sloveniji, ne vem, če se pa v tujini bo. Da se pa marsikaj. Problem pri večini slovencev je predvsem v miselnosti in jamranju. In začuda je vedno v tujini kar lepše, lažje. Lahko je, se strinjam, ni pa nujno. In, ko vedno omenjate koliko ljudi je v sloveniji že brezposelnih. Se strinjam, da veliko ampak če se ne motim smo še vedno pod povprečjem glede na EU. Tako, da glede brezposelnosti že še ni tako hudo. Pa naj ob tem povem, da sta oba moja starša nekaj let pred penzijo, pristala na borzi, kjer sta še danes. To pa je lahko kar problem, ker 55 let stara oseba bo mnogo težje našla zaposlitev, kot pa 30, pa moj foter ne jamra tukaj gor
rolleyes-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.655
450
83
če kdo pove mnenje s čim se ne strinja, še ni jamranje
Tisti, ki sedijo po pisarnicah na toplem z dobro plačo, malo dela, življ. stoškov minimalno ali nič, zagovarjajo da nam je lepo.
Vsi ostali drugače.
Vseh ljudi na borzi ne moreš v isti koš metati. Eni bi delali vse, samo da bi dobili kaj.... druge enostavno nočejo. In to že leta in leta.
Kot je nekdo napisal, če nekdo dobi službo 70km stran in plače 650€ (ali pa 560€-minimalac)... hjaaa.... (skor vsa plača za stroške)
Dejstvo je, da stvar ne more laufat zato, ker je v teh letih tolko firm propadlo in s tem tisoče delovnih mest. In to firm, ki so proizvajale!!!!!! In s tem, ko se odpirajo v vsaki malo večji vasi razni lidli, hoferji itd. Na eni strani nekaj sto ljudi na cesto, na drugi pa pet trgovk zaposlijo. To divlje lastninjenje, ki se je dogajalo v zadnjih 20 letih, nam je dalo zelo po "pi...!!
In rezultat tega, da so tudi ljudje pred penzijo na borzah. In tukaj krivca ne bomo iskali med temi zaposlenimi. Lahko propade firma zaradi slabega poslovanja, ne more jih pa 50 in več!! Mladi razmišljajo o tujini. Ja, vsak ima eno življenje in hoče narediti tako, da bo prav. In tukaj pri tej temi se takoj najdejo nekateri ki pravjo "ja, pejte , sam ne mislit da tam ni treba delat" bla bla..
Treba je treba.... sam če si zato plačan za normalno življenje. In vsak sam pri sebi in za sebe ve, kaj bo s tem pridobil in kaj izgubil. Nekdo je napisal, da mu je težko vse zapustiti, kar si je tukaj ustvaril. Res je.... in takšnih je večina. In treba se je odločiti, ali životariti ali načeti na novo. (Pustmo tiste blokarje, ki jim je važn sam avto, dober računalnik in dopust) In kolkim bo uspelo, je spet vprašanje. In očitno nobeden ne išče bogatije, ampak samo svoj življenski prostor, svoj mir, svoje delo, svoj denar, svojo družino, svoje življenje.
Ja, sej drži da je stanje skoz mal slabše , posebej EU..... ampak, čakati že 20 let na boljše čase... življenje pa teče, starost bo tukaj.... nekdo pa preko "trupel" do premoženja. In če se nekaj 20 let slabša, kolko let je potrebnih, da se pride vsaj nazaj ??

(zdej pa pljuvajte spet po men)

Nazadnje urejeno:

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Nazadnje, ko sem pogledal...

"dobi službo 70km stran in plače 650€ (ali pa 560€-minimalac)... hjaaa.... (skor vsa plača za stroške)"

V Sloveniji se vedno dobis potne stroske?

p4pe

Guru
24. feb 2010
1.610
1.002
113
49
KR
Ja če si predaleč, te zadnje cajte sploh nočejo več zaposliti. Kolega je vleku socialno (250€), potem pa dobil službo v LJ (desc je iz KR). Pogoj je bil, da mu plačujejo po avtorski pogodbi, se mi zdi da 650€ vse skupaj. No, na koncu je preračunal da se mu ne splača delat za ta denar, ker je okol 200€ na mesec za bencin zapravil in še vse si je moral sam plačevati (zdr. zavarovanje, itd.) Na koncu mu je še manj ostalo kakor prej ko je bil na socialni, tako da je službo kar pustil. Ne zagovarjam tega da je pustil službo, ker če bi bil jaz na njegovem mestu, bi raje delal, kakor pa doma ležal in socialno vlekel. Poanta v glavnem je, da te zadnje cajte nočejo zaposliti, če vidijo da bodo morali plačati še en kup potnih stroškov.