gotovina

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ni po 20 letih...po 20 (40) mesecih sprasujem, ampak, saj ni vazno....vazno je, da se zastopimo in da ocitno ni problema glede tega.

Za 10k se nihče ne bo vpikoval vate (če je to samo enkraten dogodek, teh 10k in ne vsake 3 mesece). Me pa takoj zbode to tvoje potencialno ravnanje. Zakaj za boga bi človek vsak mesec dvignil 500EUR od plače in jih imel /dajal doma v kuverti, sploh če si do 100kEUR zavarovan? Namreč čist tako, če bi ti kdo hotel nagajati lahko tudi predpostavlja da si teh 500EUR vsak mesec dvignil za osebno potrošnjo. Pa ti dokaži če lahko da si jih dal v kuverto. Dokazno bremem je na tvoji strani, ne na njihovi. Drugače bi bilo če bi oni morali tebi dokazati da jih ti nisi dal v kuverto :)

sad

Guru
24. avg 2007
21.040
9.678
113
Vsak mesec po FB nalinkaš teorije zarot o povarjenih bankah, sesutju bančnega sistema, lopovih bankirjih, za piko na i pa še oceno psihiatra, da si moten, pa bo. Pa ko prideš na FURS se zagovarjat malo pogled spreminjaš od čukastega preko srepečega v začudenega. Pa v unega čez mizo vržeš radirko in ga napadeš, če je tudi on bankirjev agent, ko te vpraša, zakaj nisi imel denarja v banki. Se fajn olajšaš :).

Evo, idejo za slovensko nadaljevanko: prigode Tončka s FURSom.

• Ljubezen
Reactions: Kamele0N

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
No poznavalci, pokomentirajte sedaj tale postopek Fursa, ko sta inšpektorici delovali morda namerno povsem proti veljavni zakonodaji, sedaj bomo pa davkoplačevalci namesto inšpektoric plačali več, kot 1 milion eur zamudnih obresti, vprašanje pa, koliko še odškodnine, zaradi tožbe, ki sledi.

Članek, je prosto dostopen v ODLIČNI reviji denar : http://revijadenar.si/intervju-igro-stemberger/

• Wow
Reactions: Cash

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Mislim, da ni problem v dvigih in pologih, temveč nekatere žuli prifušan denar, ki ga ne upajo spraviti na račun. :cool:

Nisem nic prifusal...oz. po sluzbi pridem domov k druzini in naslednji dan zopet v sluzbo. Kar sem dvigoval, se sesteje in toliksno vsoto bi polozil nazaj. Ostali vsakodnevni izdatki so tudi dokazljivi, saj mi na izpisku vse pise, kje sem bil...bencinska, trgovine itd.
Polozil bi ga pa v primeru, da vzamem kredit in bi bil ta znesek kot lastna udelezba, drugace ga ne bi polozil.
Je pa denar cist, to delam cisto iz osebnih razlogov, pac...nekateri se fiksajo, nekateri hodijo v igralnice, nekateri to, nekateri ono. Jaz delam pac to. Nic nezakonitega...skrbi me samo, da mi ne vzamejo posteno prisluzenega denarja. Dokazljivo pa je vse, ampak hej, preberi clanek v reviji Denar, ki ga je prilepil Matofill..potem se ti morajo prizgati luci in vprasaji, kaj pa ce?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
No poznavalci, pokomentirajte sedaj tale postopek Fursa, ko sta inšpektorici delovali morda namerno povsem proti veljavni zakonodaji, sedaj bomo pa davkoplačevalci namesto inšpektoric plačali več, kot 1 milion eur zamudnih obresti, vprašanje pa, koliko še odškodnine, zaradi tožbe, ki sledi.

Članek, je prosto dostopen v ODLIČNI reviji denar : http://revijadenar.si/intervju-igro-stemberger/
Kot si povzel sam: inspektorici sta ravnali nezakonito. Pa da ne bo zavajanja (pa ti tega ne ocitam) je treba se poudarit da gre za spor okoli tega ali je prijavil kapitalske dobicke in ali je slo za navidezne posle.

Torej bic v zvezi s tem da bi dvigal in polagal gotovino

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.701
113
pri taščici
Ko imate precej izkušenj s posojanjem denarja.
Sp (sorodniku) sem posodil nek znesek za nakup osnovnih sredstev..ker je bil sp takrat se na začetku, zadeve nisva naredila uradno s pogodbo in preko računovodstva.
Seveda je sedaj nekoliko večji problem ta denar dobiti neobdavcen ven iz podjetja (ki se je v vmesnem obdobju že preoblikoval v doo in ki nima dohodkov na fus.)
Denar je bil nakazan na račun lastnika sp.
Tako da ni bilo gotovinskega poslovanja.
Se da za nazaj sklenit posojilno pogodbo, ki bi veljala na fursu?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Ko imate precej izkušenj s posojanjem denarja.
Sp (sorodniku) sem posodil nek znesek za nakup osnovnih sredstev..ker je bil sp takrat se na začetku, zadeve nisva naredila uradno s pogodbo in preko računovodstva.
Seveda je sedaj nekoliko večji problem ta denar dobiti neobdavcen ven iz podjetja (ki se je v vmesnem obdobju že preoblikoval v doo in ki nima dohodkov na fus.)
Denar je bil nakazan na račun lastnika sp.
Tako da ni bilo gotovinskega poslovanja.
Se da za nazaj sklenit posojilno pogodbo, ki bi veljala na fursu?
Ni problem sklenit pogodbo. Problem je da transakcije ne sledijo temu najverjetneje. A si mu nakazal denar? Kam? Kako je to v knjigah zabelezil? A je na koncu leta izkazoval da je podjetje (al pa sp) zadolzeno?

Najverjetneje ne.

Ce ima iskren namen to vrnit, bo denar ze dobil iz doo. Nacinov je mnogo, potni stroski, dnevnice, itd. Verjetno razumes da bo malo hecno ce ti zdej na javnem forumu folk napise kako davcno optimizira svoja podjetja. Ampak ce ti res misli potem to ni nikakrsen problem.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.568
9.813
113
40
MB
jaz nebi to tak reševal, bo mu pa najboljše verjetno svetovalo njegovo računovodstvo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.701
113
pri taščici
Denar sem mu najbrž nakazal na njegov osebni račun. Dvomim da na račun SP. Bi moral preveriti.
Podjetje je zadolženo, pri banki. ;)
Bil je precej drzen s krediti na začetku poslovne poti (gradnja delavnice, nakup strojev...verjele so mu banke, verjemam mu tudi jaz ;) )

Ni problem v tem da ne bi želel vrniti(lepo vrača v "dogovorjenih" obrokih) , samo po mojem mnenje preveč pošteno posluje in se potnih stroškov, dnevnic in podobnih "namišljenih" stroškov izogiba kot hudič križa. Računovodstvo pa tudi. :)
Sedaj po nekaj letih ugotavljam da bi takrat naredila enostavno posojilno pogodbo (saj sva jo, samo jo nisva prijavila) z minimalno obrestno mero (za furs,) ki bi jo seveda prikazal tudi v bilanci. In bi lepo vrnil posojilo, jaz pa plačal davek na obresti.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.568
9.813
113
40
MB
če pa nisi posodil istemu podjetju, od katerega bi sedaj rad vračilo, to je malo tak tak ...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Če ima še sp, (poleg vzporednega doo), lahko gotovino enostavno dvigne in ti jo vrne. Štela se mu bo v njegov dobiček in bo primerno obdavčena na koncu leta. Ti boš na istem.
Če ima pa samo še doo, bo pa treba ustvariti nek posel, ker tu pa ni več gotovinskega poslovanja.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Sicer mi gre pa pošteno na kjuratz tale državna akcija proti gotovinskemu poslovanju. Že res in razumem da bi radi imeli popoln nadzor in obdavčili tudi zrak ki ga bom vdihnil pojutrišnjem, toda naj najprej ustanovijo poštene pogoje dela - pa ne bo nobenih malverzacij več, niti potrebe po nevemkakšnem nadzoru gotovine.

Če bi pa le kakšen lopurda si zaželel malce po svoje, imamo pa apolota in njegove, da bodo zatrli.

Zelo enostavno.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Pozabil sem dodati precej bistveno, sistem DDV je potrebo po gotovinskem poslovanju precej zmanjšal oz. uredil. Prej ko smo še imeli prometni davek, je pa zares kar klicalo k malverzacijam.
Danes nas že sistem kot tak usmerja k brezgotovinskem poslovanju, saj je bolj pravičen in enostavnejši. Toda - gotovina je, tudi še bo, bolj se jo bodo trudili omejevati, bolj bo pri ljudeh imenitna. Tudi zlato je gotovina :fredi: . Kaže da furs še ne ve za njega.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.701
113
pri taščici
Saj v mojem primeru bi bilo veliko bolje za naju oba če bi naredila uradno pogodbo zavedeni v knjifah in fursu. Ker bi plačal 27,5 (prej 25) % davka na obresti, sedaj pa takole preko prsta dava državi najbrž 10x več. ;)
Ampak to je posledica najinega neinformiranja pred posojanjem. Če ne drugače, z računovodkinjo.