gotovina

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
>Ni res. Furs te pozove da pojasnis in ti tudi predoci svoje ugotovitve. Preden se izda odlocba.
Drži. Potem se pa izda odločba, potem je pa tako kot sem napisal (recimo resničen primer: tip dvigne večjo vsoto denarja, jo posodi prijatelju za nakup nečesa, čez pol leta dobi denar nazaj, ga položi nazaj, potem ga FURS pozove da pojasni in predoči svoje ugotovitve, tip pove svoje, potem se izda odločba, potem mora najprej plačat, potem se lahko pa pritožuje, ker pritožba ne zadrži izvršite). Žal... potem pa po imštancah gor pa dol, pa Ustavno pove svoje...
No ampak s posojilno pogodbo se zadeva zakljuci preden izdajo odlocbo.

Problem teh zgodb oz primerov je, da noben ni cist...vedno je nekaj posebnega al pa nekaj manjka itd

• Všeč mi je
Reactions: tomi in ales85

Car

POSTman
4. avg 2007
8.496
1.647
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Ne teh manipulacij okoli sirit ker so cista laz. Ko FURS izvaja nadzor pregledajo dokazljivi cashflow. In ce si ti v enem letu 10x dvignil 30k in jih nato 10x polozil nazaj, ti ne bo nihce nic naredil. V tej zgodbi manjka kar nekaj podatkov. Najbolj pa bode v oci ociten obvod pri osebnem stecaju, ker je tip (kot sam pravi tudi prejemnik cele serije socialnih transferjev) pac posloval cez racun mame. Najverjetneje je komu od upnikov v osebnem stecaju popustil zivec in je dedca prijavil na FURS.
Mene pa je najbolj zbodlo v oči, da je kuhar in ne najde službe. Pa Presneto, če pa kdo z lahkoto najde službo je to kuhar. Ok, ne v teh časih, ampak prej pa se jih je iskalo z lučjo prio belem dnevu. Se pravi, da je delomrzneš oz. prevarant, ki izkorišča socialno pomoč, najbrž pa še dela na črno.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No ampak s posojilno pogodbo se zadeva zakljuci preden izdajo odlocbo.

Problem teh zgodb oz primerov je, da noben ni cist...vedno je nekaj posebnega al pa nekaj manjka itd

No, posojilna pogodba že ampak kakor hitro je gotovina v špilu in kakor hitro si sumljiv je to že potencialni problem za FURS. Ampak to sploh ni težava v tem primeru. Ne razumem zakaj ta njegov prijatelj ni denarja NAKAZAL svojemu prijatlu in zakaj si ga ta njegov prijatelj sam ni šel dvigniti. Potem bi mu ga naj zopet nazaj vrnil na TRR in je vse čisto kot solza. Ne trdim da bi zakonsko tako moral narediti ampak bolj me zanima zakaj tako ni naredil in se izgonil morebitni težavi če pa že ptički čivkajo da je poslovanje z gotovino v naši državi morebiten problem? Vsi ti teoretični gostilniški primeri vedno smrdijo in nikoli niso logični.

• Všeč mi je
Reactions: Apollo8

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Torej, recimo vsak mesec dvignes 500€ in dajas doma v kuverto. Po 20 mesecih gres polozit teh 10 k€ na banko, ker bos pac vzel nek kredit in bi dal teh 10k€ za polog. Ali imas kake tezave lahko? Bo davcna upostevala, ko ji bos predlozil izpiske dvigov po 500€? Pa pustimo, da je 10k€. To sem samo neke cifre nametal, da ne bo kdo napisal, da ne smirglajo do 10k€. Lahko damo primer, da dvigujes 40 mesecev in se nabere za 20k€, katere neses polozit nazaj na banko...

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.395
1.399
113
Eh, to ni nek problem. Kaj bo čez 20 let tako nihče ne ve. Problem so zneski za katere ne moreš dokazati, da si jih privarčeval pri redni plači. Ko pride recimo mladenič ali mladenka s 3. leti zaposlitve in kupi stanovanje pa ima za polovico gotovino, ki jo je privarčevala ;)

To, da nekdo po 20 letih službe "pricota" 10 ali 20k gotovine je čisto ok in normalno, da se od plače privarčuje.

• Všeč mi je
Reactions: Cash

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ni po 20 letih...po 20 (40) mesecih sprasujem, ampak, saj ni vazno....vazno je, da se zastopimo in da ocitno ni problema glede tega.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.568
9.813
113
40
MB
kot vam je že apollo par x napisal, problema ni nobenega, če lahko pojasniš izvor.

• Všeč mi je

sad

Guru
24. avg 2007
21.040
9.678
113
Drži.
Kot vse v naši državi, pa je malo nejasno, kaj zadošča za dokazilo o izvoru. Oz. nastane težava, ko se tvoja definicija ne ujema s tisto od FURSa.

• Všeč mi je
Reactions: tomi

tomi

Guru
1. sep 2007
18.568
9.813
113
40
MB
Verjamem da ce vse stima, to tud nekak dokazes.

je pa res da pri nas je precej odvisno ce je drzavni usluzbenec mel tisto jutro vredu blato al ne.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Torej, je vse skupaj v megli in se v bistvu nic ne ve...eden pravi tako, drugi tako.
Je kje kak zakon o tem, ker, da bo moj denar, ki ga bom polozil na banko, odvisen od blata usluzbenca ni v redu. :valjamse:

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.395
1.399
113
A zdaj pa ste še UE zraven prišteli :):) Vse mešate fantje....
UE - upravna enota, ki nima nič s tvojim denarjem, bo pa izdala osebno in druge dokumente.
FURS - načeloma se tudi nič kaj dosti ne ukvarjajo s prihodki FO, razen če te bo kdo prijavil ali pa če boš res delal pizdarijo in boš ven padel pri kakšen naključnem pregledu, ampak ne poznam primera, ki ga je nekdo zgoraj omenjal in je bil povezan z davčnim doktorjem...če je povezan z njim gotovo ni bil ravno čisti posel pri katerem je x oseba dvigala svojo plačo in jo je kasneje želela samo položiti ;) Poznam pa kar nekaj primerov kjer so kakšni "pametni" podjetniki vlekli gotovino iz firme na vse mogoče načine in so pri davčnem pregledu padli ven ter bili obdavčeni. Samo to s tabo kolikor berem nima prav nobene veze.

Cash prej sem spregledal 20 mesecev. Tudi to ni nek bavbav, da nekdo prišpara pri neki malo večji plači. Poleg tega boš imel dokazila o dvigu oz. boš lahko priložil izpisek TRR, kjer se bo videlo, da si dvigal gotovino in da je seštevek dvigov pred 20 meseci enak pologu danes. Ti kar naredi tako kot si si zamislil, zato te ne bo nihče preganjal.

• Všeč mi je

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Mislim, da ni problem v dvigih in pologih, temveč nekatere žuli prifušan denar, ki ga ne upajo spraviti na račun. :cool:

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.395
1.399
113
Prifušan denar pa se itak ne spravlja na TRR če to ni potrebno, ampak se ve kje se ga hrani ;)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.727
5.885
113
Vidim da nas imajo banke in davčna pošteno v šahu. Če boš imel denar na banki, ti bodo računali stroške za ahtanje denarja... V gotovini pa vemo da drugega kot manjše stvari ne moreš kupit.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Lahko kupis zlato in ga hranis. Ali karkoli drugega kar bo ohranjalo/plemenitilo vrednost.

sad

Guru
24. avg 2007
21.040
9.678
113
Vidim da nas imajo banke in davčna pošteno v šahu. Če boš imel denar na banki, ti bodo računali stroške za ahtanje denarja... V gotovini pa vemo da drugega kot manjše stvari ne moreš kupit.
Greš v igralnico in ''opereš'' denar. Če je nekaj majhna vsota verjetno gre čez.
Če boš pa vsak mesec 100 jurjev ''zadel'', potem pa znaš zadeti tudi tombolo s FURSOM na čelu :).