gotovina

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
Keš - YUzit or Luz it ... Achtung ! - NovaTV™ :evil:

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.214
3.621
113
Se mi nekako dozdeva, da smo tudi v tem pogledu spet v Evropi bolj papeški od papeža :zavijazocmi: .
Vse, po mojem mnenju, samo zato, da evropska birokracija zase pobere čim več davkov in da je vse poslovanje zbirokratizirano do maksimuma..
.
OK, vem, da so t.i. reality showi, ki jih vrtijo po TV, večinoma zaigrani, ampak npr, ko se je pred leti predvajal "Gas monkey garage" je tip (za firmo!) kupoval avtomobile s šopi gotovine - tudi po več 10 kUSD. (Pa pustimo ob strani samo osebno varnost, hoditi okrog s toliko gotovine pri sebi.)
Predvidevam, če bi bilo to v USA nelegalno, tega vseeno po TV nebi kazali, ob tem, da so v ZDA še bistveno bolj "mahnjeni" na "anti-terorizem":sprasujemse:.
Kako gre pa potem preko luže to skozi?
.
Aja, pa Rotnikovih 3 mioEUR, ki jih je imel doma v sefu... ...so se mu verjetno tudi nabrali, ker je od mladih nog pridno metal kovance v šparovček:zavijazocmi:.
.
Skratka, te bedaste omejitve za gotovinsko poslovanje, ki si jih postavljamo v EU in še nižje (max. 5 kEUR) z anti-terorizmom nimajo nobene veze.
Teroristi se že "drugače znajdejo" - tudi milijarde niso problem, ne pa 5 jurjev.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.328
6.141
113
Isti problem je, če dvigneš kredit v gotovini in si potem premisliš za nakup. Na banki moraš dokazati izvor bankovcev.
Torej pri dvigu gotovine bi moral imeti popis serijskih številk, da bi lahko kasneje položil svojo gotovino nazaj na račun...
Davčni svetovalec Rok Snežič:

Če poenostavim na primeru: z računa dvignete 100 tisoč evrov, ker želite kupiti stanovanje, vendar do nakupa ne pride in ta denar spet vrnete na svoj račun. Furs bo za teh 100 tisoč evrov trdil, da je črn denar, kljub temu da ste ga en teden prej dvignili s svojega računa ter vam za teh 100 tisoč evrov, ki ste jih položili nazaj, zaračuna 70 odstotkov davka. To pomeni, da vam bo od vašega denarja vzel 70 tisoč evrov. V primeru, da tega davka ne boste zmožni plačati, saj razpolagate izključno z denarjem za nakup stanovanja, vam bo Furs prek izvršbe odvzel vaše stanovanje oziroma hišo.

Kako ti lahko FURS zakomplicira življenje pa v tej sodbi.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Dajte se zdaj zjasnit.... kolk lahko neseš na banko, da ne bo problemov?

5k€, 10k€, 15k€?

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Čakte sam še mal in banke ne bodo sprejemale gotovine ker prenaša korono...
Se mi nekako dozdeva, da smo tudi v tem pogledu spet v Evropi bolj papeški od papeža :zavijazocmi: .
Vse, po mojem mnenju, samo zato, da evropska birokracija zase pobere čim več davkov in da je vse poslovanje zbirokratizirano do maksimuma..
.
OK, vem, da so t.i. reality showi, ki jih vrtijo po TV, večinoma zaigrani, ampak npr, ko se je pred leti predvajal "Gas monkey garage" je tip (za firmo!) kupoval avtomobile s šopi gotovine - tudi po več 10 kUSD. (Pa pustimo ob strani samo osebno varnost, hoditi okrog s toliko gotovine pri sebi.)
Predvidevam, če bi bilo to v USA nelegalno, tega vseeno po TV nebi kazali, ob tem, da so v ZDA še bistveno bolj "mahnjeni" na "anti-terorizem":sprasujemse:.
Kako gre pa potem preko luže to skozi?
.
Aja, pa Rotnikovih 3 mioEUR, ki jih je imel doma v sefu... ...so se mu verjetno tudi nabrali, ker je od mladih nog pridno metal kovance v šparovček:zavijazocmi:.
.
Skratka, te bedaste omejitve za gotovinsko poslovanje, ki si jih postavljamo v EU in še nižje (max. 5 kEUR) z anti-terorizmom nimajo nobene veze.
Teroristi se že "drugače znajdejo" - tudi milijarde niso problem, ne pa 5 jurjev.
A nisi gledal sopranovih. Carmela Soprano je v enem delu z gotovino nekaj delnic kupovala ali položila na račune in je vedno samo 14999$ položila ker za 15000 so morali javit naprej.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.214
3.621
113
Čakte sam še mal in banke ne bodo sprejemale gotovine ker prenaša korono...

A nisi gledal sopranovih. Carmela Soprano je v enem delu z gotovino nekaj delnic kupovala ali položila na račune in je vedno samo 14999$ položila ker za 15000 so morali javit naprej.
Če me spomin ne vara je tudi Rotnik polagal na račun po 9999 EUR dnevno... ...pa mu je še vedno ostalo 3 mioEUR doma v kešu... ...še za 300x na banko.

Nazadnje urejeno:
  • Haha
Reactions: tony

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.251
327
83
Trenutno morajo na banki nad 5000 eur napisat namen pologa (rečeš polog kupnine/prihranko recimo, to napiše, in to je to). Se pa to sporoči naprej.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.395
1.399
113
Če ne moreš dokazati je problem tudi 5 k dati na račun. Če lahko dokažeš izvor in za dokazilo je dovolj tudi, privarčeval sem od plače, če govorimo od recimo 10k za nekaj let delovne dobe, pa ni nekih večjih problemov tudi če boš položil 20 kilo EUR.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.701
113
pri taščici
No, iranske mrd grejo brez problema
Seveda grejo, ker je bila samo ena (mrd) pa se mal al koliko že. Mi pa se pogovarjamo o pologu 5, 10 ali celo 100 (jurjev) ..
Očitno so.bankirji.toliko.izsolani da vejo.da je ena.manj kot 5, 10 ali celo 100.
Pridite vsaj z 1 (mio) na banko v kufru. Vam bodo najbrz se kavo ponudil. Ker vam bodo potem.itak.lezarino zaracunal.(al kako že imenujejo sedaj negativne obresti za denar na računu)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
To da banka zahteva kakršna koli dokazila o izvoru gotovine je neumnost in tisti ki to trdi je to nekje slišal in nikoli ni gotovine (večje količine) polagal na banko. Vse kar banka želi je zgolj izjava od kje ti ta denar, izpolniš in podpišeš eno izjavo in je to to in v tistem momentu lahko ti položiš ali dvigneš želen znesek gotovine, nad 3-4k EUR pa itak moraš naprej najaviti dvig. Ali banka te podatke posreduje uradu za pranje denarja ali kateri drugi instituciji ali dela/popisuje to zgolj zaradi zakonodaje ni pomembno. Če kaj ne bo štimalo vas bodo brez skrbi naknadno pozvali. Ni pa potrebno banki ničesar dokazovati, prav tako lahko ti zakonito gotovino dviguješ in polagaš. Je pa res da se poslovanja z gotovino vedno bolj otepajo.

• Všeč mi je
Reactions: Apollo8

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Davčni svetovalec Rok Snežič:

Če poenostavim na primeru: z računa dvignete 100 tisoč evrov, ker želite kupiti stanovanje, vendar do nakupa ne pride in ta denar spet vrnete na svoj račun. Furs bo za teh 100 tisoč evrov trdil, da je črn denar, kljub temu da ste ga en teden prej dvignili s svojega računa ter vam za teh 100 tisoč evrov, ki ste jih položili nazaj, zaračuna 70 odstotkov davka. To pomeni, da vam bo od vašega denarja vzel 70 tisoč evrov. V primeru, da tega davka ne boste zmožni plačati, saj razpolagate izključno z denarjem za nakup stanovanja, vam bo Furs prek izvršbe odvzel vaše stanovanje oziroma hišo.

Kako ti lahko FURS zakomplicira življenje pa v tej sodbi.

Ne teh manipulacij okoli sirit ker so cista laz. Ko FURS izvaja nadzor pregledajo dokazljivi cashflow. In ce si ti v enem letu 10x dvignil 30k in jih nato 10x polozil nazaj, ti ne bo nihce nic naredil. V tej zgodbi manjka kar nekaj podatkov. Najbolj pa bode v oci ociten obvod pri osebnem stecaju, ker je tip (kot sam pravi tudi prejemnik cele serije socialnih transferjev) pac posloval cez racun mame. Najverjetneje je komu od upnikov v osebnem stecaju popustil zivec in je dedca prijavil na FURS.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.701
113
pri taščici
Vidm da mas iste tezave kot jaz ko na telefonu tipkam :nazdravje::valjamse:
Vem sam sebi sem.odgovorjal. sem vedel pred pisanjem odgovora. Malo sem dopolnil preteklo objavo ;)
99% sem na GSM na alterju
drugace nimam te težave ;)
Imam že zametke demence, ampak...tolk hudo.pa se ni da se niti za dan ali dva ne bi spomnil lastnih besed napisanih na www

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.420
960
113
To da banka zahteva kakršna koli dokazila o izvoru gotovine je neumnost in tisti ki to trdi je to nekje slišal in nikoli ni gotovine (večje količine) polagal na banko. Vse kar banka želi je zgolj izjava od kje ti ta denar, izpolniš in podpišeš eno izjavo in je to to in v tistem momentu lahko ti položiš ali dvigneš želen znesek gotovine, nad 3-4k EUR pa itak moraš naprej najaviti dvig. Ali banka te podatke posreduje uradu za pranje denarja ali kateri drugi instituciji ali dela/popisuje to zgolj zaradi zakonodaje ni pomembno. Če kaj ne bo štimalo vas bodo brez skrbi naknadno pozvali. Ni pa potrebno banki ničesar dokazovati, prav tako lahko ti zakonito gotovino dviguješ in polagaš. Je pa res da se poslovanja z gotovino vedno bolj otepajo.

Banka je dolzna porocat samo transakcije nad 10k, oziroma manjse, ce bi to redno pocel.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.251
327
83
Problem o čemer večina govori je v konceptu: FURS "ugotovi" da imaš nepojasnjeno premoženje, te obdavči 70%, pritožba ne zadrži izvršitve (torej najprej plačaj 70% ugotovljenega zneska, potem se pa lahko pritožuješ, če ti bo ostalo za odvetnike). Odtod te "zgodbice"; večina sicer rekla-kazala, ampak čisto vse pa tudi ne.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Problem o čemer večina govori je v konceptu: FURS "ugotovi" da imaš nepojasnjeno premoženje, te obdavči 70%, pritožba ne zadrži izvršitve (torej najprej plačaj 70% ugotovljenega zneska, potem se pa lahko pritožuješ, če ti bo ostalo za odvetnike). Odtod te "zgodbice"; večina sicer rekla-kazala, ampak čisto vse pa tudi ne.
Ni res. Furs te pozove da pojasnis in ti tudi predoci svoje ugotovitve. Preden se izda odlocba

erikson

Guru
25. avg 2007
22.328
6.141
113
Ustavno sodišče je sicer to delno razveljavilo.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.251
327
83
>Ni res. Furs te pozove da pojasnis in ti tudi predoci svoje ugotovitve. Preden se izda odlocba.
Drži. Potem se pa izda odločba, potem je pa tako kot sem napisal (recimo resničen primer: tip dvigne večjo vsoto denarja, jo posodi prijatelju za nakup nečesa, čez pol leta dobi denar nazaj, ga položi nazaj, potem ga FURS pozove da pojasni in predoči svoje ugotovitve, tip pove svoje, potem se izda odločba, potem mora najprej plačat, potem se lahko pa pritožuje, ker pritožba ne zadrži izvršite). Žal... potem pa po imštancah gor pa dol, pa Ustavno pove svoje...