Goljufije delodajalcev, ki se dogajajo pri nas

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
mi je povedal: za začetnika, brez delovnih izkušenj, absolvent ali sveže diplomiran, za prvo leto, malo čez 1000€ neto.
Je pa tako delovno mesto, da si prvo leto plačan, da se večino časa učiš in si pomočnik mentorja...

Ne poznam kakšne so plače v LJ, ampak mislim da je kar OK za človeka brez delovnih izkušenj...
Mal čez tisoč neto je bla 10 let nazaj solidna plača, dons pri vsej tej draginji je to bolj bogo, zato pa ne dobijo ljudi. Vsaka kelnarca za šankom dobi več.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Več kot očitno, če se judi ne dobi. Sicer pa fejst sposoben absolvent je že prej kdaj kaj delal, tko da dobri brez izkušenj niso in pametni delodajalci iščejo kader po študenstskih servisih in pol imajo že upeljan kader, ko doštudirajo. Diplomiranca, ki je bil pa pri mamici na sesku do diplome in do takrat še kosila ni skuhal, pa pomoje bolj težko naučiš karkoli.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in sad

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
Če je to nizko za začetnika brez izkušenj, rang 1400-1500 bruto, potem imajo pa zdravniki začetniki res slab začetek. Koliko so govorili 1700 bruto?
Pa poglej koliko so imeli študija in prakse zdravniki v primerjavi z ekonomisti....

• Všeč mi je
Reactions: Pepe in ales85

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.813
113
40
MB
Če je to nizko za začetnika brez izkušenj, rang 1400-1500 bruto, potem imajo pa zdravniki začetniki res slab začetek. Koliko so govorili 1700 bruto?
Pa poglej koliko so imeli študija in prakse zdravniki v primerjavi z ekonomisti....
narobe gledaš ti.

v socializmu ni tak da pač dobiš kolk znaš, dobiš tolko ko rabiš. :D

• Všeč mi je
Reactions: Mr_Wolf

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
V kapitalizmu pač delodajalc tok plača, da delavce dobi in obdrži, pr nas so jih pa instant kapitalisti ala Šešok v glavo zezal, zdej pa jamrajo, da se ljudem ne da delat. Mi je pa zanimiv, da maš socializem tok na lapah, pa niti rojen nisi v socializmu. :D

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Vsaka kelnarca dobi več, skladiščnik tud, da o šoferjih kamionov ne govorim.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.813
113
40
MB
V kapitalizmu pač delodajalc tok plača, da delavce dobi in obdrži, pr nas so jih pa instant kapitalisti ala Šešok v glavo zezal, zdej pa jamrajo, da se ljudem ne da delat. Mi je pa zanimiv, da maš socializem tok na lapah, pa niti rojen nisi v socializmu. :D
laž.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Sem se na morju pogovarjal s prijateljem, ki je na višji poziciji v ekonomskem podjetju. Mi je razlagal, da jim kronično primanjkuje ljudi. Da ne morejo dobiti ekonomistov.. Tudi če iščejo študente prave smeri.... Pa je to firma v Lj, kjer po 1 letu nudijo pogodbo, nato NDČ in če si normalen delaven, povišico vsako leto, 4 leta....
Se mi je zdelo čudno. 20 let nazaj, so rekli, samo ne ekonomije, da jih je ko dreka... Ali se je to toliko spremenilo? Je pa res, da je to podružnica svetovnega podjetja in se je treba veliko naučiti in biti efektiven. Fikus ne moreš biti.... tudi dolgih kavic ni...

Na koncu mi je pa postavil dobro vprašanje: Manjka ljudi v proizvodnji, gostinstvu, v turizmu, "krade" se delavce med sabo, v našem podjetju ponujajo nagradi če pripelješ delavca v podjetje, študentov manjka za poletno delo... Nezaposlenost na minimum.

Kam pa so vsi delavci šli? Toliko več podjetij, podjetja se širijo? ali vsi bežijo v javno službo?
Bogve, kam so šli. Tudi v Nemčiji jih ni.

Sem se na morju pogovarjal s prijateljem, ki je na višji poziciji v ekonomskem podjetju. Mi je razlagal, da jim kronično primanjkuje ljudi. Da ne morejo dobiti ekonomistov.. Tudi če iščejo študente prave smeri.... Pa je to firma v Lj, kjer po 1 letu nudijo pogodbo, nato NDČ in če si normalen delaven, povišico vsako leto, 4 leta....
Se mi je zdelo čudno. 20 let nazaj, so rekli, samo ne ekonomije, da jih je ko dreka... Ali se je to toliko spremenilo? Je pa res, da je to podružnica svetovnega podjetja in se je treba veliko naučiti in biti efektiven. Fikus ne moreš biti.... tudi dolgih kavic ni...

Na koncu mi je pa postavil dobro vprašanje: Manjka ljudi v proizvodnji, gostinstvu, v turizmu, "krade" se delavce med sabo, v našem podjetju ponujajo nagradi če pripelješ delavca v podjetje, študentov manjka za poletno delo... Nezaposlenost na minimum.

Kam pa so vsi delavci šli? Toliko več podjetij, podjetja se širijo? ali vsi bežijo v javno službo?

jaz bi za začetek tule iskal razlog zakaj jim primanjkuje kadra.... jebiga velka večina ljudi še vedno računa pol ure malce + 2x 10 minut za čik+kofe, ostali čas pa radi kakor ti doide...lep primer je Gorenje, kjer dokler jkih ni Kitajc stisnu za jajca so hvatili kakor jim je doidlo

spotikate se čez napačni stavek....

Glavni point je: Kje so vsi delavci?

vpraš delodajalce kaj ponujajo..tisti ki nudi okej pogoje, plačo..no problem....,,vem za firmo tle okrog iščejo npr srednja šola, lahk tud osnovna za delo v proizvodnji.. (govoriva o nižjih kadrih).....prijav več kt razpisanih delovnih mest, notr pridš edin če ti kristus pomaga...

damirj

Guru
9. maj 2012
5.283
2.402
113
Počasi bodo morali tudi delodajalci sprejet dejstvo, da so plače bruto 1000-1500€ mimo, tudi za nezahtevna dela, kaj šele kaj bolj kompleksnega, 3000€ je tu ze skoraj minimum.

• Haha
Reactions: jonny77

damirj

Guru
9. maj 2012
5.283
2.402
113
mogoče je pa problem v tem, da če hočeš ti dobit 3k, to delodajalca stane 6k, mogoče.

ampak res samo mogoče.
Mogoče. Ampak vemo, da veliko podjetij pridela na zaposlenega veliko več, problem je le, da se ta denar zalima na prste lastnikov. Kar je meni tudi OK in me niti ne moti, ampak če ne najdeš kadra, potem nekaj na tem vseeno narediš in ne jokaš.

• Haha
Reactions: jonny77