madonca...xxx let nazaj, ko sem začel delati, sem prišel na šiht po pol šestih. štempljal ob pol šestih. sedel in čakal na začetek dela. uradnega ob šestih, neuradnega pa ob pol sedmih. majstr mi je dal delo in to je to. seveda, pauza ob osmih, efektivno prenehaš 10 minut prej in začneš 10 minut kasneje. malica ob pol desete, seveda nehaš ob devetih. naslednja pauza ob 12h...ja, itak...že poznamo dril ane...konec dela ob dveh, prenehaš ob pol dveh. ali še prej. ampak, norma je bila pa vedno narejena. in smo vedeli, ja, mi v teh 5-6 urah efektive naredimo normo za 8 ur, avstrijc (pač vstavi poljubnega zahodnega delavca...) pa bi lepo lagano delal 8 ur. ampak, vedeli smo tudi, da avstrijc začne ob točno 6h in konča ob 14h. in šele takrat se začne preoblačit oziroma prej še spuca svoj delovni prostor. in gre iz firme 15 minut kasneje. e, a je teh 15 minut imel plačano, ne vem. in ja, tiste moje pol ure prej ali 15 minut prej, kar sem prišel na delo (in tudi štempljal) ni šlo v 8 ur. nikoli. tudi v nadure ne. takrat se je pač vedelo, da ob 6 se začne delo in konča ob dveh. ker smo bli "šlosarji", si se pač moral preobleči. ker v kratkih majicah pač ne moreš švasati ipd. v drugi firmi smo delali podobno, plačali so ti 8 ur. nadure, ki sem jih naklepal (kamioni kdaj pridejo 15 minut čez "konec dela"), so jih lepo brisali. jih je bilo cca 20 do 30 na mesec. sem enkrat vprašal računovodstvo, kaj je s temi nadurami...smeh. ni jih. v drugi firmi sem imel na srečo nadure lepo plačane. ali pa sem jih koristil. ena za ena. drugje je bil delovni čas pač samo ena postavka v vesolju. da si bil krit ali pa tvoj šef, da si bil dejansko na šihtu. plačan od izdelave. če ni bilo dela, sem šel domov. ja, ampak vseeno, plačan 8 ur, čeprav sem jih imel le 5 ali 6. morda z manjšim procentom (ker nisem naredil "norme"), pa vseeno. plačali so me 8 ur. ker nisem imel dela, ker "šefi" niso zagotovili dela zame za vseh 8 ur. skratka, očitno sem dinozaver po mišljenju, če se meni to ni zdelo narobe, ker sem prišel 15 minut prej in šel 15 minut kasneje, pa mi te pol ure niso plačali. ko sem bil šef, sem itak te pol ure ali pa več raztegnil, ker sem pač moral pripraviti delo za delavce ipd. seveda, tudi to niso bile nadure. bil je gibljiv čas. vse za dobro firme, pripadnost. ki je bila seveda puhlica, saj je bila plača vseeno mizerna za tisto odgovornost, ki sem jo imel. pa vseeno...dokler te niso =bali vsako minuto, je bilo delno pestro in ne preveč stresno...
no, sedaj so seveda svetli lepi, novi časi in "sončki" pričakujejo, da morajo imeti rdečo preprogo pred vhodom v tovarno (samo za njih), da se jih ne sme grdo pogledati ali bohnedaj sploh kaj grdega povedati-če so prepočasni/površni ipd, da jim pripada že po defaultu 2000 plače (bruto al pa neto, mi dol visi
že samo za to, da se sprehodijo v tovarno po tisti rdeči preprogi in da so samo oni pojedli vso pamet tega sveta. in ja...gsopodarsko pravo in delavske pravice poznajo na pamet. tudi brati od zadaj. ob treh zjutraj, če je treba. da se ve, kaj jim pripada. in da jih grdi grdi šef ne bo slučajno izkoriščal. dolžnosti? oh, ne bodite smešni...kdo pa je ta šef, ki misli, da bom delal 8 ur? ali pa delal na normo xxx kosov. raje grem iz tega suženjstva. in "sonček" odide po parih dneh. ker on pa res ne bo delal, kot mu nekdo drug reče. in seveda čaka in čaka, da bo nekoč on šef...in sanja o rdečih preprogah
no, da ne bom zabluzil še preveč...delal sem tudi na tekočem traku. in ja, ob naših pavzah je stroj delal naprej, samo eden je šel prej na malico, eden pa pozneje. stvar rešena. priprave na delo...ja, določene stroje je treba nastaviti, cnc sprogramirati ipd. to traja včasih tudi po dve, tri ure. ja, to SE šteje v delovni čas. čeprav tri ure nekaj tapkaš po ekranu. nikoli pa ni prišel delavec ob 5h na šiht, tri ure programiral stroj in nato ob 8h začel z delom. pa kao dobil tiste tri ure plačane. no, v kaki firmi bi verjetno dobil...
meni nikoli ni bilo pod častjo potegniti nekaj minut, 15 minut. ne da bi pričakoval plačilo. pač vzameš v zakup, da včasih tudi dobri tehnologi ne zmorejo v nulo optimizirati delo (akhm...) in da je treba potegniti. sedaj...? pišejo viške po 5 minut na dan. pa sedem. pa tri. in pričakujejo, da boš to kar lepo trpel in plačeval. v nedogled. če jim pa kaj rečeš, te pa že na 24ur prijavijo. to, da po x mesecih/letih ne znajo nekaj narediti v tekočem šihtu, jim ne potegne. skratka...časi so se spremenili. ja, lahko sem bedak, če v firmi potegnem delo za tistih nekaj minut in NE pričakujem dodatnih 2 eurov za to. sem pač stara šola. in ja, s tem se da za=bavati folk v nulo. danes 5 minut, jutri 10, konec leta delaš pro bono pol ure. ker, saj nič ne rečeš, ti je lepo ipd. v take finte tudi jaz ne verjamem. in jih ne zagovarjam. ampak, tako sedaj je...izkoriščanje na vsakem koraku. je pa hudič, ko si enkrat na obeh straneh "palice". kot šef in kot delavec. in poznaš obe strani. veš, kaj kot delavec pričakuješ in kaj kot šef zahtevaš. in tudi to je umetnost
aja, sedaj sem sp. sam svoj šef. delavec. ne, nimam zaposlenih. po alterjevih merilih uspešnosti bi že zdavnaj moral zapreti. ampak...sem "bedak", ki še vedno misli, da tistih neplačanih 15 minut dela ne bo povzročilo konec sveta...