Gluten

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Maš kak dober recept za tole? Oz točno na kak način so pripravili kruh v tej študiji?
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Vem jaz dobro kaj je gluten, ampak če sami celiakarji pravijo, da pri sourdoughu nimajo problemov, bo že kaj na tem, saj vse piše:

This traditional fermentation process begins by “growing” strains of bacteria and yeast together in what bakers call the “starter.” When the flour is then added to the “starter,” the organisms produce enzymes that act on the gluten protein and thus hydrolysis begins. Hydrolysis is the breakdown of larger particles into smaller ones, specifically amino acids. These amino acids are no longer toxic to individuals who are sensitive to gluten.

If you’re familiar with the role that gluten has in baking, you may be wondering why the sourdough bread keeps its structure, even though the gluten structure is destroyed. This is likely because part of gluten protein remains after fermentation and is responsible for holding the sourdough bread’s shape .
vrjetno ostane kar ves ampak pustimo to...
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Maš kak dober recept za tole? Oz točno na kak način so pripravili kruh v tej študiji?

Nimam, ampak išči sourdough bread, oz kruh iz droži po naše.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Receptov je malo morje ja, sem upal na kaj preizkušenega, ker, glede na izkušnje je pri "internet receptih" potrebno veliko trial & error tehnike, da ti rata.

Kaj pa prodaja se to sploh kje, da vidim, kakšen okus sploh je to?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Sourdough ali po naše droži se s pridom uporablja za peko odličnega kruha. Kruh se dela po postopku dolge fermentacije in je res precej bolj prebavljiv. Kvasa se ne uporablja, ker so droži same po sebi simbioza divjih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij. Droži lahko izdelaš sam. Zmešaš malo ržene moke in vode, v kakem tednu boš imel že uporabno kulturo. Postopki so na internetu, prav tako recepti. Ko enkrat določiš svoj tajming se lahko igraš z okusi od ne kislega do bolj kislih. Načeloma je fino uporabit sveže mleto bio moko, kot tudi pri drugih domačih kruhih. Droži vzdržuješ s "hranjenjem" na par dni. Lahko jih spraviš v hladilnik. Malokdaj se sploh pokvarijo....meni so zdržale že tudi eno leto, jih je pa treba "zbudit". Meni osebno ga ni boljšega kruha in ko se malo navadiš delat z drožmi lahko spečeš čisto vse kar ti pade na pamet. Glavno je, da kulturo za peko vzdržuješ in je non stop aktivna. Zanimivo je tudi da sourdough kruh redko ali sploh ne splesni....
 

smetka

Pripravnik
24. jul 2007
332
2
18
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Kruh in gluten menda zelo problematično živilo v rižu ga ni.

Je pa gluten v pivu
nahrung002.gif
 

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
uglavnem kdor ni na lastni koži probal glutenskih težav se mi zdi butasto da piše.
tisto, da je slišal od prijatelja je bla bla...
kdor nima težav s kilami si lahko omišlja razne kruhe. Če pa se moraš malo trudit z ohranjanjem teže pa kruh itak odpade, domač ali tovarniški, itak ni od njega kaj prida koristi, samo v trebuh se ti pretvori...
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Kruh so večinoma OH, če ga ješ prekomerno, se zrediš. Nič novega ali posebnega. Velja za skoraj vsako hrano.

Gluten, komur škodi, naj ga ne je, nekje 1% populacije, omenja se pa toliko, kot da je 90% preobčutljivih.
 

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Prej bi rekel, da so eni občutljivi, alergični še na kakšno drugo hrano kot gluten, saj je ogromno hrane predelane z dodatki.
Zrediš se od prekoračenega vnosa, logično, če spiješ čez dan 1l mleka s kakavom (približno 1000kcal) ali 2l sladkih pijač (1500kcal) in poješ 3xpo 200g kruha (1400kcal) si dejansko že zapolnil potrebo po metabolizmu oz. si že čez, ker pa je to za nekatere le manjši obrok poleg kosila, večerje, sladkih pijač, si 1,2,3 na 3-4000kcal in več vnosa...pa še zmer si lačen ob 10 zvečer.
Mene je skor kap, ko sem po debelosti zračunal vnos, kar neverjetnih 4-7000kcal je bila tud številka...saj včas smo tud jedli čokolade, lizal cukr, pa vse skurl, ko smo se zunaj igral.

Gluten je pomojem marsikje, dejansko povsod, moka se uporablja marsikje. Vse te pohane zadeve, salame, paštete, klobase, omake, sladkarije....ga imajo.

Domač kruh je druga zgodba proti kupljenem, kupljeni ima dodatke in ga samo ješ in ješ, domač 2 kosa in si sit. Jaz ga 1x/dan jem.

Če ni domačega kruha ješ pa več kemije
stupid-1.gif
dejansko se ne zrediš si pa dejansko znotraj čez tolk in tolk let bolan. Saj zdravniki so tud debeli pa vrjetno vsak mesec na testih popolnoma zdravi.

Če bi res hotel zdravo živet, bi moral vso hrano pridelat doma, skuta, maslo, pusto meso, zelenjavne juhe, sveža solata, zelje......
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Lari fari.

Je bil lani (predlani?) objavljena ena novejša raziskava, ki je ugotovila, da gluten na zdrave ljudi nima škodljivega učinka. Bi dal link, ampak žal ne najdem.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Bi ga bil zelo vesel
smile-1.gif


Je pa malo čudno, da je lari fari, če je toliko strokovnjakov sodelovalo, tudi en naš, pediater. To potem meče slabo luč na te ljudi in njihovo kompetenco?
 

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Lari fari.

Je bil lani (predlani?) objavljena ena novejša raziskava, ki je ugotovila, da gluten na zdrave ljudi nima škodljivega učinka. Bi dal link, ampak žal ne najdem.

Ni škodljiv za zdrave, povzroča pa nekaj težav.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
To potem meče slabo luč na te ljudi in njihovo kompetenco?
Odvisno na kakšen način je bila izvedena raziskava. Če vse štima, potem je to lep primer delovanja znanosti in ni nobenega strahu za kompetenco.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Še par raziskav in nekaj M€ naprej, in bodo le ugotovili, da je krivec za povišano senzitivnost industrijski način proizvodnje kruha. Zraven prenajedanja in uživanja skoraj izključno bele moke.

Pa ne, da je kupljen pobarvan črni kruh kaj boljši. Kdor je že kdaj pekel polnozrnat kruh, ve kakšne barve je.
 

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Kar se tiče bele moke in riža, probaš in vidiš, lahko pa rečem, da pri žretju kruha je počutje drugačno kot samo jest kakšno rižoto, to si tud sam skuham.
Prepražm čebulo na olju, dodam pišča.file-koščke, že prej v drugi posodi kuhan opran riž, skupaj potem pa začimbe poljubno (paprika, lov.listje, popr, bazilika, peteršilj, parad.mezga, ...itd)