Glajenje 220V napetosti?

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Pozdravljeni

Zanima me, kakšno napravo ali UPS naj dam doma za glajenje špic in padce napetosti. Nanj bo bil priključen samo LCD 82cm diagonale. Če zmanjka elektrike ni panike, se lahko LCD ugasne takoj; bolj me zanima samo glajenje napetosti. Ali se to reši samo z UPS-jem ali obstaja še kaka druga naprava brez akumulatorja v sebi, kot jih imajo UPS-ji. Če ima kdo kak link do naprave, bi ga lepo prosil, če ga prilepi. Hvala
smirk-1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ne veseli se prehitro. Ne vem točno kaj te matra in kaj te zeza, a prenapetostne zaščite (poudarek je na dobre!) imajo mejo delovanja med cca 270 in in 300 volti za fazno napetost 230 voltov. Če te zezajo konice reda 250 voltov, prenapetostna zaščita ne naredi nič, ker je mišljena bolj za udare strele. Četudi bi pomagala, a so konice pogoste, bo prej ko slej šla po gobe. Javi kaj in kako pogosto te zeza, ker če niso to strele, je pametneje odstraniti vzrok kot blažiti posledice.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Hja, situacija je taka, da sem 3 mesece nazaj kupil lcd in se je zgodilo, da se je lcd-ju malce zmešalo; daljinec je zaštekal, tipke na lcd-ju za glasnost so kar spremenile svojo vlogo in niso več ubogale (recimo tipka za na glas, ko si jo pritisnil, se je kar menu za nastavitve prižgal) Po izklopu lcd-ja za kaki 2 uri deluje spet vse normalno. No, tv sem nesel na servis, rekli so mi, da so ponovno instalirali softwer, nakar se je po parih dneh znova pojavila napaka; samo od sebe je šlo na glas in podobne fore, kot prej, nakar sem znova nesel na servis in tipson mi je rekel, da mu ne pokaže nobene napake in da ne ve, kaj naredit, saj lcd dela tako, kot mora (murphijev zakon!!!) Naložil je ta zadnji najnovejši softwer in sedaj malo razmišljam, kaj bi bilo krivo in na misel mi je padlo to, da morda napetostni sunki zjebejo lcd, da dela to, kaj pa vem.

Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja, najbolj natančno to dela UPS... lahko mu (preko kompa) nastaviš v kateri toleranci naj ti daje ven napetost, oziroma, kdaj preklopi na baterijo. Zdej, to je rešitev če ti res kaka stvar daje špice v štrom, druge ideje nimam.. samo pazi če boš kupoval, da bo imel dovolj moči
smile-1.gif

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Mislim da napetostni sunki nebi delali tega na LCD televizorju, saj ma le ta takoj po vhodu stabiliziran transformator na nižjo napetost.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Aha, no, pač to mi je padlo na pamet, pa sem tukaj vprašal....

Torque_monster

Pripravnik
4. avg 2007
547
0
16
Če se boš odločil za UPS pazi na to, da ima glajenje napetosti, ker to ni nekaj kar bi imel vsak UPS. Nekateri so on/off, nekateri so online in online interactive!

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ok, bom bil previden pri nakupu, če se slučajno odločim za UPS. Hvala
cool-1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
V primerih, ki jih opisuješ, bi bolj pomislil na izpade napetosti kot na špice. Za izpade napetosti bi ups pomagal, spet bi pa postavil vprašanje kje je vzrok. Napetost brez razloga ne more in ne sme pasti, vsaj ne na priklopu, če pa je kak problem v interni inštalaciji je pa drugo vprašanje.

22. jul 2007
13.413
1.666
113
124
Citat:
Uporabnik Torque_monster pravi:
Če se boš odločil za UPS pazi na to, da ima glajenje napetosti, ker to ni nekaj kar bi imel vsak UPS. Nekateri so on/off, nekateri so online in online interactive!
lahko na hitro opišeš v čem so te razlike in kaj se splača kupit, tnxLPWWY

Torque_monster

Pripravnik
4. avg 2007
547
0
16
Mislim, da boš tukaj več izvedel! CLICK

Kaj se pa splača kupit je pa seveda odvisno od proračuna, ki ga imaš na voljo! APC je znana firma z zelo dobro podporo samo je med dražjimi. Imaš pa kr nekaj cenejših alternativ s katerimi so domači uporabniki zadovoljni. Na eni lokaciji imam APC-ja (Offline/standby) s katerim sem imel težave (strela) in sem po daljši razpravi z APC podporo dobil novega po preteku garancije.
Na drugi lokaciji imam pa sedaj dva cenejša, ki sta Line-interactive. Zaenkrat delajo vsi OK s tem, da ima APC bolj user friendly software. Kako je pa s podporo pri cenejši varianti pa ne vem. Predvidevam pa, da je veliko slabša oz. po garanciji lahko pozabiš na kakršno koli podporo razen za € tako, da je opcija samo menjava.