gibanje cen stanovanj v prihodnosti

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Saj ne gre samo za oddajo, nekaj jih oddaja druge pa kupi in ksneje proda. V Situli je stanovanje 5 let kasneje prodal skoraj za več kot pol dražje kot ga je kupil. Vmes pa v tem času še vsako leto 10 jurjev od najema.

Pa ne bi rekel da je en od 105 ampak mogoče 1050, pa če gremo na npr 3 stanovanja v ljubljani jih poznam že več 10 ki jih imajo.

"a pa si mu ze povedal kako bi ga obdavcil?"

Ja že večkrat sploh po enih 3 pirih ko pride na debato stanovanjske politike. :evil:

Njemu je tak vseeno bo pač vse prodal saj ima dovolj. Bolj bo verjetno jok pri tistih z 2 ali 3 stanovanji.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Saj ne gre samo za oddajo, nekaj jih oddaja druge pa kupi in ksneje proda. V Situli je stanovanje 5 let kasneje prodal skoraj za več kot pol dražje kot ga je kupil. Vmes pa v tem času še vsako leto 10 jurjev od najema.

Pa ne bi rekel da je en od 105 ampak mogoče 1050, pa če gremo na npr 3 stanovanja v ljubljani jih poznam že več 10 ki jih imajo.

"a pa si mu ze povedal kako bi ga obdavcil?"

Ja že večkrat sploh po enih 3 pirih ko pride na debato stanovanjske politike. :evil:

Njemu je tak vseeno bo pač vse prodal saj ima dovolj. Bolj bo verjetno jok pri tistih z 2 ali 3 stanovanji.
Ja podatek o 105 so zdej objavli (nisem ga iz riti potegnil). Samo je fora da ima(mo) vecina to preko pravnih oseb reseno in je ta podatek nesmiseln ker ne pokriva vseh nepremicnin.

ampak sedaj si sam prisel do sklepa da bo to prizadelo ljudi z dvema ali tremi nepremicninami… kje je point? Da srednji razred na socialo spravis? Ker men ni problem - nardim za vsako stanovanje svoje podjetje in bom neobdavcen. Kaj pa pol? Pac to opletanje z obdavcitvami je mimo ker je cist nepremisljeno in bo navaden deloven folk prizadelo

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in sad

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Kaj bi jaz osebno naredil...da nekdo ki ima 2 stanovanji ali več ne more kupovat stanovanj v rangu do 250k€ ker potem zvisijo vsi tisti ki hočejo kupit svoje prvo stanovanje. Oziroma da imajo ti ljudje prednost pri nakupu. Sicer pa srednji razred z dvemi ali tremi stanovanji? Ok vredu česi jih podedoval ampak srednji razred ki si lahko kupi 3 stanovanja v ljubljani je kar malo huda.
Sicer mene se Ljubljana toliko ne tiče ker ni moj dolgoročni interes.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.703
9.920
113
40
MB
No jaz imam, nimam tega problema ampak poslušam že leta in leta kako smo mi v EU na področju trga nepremičnin nek unikum. Koliko stanovanj se drži praznih. Samo da povem štorijo, pred leti sem prehodno bil v najemu v enem "kao" bolj luksuznih blokov v MB. Bivanje v tem bloku je bilo prijetno, kot v hiši. Nikoli nobenega hrupa, redko kdaj koga srečal na hodniku in tudi v podzemni garaži vse prosto. Pa začnem malo spraševat kako in kaj... no... stanovanja so bila vse lastniška, plombe nikjer nobene gori (npr. da bi bila kaka izvršba v teku) ali kaj podobnega. Na koncu sem pač izvedel da so to pokupili določeni posamezniki kot investicijo. Verjetno dovolj polni da niti oddajat niso rabili. Enkrat na koncu najema vidin lastnika zraven mojega stanovanja in mi pove da so to pač kupili ker je žena imela fikcijo da se bodo hodili smučat na Pohorje in da so bili v zadnjin treh letih morda dvakrat. In podobna zgoba je bila pri 70% stanovanj v tem bloku. Pa imel sem en čas interes tam kupiti in potem morda dalje oddajati ko bi bila hiša gotova. Pa ni šanse da prideš zraven. Nihče ne proda, ne odda in tudi blizu jih ni. V tujini investitorji verjetno niso tako butasti, verjetno vsaj oddajo.

pri nas v bloku je eno stanovanje prazno odkar je bil blok postavljen mislim da 2008, lastniki nemci, ista varianta ... kao bodo hodili sem, pa stanovanje še ni bilo odprto, na oknih so še nalepke :D me že iz firbca zanima, kaj se zgodi recimo s parketom ko je tolk časa hermetično zaprto stanovanje.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.183
113
Jaz sem tudi mnenja da je obdavčitev nesmiselna. Jaz nisem neki jaki razred, živim v bajti, ki sma si jo uredila z ženo, imam stanovanje, ki sem ga podedoval, vendar še v njem živi mati, ter vikendico, kjer je tudi objekt, in v njem živi mati. Pač z fotrom sta si vse ustvarla, dediščina pa je po njegovi smrti padla na mene. In kaj zdaj? Matero spravit na ulico? Vikedico prodat, kjer se starejši šlovek v poletnih mesecih vsaj malo rekreira? Sicer pa pozimi niti ni bivalna.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.183
113
Zdaj če nekdo kupi stanovanje, ker se gre 1x na leto smučat na Pohorje, to ne pomeni prazno stanovanje. Pač enako kot apartma nekje v Portorožu. Ceno tega pač določa trg.
Jaz vidim bolj rešitev da gremo v gradnjo socialnih stanovanj z kvadraturo 50-70m2 brez luksuza, prodaja pa po investicijskih cenah. Pogoj enako kot za razpise, se pravi mlade družine, gledajo se prejemki, nakup možen samo za fizične polnoletne osebe. Tako se izognemo ultrabogatašem ki bi pokupli 10+ stanovanj za investicijo, izognemo se albancem in bosancem trg pa se malo normalizira.

kajn

Guru
5. okt 2007
2.843
1.686
113
Iskajoč brata
Jaz bi pa bolj navijal za državna stanovanja. neprofitna, za najem.... Stroga merila za vstop in letno preverjanje dohodka..
Če ti gre OK, potem moraš iskati alternativo (nakup, zidanje ali najem v tržnem svetu)

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.183
113
Jaz bi pa bolj navijal za državna stanovanja. neprofitna, za najem.... Stroga merila za vstop in letno preverjanje dohodka..
Če ti gre OK, potem moraš iskati alternativo (nakup, zidanje ali najem v tržnem svetu)
To že imamo. Pravila za vstop so določena. Vidimo kdo je prvi na čakalnih listah.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
pri nas v bloku je eno stanovanje prazno odkar je bil blok postavljen mislim da 2008, lastniki nemci, ista varianta ... kao bodo hodili sem, pa stanovanje še ni bilo odprto, na oknih so še nalepke :D me že iz firbca zanima, kaj se zgodi recimo s parketom ko je tolk časa hermetično zaprto stanovanje.

Misliš ti tapravi blok? Tukaj ni bilo koliko vem po ZK nobenih Nemcev. Imajo pa eni Nemci stanovanje ali dve v bloku kjer je spodaj Jager, če misliš slučajno tisti blok. Jaz sem bil en blok dalje. Nemci mislim da plačujejo nekomu da hodi luftat. Vem pa zato ker imam tam notri v tistem bloku sorodnika in so že bili vsi kot stekli psi da bi to kupili pa nemec ne da.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Zdaj če nekdo kupi stanovanje, ker se gre 1x na leto smučat na Pohorje, to ne pomeni prazno stanovanje. Pač enako kot apartma nekje v Portorožu. Ceno tega pač določa trg.

Pa nimam jaz nič proti takim, ampak vi (nekateri) tukaj jamrate kako težko je priti do nepremičnin in kakšne cene so. No zato so cene takšne in zato je težko priti do njih. Nisem pa jaz proti temu če si to lahko privoščiš. Ne ločiš pa ti kapacitet ki se gradijo za počitek in turizem ter stanovanjskih kapacitet ki so namenjenje stalnemu bivanju. No in ta blok ki sem ga omenil je bil predviden kot stanovanjska kapaciteta ki jo je nekdo kupil za "vikend". Torej če plastično napišem, takšni ljudje odžirajo stanovanjske kapacitete in marsikdo bi rekel, jebeštrga, kupi si vikend na Pohorju. Ali po domače, poleti je redukcija vode, nekdo pa veselo pere avto in si polni bazen. Edino kaj je razlika, pri nas je vedno redukcija, vedno je poletje kar se tiče stanovanj :evil:

• Všeč mi je
Reactions: KarEn

tomi

Guru
1. sep 2007
18.703
9.920
113
40
MB
Misliš ti tapravi blok? Tukaj ni bilo koliko vem po ZK nobenih Nemcev. Imajo pa eni Nemci stanovanje ali dve v bloku kjer je spodaj Jager, če misliš slučajno tisti blok. Jaz sem bil en blok dalje. Nemci mislim da plačujejo nekomu da hodi luftat. Vem pa zato ker imam tam notri v tistem bloku sorodnika in so že bili vsi kot stekli psi da bi to kupili pa nemec ne da.

nisem vedel kje si bil ti, pisal sem tam ko sem jaz, jager ja :D jaz sem v najemu, so se pa prodala zdaj v zadnjem času 2-3 stanovanja v tem bloku ja.

oni blok višje gor je pa itak poglavje za sebe, bentleyi pa ferariji parkirani zunaj :evil:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
nisem vedel kje si bil ti, pisal sem tam ko sem jaz, jager ja :D jaz sem v najemu, so se pa prodala zdaj v zadnjem času 2-3 stanovanja v tem bloku ja.

oni blok višje gor je pa itak poglavje za sebe, bentleyi pa ferariji parkirani zunaj :evil:

Ja, tam sem bil jaz in tam načeloma ne prideš zraven in 80% je praznega. Že če kdo nalepi na oglasno desko da se odda parking se to takoj dol vtrga. Butasto ampak tako je :) Drugače pa tam ni slabo, si res kot v hiši, ni žive duše. Se pa je tam pred časom prodajalo eno brezvezno stanovanje za nerazumljivo visoko ceno. Če je bilo prodano mi ni znano. Jaz sem lastniku ponudil cifro za odkup pa je zavrnil, v smislu da ne rabi keša, da pa se "kao" slišimo če bo našel njemu kaj bližjega in bolj interesantnega in da bo potem to stanovanje pretopil v novo. Sem pa itak vesel da ni pristal ker so se kasneje s tem stanovanjem začele določene težave.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
Malo gledam cene transakcij preko:

In če primerjam tiste cene na oglasih in te cene realizirane tu, je kar ogromna razlika. Po oglasih se ti zdi da je povprečna cena stanovanja v LJ že 300k, ne vem, a kdo dejansko kupuje vsa tista stanovanja za 5k evrov/m2? Ker zdi se mi da se praktično samo taka oglašujejo.

PS: A je kje mogoče dobiti samo število transakcij za primerjavo po letih, se mi zdi da po teh cenah vseeno ne more biti realizirano veliko poslov, tudi tisti ki kupuje za investicijo ne bo hotel kupiti precenjene stvari.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Ja ampak s tem bomo oblikovali nek razred folka ki ga bomo stimulirali da je dovolj reven da je lahko v stanovanju

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Kaj bi jaz osebno naredil...da nekdo ki ima 2 stanovanji ali več ne more kupovat stanovanj v rangu do 250k€ ker potem zvisijo vsi tisti ki hočejo kupit svoje prvo stanovanje. Oziroma da imajo ti ljudje prednost pri nakupu. Sicer pa srednji razred z dvemi ali tremi stanovanji? Ok vredu česi jih podedoval ampak srednji razred ki si lahko kupi 3 stanovanja v ljubljani je kar malo huda.
Sicer mene se Ljubljana toliko ne tiče ker ni moj dolgoročni interes.
Jaz mislim da si srednji razred marsikaj lahko privosci, sam stvar prioritet je to kaj si bodo privoscili

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Menda tudi vilo na Azurni obali. Nekateri res ne vedo, kam z denarjem.

Za tak denar eno vilo 800 m2 s 4 spalnicami na Mallorci
1643790575555.png

Ali pa en penthouse stanovanje v najbolj prestižni soseski Barcelone 600m2 s 4 spalnicami in 5 kopalnicami
( kakšna potrata prostora) in bazenom na strehi.

1643790890896.png

Kakšna potrata denarja, ampak če pereš denar je tako vseeeno kaj kupiš važno da je potem legalno.