Citat:
Uporabnik gloglo pravi:
GSO je dejansko potreben, problem je samo v logiki multaniconalk in držav, ki lahko stem upravljajo države.....
Tukaj je problem, ki ga največji zagovorniki ne morte pojasnit.... To je tako če karikaturno razložim, kot Rusija, zapre pipco pozimi. Sicer je primerjava res bizarna, ni pa neizključujoča...
In ja to je praktično največje orožje, država, ki je v nasprotju z interesi z državo katera multinacionalka proizvaja določeno seme je u *****. Avtoktona semena pa bodo slej ko prej izumrla, saj vzdževanje teh vrst stane. Kako pa je pri nas z denarjem pa tudi vemo....
Dajemo največ v EU za ceste preko dajatev (trošarina bencin, registracije) a denar gre drugam, ceste pa take kot so.
GSO ima samo tukaj problem. Mrtva semena so orožje hujše kot jedrska konica.
Bodimo iskreni, problem so multinacionalke, obtožujejo jih zločinov proti človeštvu in lobiranja za manjšo regulacijo, resnica pa je popolnoma nasprotna. Želijo si bolj tesne regulacije, saj s tem ne spustijo na trg "majhnih rib", raznil proizvajalcev, ki nimajo dovolj denarja, da zadostijo tej regulaciji in tako zmanjšajo monopol. Rešitev? Zmanjšanje varnostnih mehanizmov pa bo vse bolj transparentno in varno
Citat:
Uporabnik miklavz pravi:
Moj organizem je navajen na navadno jabolko, avtohtono. Res je, da jih težko najdem - jih pa najdem. Klonov ne prenašam, umetnih barvil tudi ne. Konzervansov še manj. Je pač tako.
Soje pa tudi ne konzumiram.
Vidim pa - na lastne oči, ne preko televizije - kako po afriških državah sistematsko uničujejo avtohtone vrste hrane, s pomočjo podkupnin sejejo rastline, ki dolgoročno izčrpajo prst in posledično osiromašijo/izlakotnijo državo.
Gloglo, s tabo se glede marsičesa ne strinjam - vendar s tem, kar si zapisal zgoraj pa se, 100%.
Pa lep dan
Bullshit, kaj pa ko Evropa goji kuruzo, ki še zdaleč ni avtohtona. Bodi realen.... Te kmetje imajo problem ravno zato, ker ne morejo gojiti nič, ker niti avtohtona hrana pri njih ne raste dovolj dobro (je preveč občutljiva na sušo ipd.) in ker imajo zjebano politično vodstvo.
Citat:
Uporabnik sandra pravi:
@miklavz ti dam prav, gso hrana ni potrebna vsaj na takšen način kot jo trenutno pridelujejo. soja ja je že povsod gso sojo mislim. hranjo živali in mešajo kot dodatek pri predelavi. poglejte malo etikete ko drugič kopujete kaj lepo piše vsebuje sledi soje.
Če še vedno dvomite ziher poznate kakšnega otroka ali najstnika ki je naenkrat zbolel za eno od bolezni ki so v naših (vaših) generacijah bile običajne pri starejših ljudeh.
Gso je sporen če ne zaradi genske manipulacije in gledanja samo na dobiček multinacionalk tudi da uniči avtohtone sorte in z škropivi saj se lahko uporabljajo totalni herbicidi ampak ker pleveli tudi ratajo vse bolj odporni se koncentracija škropiv poveča
kar pa v končni fazi pojemo mi uporabniki. in potrem je tisto kar sem pisala na začetku bolni otroci.
Pa kaj ti sanjaš, a ti veš kje se uporabljajo "totalni herbicidi"? Na teh sortah in ob pravem času, tako da se zadeva ne širi. Škropiva so znanost. Seveda pa razni eko šalabajzerji škropijo vsepovsod z raznimi herbicidi ali insekticidi in pobijajo čebele ali pa zastrupljajo zemljo s težkimi kovinami....
Poleg tega, se je zdaj uvedlo kolobarjenje, eno leto ta herbicid, drugo leto drugi in tako naprej. Tako ni nobene rezistence in superplevelov.
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Milijoni nimajo denartja za nakup semen vsako leto.
GSO rabi več vode, zato si prizadevajo za privatizacijo virov vode, vključno z deževnico.
Ja in milijoni nimajo denarja za plačilo elektrike? O čem ti? Vzemimo za primer golden rice - riž z vitaminom A, ki bi letno pred smrtjo rešil kak milijon otrok in se Greenpeace tako strastno bori proti (se morda bojijo zgodbe o uspehu
). Podjetja, ki so ga ustvarila vsem kmetom, ki imajo manj kot 10 000€ dobička z njim dovoli brezplačno uporabo in sajenje naprej. Semena pa plača tako sosedov kmet kot kmet, ki goji GSO, vsako leto znova....
Poleg tega so GSO bolj prilagojene na sušo kot ostale...
Najboljše so te teorije zarote od deževnice do avtizma...
In tisti, ki govorijo o "možnih alergijah". Ja, res je, izpostavljen si novemu proteinu, ampak kaj pa ko prvič v življenju sprobaš kak japonski liči ali kak podoben eksotičen sadež? Ne 1 ampak 10 000 novih proteinov in še vedno živiš....
Prav tako se že nekaj časa pripravlja arašid brez alergenega proteina, samo vprašanje časa je kdaj pride na trg... upajmo, da čimprej