Gasilni aparat za v avtomobil.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
če hočeš kaj resnega potem vsaj 2 kg. ..kar je manj ej za pogasit goreče pleskavice na pijanski žurki...za ostalo nepomaga.

jaz se ga imel kapacitete nekje 1 kilo - že kar nekaj ej zgledal...pa sem ustavil ob gorečem avtu na AC ga sprašil (kot bi scal proti viharju) in odšel dalje....brez veze - edino brez aparata sem ostal.

vincent

Nazadnje uredil moderator:

Uporabnik001

Pripravnik
20. avg 2010
31
0
6
Citat:
Uporabnik civil pravi:
Če ima kdo kakšne izkušnje.Kaj se splača kupit.
cheer.gif

Zdravo,

kar se tice gasilnikov za v vozila se priporoča tja do 3 kg. Najbolje se prodaja gasilnike na prah, ker roko na srce imajo svoje prednost ampak tudi slabosti. Sam se spomnim, ko sem enkrat gasil eno vozilo (na avtocesti) mi je veter pihal v obraz in sem se bil prisiljen umaknit (sem komaj dihal, ker me je vse dražilo)... Vseeno se je srečno končalo.. Je mimo prišel en tip, ki je imel en zalen gasilnik (sem na najdi.si), mali... Je pošprical s tistim penilom in je bilo en-dva tri "fertik"... Se je vžgala obloga na haubi.. No potem sem na najdi.si ugotovil, da je to nek bioversal gasilnik.. no sem ga kupil... in še ne uporabil
smile-1.gif
)

Upam, da ti ta moja izkušnja kaj pomaga..

lp
aljaž

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
kupi bioversal, tist tamali okol 2kg pride okoli 20€, sem bil na predstavitvi kakšne 2 leti nazaj, so zakurili 2 avta, enega gasili z vodo drugega z bioversalom, vode je šlo cca 500 litrov, za drugi avto pa približno polovico bioversala v 10l jeklenki, sta pa bila avta pošteno razgorena....
mogoče je prah malo cenejši sam z 2kg prahu ne boš nič naredil, mogoče kaj manšega lahko pogasiš samo se takoj nazaj vname ker nič ne hladi....

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
Za v avto bi kupil mangiafuoco - požiralec plamena
link
Huda reč, samo malo predraga je

LP Mare

Nazadnje urejeno:

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
ti rabiš tak gasilni aparat ki ti je pri roki v primeru prometne nesreče in požara. Torej da zadržiš plamene do prihoda reševalcev, ko ne moreš iz avta. Za to so vtomobilski gasilni aparati. V kuferami ti ne pomaga nič

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Fantje, na pregled pozabljate. Pa ne zaradi pregleda če je cel, ampak zato ker se prah vsede na dno in zgrudi, sploh pri vožnji. Ko ga aktiviraš pa pihne ven samo tiste malo co2-ja kot pogonskega plina, prah je pa v kepi na dnu. Če ne drugeg vsaj sami aparat pretresite parkrat letno. Pravi serviser ve če je prah v grudah in v takem primeru apara razstavi in obnovi.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.369
5.650
113
Sam za info...lih učer Leclercov katalog iz kaslca vn potegnu so eni mali gasilni za 20-25 eur na avto oddelku!

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Meni so rekli gasilci ,da če se prah "pretaka" in ,da se ga lepo sliši potem da je aparat ok...in v avtih da se premika non stop in ponavadi da ni problemov....boljso problematični tisti ki stojijo doma.

Drugače sem pa doživel ,da je nekomu gorel avto in ko so hoteli gasit jih je lastnik lovil stran ,da naj pustijo ,ker da je itak avto kasko zavarovan.
grin1.gif

Uporabnik001

Pripravnik
20. avg 2010
31
0
6
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Fantje, na pregled pozabljate. Pa ne zaradi pregleda če je cel, ampak zato ker se prah vsede na dno in zgrudi, sploh pri vožnji. Ko ga aktiviraš pa pihne ven samo tiste malo co2-ja kot pogonskega plina, prah je pa v kepi na dnu. Če ne drugeg vsaj sami aparat pretresite parkrat letno. Pravi serviser ve če je prah v grudah in v takem primeru apara razstavi in obnovi.

Živ,
novejši gasilniki so že vsi na stalni tlak (ima manomenter) tako, da ni nevarnosti, da bi se prah sprijel v kepo. Je pa res, da pri starejših gasilnikih ki imajo ampulo pa to je problem (če mi kdo ne verjame naj kar sam "na glavo" obrne stari in novi gasilnik.. kar se tiče pa pregledov gasilnikov v osebnih avtih bi pa to želel povedat... tam kjer so gasilniki predpisani morajo biti pregledani.. v osebnih avtih niso predpisani tako, da če je manometer tvojega gasilnika v zelenem polju potem veš, da bo gasilnik delal ko ga boš rabil... zakaj bi plačeval 5,00 EUR za nalepko?!?!

drugače pa cena gasilnikov res ni tako visoka, da si ga nebi moral vsakdo kupit... tudi dostopni so preko neta... jaz sem si ga kupil preko neta... mr. google ali najdi najdeta vse pod gasilnik
smile-1.gif

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Sam najboljši za avto je tak na CO2, ker naredi najmanj škode oz. ne rabiš čistit po gašenju. Najmanjši se dobijo mislimda 2kg, cena pa je kar precej višja od gasilnikov s prahom. Nekaj se jih najde tudi na ebay.de.

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
436
24
18
Gorenjska
To je veljalo včasih za gasilne aparate na prah (Sx), ki so imeli svojo bombico s potisnim plinom. Po pritisku ročice, je bilo potrebno počakati 2-3 sekunde, da se je prah dvignil oz. pomešal s potisnim plinom. V nasprotnem primeru si izpustil le potisni plin. Tovrstne aparate je bilo priporočeno tudi pretresti (oz. obrniti na glavo) pred pritiskom ročke, ker se je prah rad sprijel. Novejši apaprati na prah so pod stalnim tlakom (prepoznate ga po majhnem manometru z zelenim in rdečim poljem), tako da čakanje ni več potrebno.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik Nejc_L pravi:
Sam najboljši za avto je tak na CO2, ker naredi najmanj škode oz. ne rabiš čistit po gašenju. Najmanjši se dobijo mislimda 2kg, cena pa je kar precej višja od gasilnikov s prahom. Nekaj se jih najde tudi na ebay.de.

Zna biti zanimivo ko z tistim hladnim co2 jem začneš gasiti vroč motor.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.665
9
38
Ljubljana- okolica
Co2 se predvsem uporablja pri zaprtih prostorih. Sem bil zraven ko so zunaj pred leti spraznili 2 kom Co2 pa ni bilo pomoči.

Sicer pa se stari Pastorjevi aparati(tisti ki imajo zgoraj vijake) pregleda tako da se razdre, pretrese prah(potreseš flašo) ter stehtaš ampulo s co2(teža je napisana na ampuli)
Novejši kateri nimajo ampule so polnenje z dušikom. Obstajajo pa tudi nemški kateri nimajo manometra.

Uporabnik001

Pripravnik
20. avg 2010
31
0
6
učinkovitost gašenja je odvisna od pravilne izbire gasilnega sredstva in njegove "vloge"... gasilniki na CO2 ne bodo na prostem nikoli učinkoviti saj je njihov ohlajevalni učinek ter učinek izpodrivanja kisika na prostem izničen... co2 gasilniki so uporabni in smiselni za gašenje naprav pod napetostjo (recimo v primeru server sob) in zaprtih prostorih.... dobra stvar teh gasilnikov je, da ne povzročijo dodatne škode...

za gašenje vozil se največ uporabljajo gasilniki na prah ali peno. prah je cenovno dostopen, če pravilno rokujemo z gasilnikom tudi učinkovit (gašenje po "haubi" namesto pod "haubo" je nesmiselno-primeri iz prakse), najbolj razširjeno gasilno sredstvo... trgovci kot so spar, leclerk ponujajo neke spraya po 500 g gasilnega praška.. no z njim si kaj veliko ne boste mogli pomagat... vsakdo, ki je kdaj "gasil" na usposabljanjih z gasilniki na prah ve koliko prahu "gre v nič".... problem gasilnikov na prah je to, da delajo dodatno škodo.. sicer ko zagori avto ni problem, ker ko ti bo zagorelo ga boš itak moral peljati na servis ali odpad, ampak če ti zagori napa doma s prahom uničiš še kuhinjo in jedilnice ter še dnevno sobo če je to en prostor...

sam imam v vozilu gasilnik na penilo... gasilniki na peno in prah... slednji manj učinkoviti pri enakemu volumnu. torej z manjšim gasilnikom na peno narediš več... s tem so te gasilniki tudi bolj priročni za v avto ter z njimi je tudi lažje za manevrirat....