Fukcionalna vadba aka. Crossfit

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Tko je blo...
Glupo mi je, k dajo vedno na koncu lažje treninge kot na začetku (vsaj meni).

1. WOD: 12 min TC: 800m teka, 40 KBS (32/20), 30 burpees over bar, 20 OHS (50/35).
2a, 2b: 10 min EMOM: Clean 2x @ 60, 70, 80, 90, 100, 1x 105, 110, 115, 120, 125. Po cleanu pa si imel HS walk.
3 WOD: 12 min TC: 21 kcal row + S2OH (60/40), 15 kcal + snatch (60/40), 9 kcal + thrusters (60/40).
4 WOD: 8 min AMRAP: 3 BJ (60/50), 3 WB (9/6), 3 C2B; pol 6/6/6, 9/9/9, itd itd
Pol so naredili cut:
Pol pa dva izi WODa:
Polfinale: 12 min TC: 2 kroga: 7 DL @ 120kg, 14 T2B, 28 DU, ko končaš ta dva kroga imaš 1000m row, pol pa še 2 kroga isto kot prej, torej 7 DL, 14 T2B in 28 DU.
Finale: 12 min TC: 10 squat cleans @ 80 kg, 20 HSPU, 30 pistols izmnjaje, 20 burpee box jump (75/60), 10 squat cleans, pa še cash out 10 MU.

2a in 3 trening je bil lih za tiste ldi, k so ful močni. Zadnja dva treninga sta bla pič*** dim. Izica no.
In to mi gre na živce, k nikoli ne dajo na začetku MU, alpa pistolu, HSPU.
Res kr neki...glede na to, da je blo treba delat MU že na kvalifikacijah, ne vem zakaj jih ne dajo prej
smile-1.gif

Meni sta zmanjkali dve mesti za polfinale...
2a in 3 trening sta bla slabša, ostali so bli ok. Ta dva sm bil čez 30., druge pa: 1 WOD sm bil 22, ostala dva pa 15 oz. 19...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.853
6.955
113
No vseeno čestitke, 2 mesti od polfinala...boš pa zdaj moral resno razmisliti o dodajanju mišične mase in povečevanju moči?
smile-1.gif

PS, kreating :p

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Hvala.

Moral bom delat veliko št. ponovitev z 90% maxa, pa bo šel tudi max gor. Ali pa povečat volumen treninga
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.853
6.955
113
Nimaš v trening sprogramiranega dela programa, katerega cilje je, da povečaš max?

Moj program je narejen skoraj samo okoli tega, ker mislim da dokler ne dosežem nekih ciljev kar se tiče moči, nima smisla mrdat v oly liftih in/ali tekmovanjih
smile-1.gif

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Jaja, imam imam, ampak vseeno...tudi če mam, to še vedno ni dovolj
smile-1.gif

Lih v Varaždinu sm se menu še z enim SLO, k je bil tm, pa ravno to je bila tema...
Preveč se fokusiramo na maxe...premalo na volumen...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.853
6.955
113
Hja...potem pa poglej games-e, kakšne lifte dosegajo tam dečki. Froning mislim da je ruknil 160kg C&J, Fraser in Smith nekaj manj, 150?

Res je, da Open zadnje čase bolj favorizira volumen, ampak vseeno je 1RM osnova za vse. Saj ni naključje, da so zadnja leta v ospredju močni fantje in da "mašine" počasi izumirajo, recimo josh in spealer nista nikoli zmagala, pa sta znana kot mašini...tudi pri babah, je zmagala močna posameznica in ne "mašina"
smile-1.gif

Ali pa Fraser lani, zgodovina iz oly liftov, 2 leti CF, in je že skoraj zmagal...jaz bi rekel da je moč > volumen, oz če imaš moč, boš volumen veliko prej pridobil, kot pa obratno (če zanemarimo PEDs). Verjetno lahko na sebi to opazuješ, za koliko se ti je recimo izboljaš DL v zadnjem letu, dveh, za koliko pa "kondicija"?

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
itunes
tongue-1.gif

@darjan; sej to je spet odvisno od leta do leta, kaj bodo naredili na gamesih in regionalcih. Nek max bo sigurno nekje...sam če maš velik volumen treninga (veliko št. ponovitev na visokih % maxa, ki ga imaš trenutno), bo šel tudi max gor, sigurno. Seveda pa je "problem" ker moraš izvajati OLY lifte res dobro (tehnično predvsem). Pa tudi vsi mesečni programi za zvišat maxe niso vredni kaj dosti...

Ta vikend pa sem bil na Slovaškem. Boljši WODi kot pa v Varaždinu. Tudi WODi v Srbiji so bili dobri
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.853
6.955
113
No, logika je tudi enostavna; če imaš WOD kjer delaš nekaj z 80% MAXa boš prej zakuhal, kot pa če se dela z 50%.

Recimo tole iz gamesov 2013: https://www.youtube.com/watch?v=XyAPWjcFzfw

Kako je bridges zakuhal, ker enostavno je njegov DL 1 RM premajhen, da bi lahko udobno delal WOD z 183kg.

Ni samo muscle endurance vse, potrebna je tudi moč
smile-1.gif

Meni je recimo tale WOD ko sem ga linkal alfa in omega fizične zmogljivosti, tisto ko se drka nekaj na 200+ ponovitev mi postaja malo krnekaj....cardio sami
wink-1.gif

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
to itak da je potrebna moč, ampak če ti delaš z 90% bo šla moč gor. Ne vem al ne bereš al bereš selektivno.

"(veliko št. ponovitev na visokih % maxa, ki ga imaš trenutno)"

A veš kateri je bil prvi trening na crossfit.com strani? In to z razlogom je bil ta trening prvi.
Sej počasi bodo (upam da) šli nazaj na malo bolj kardio, z velikim št. ponovitev...bolj je vidt kolko si ti zmožen, ko si zjeban in moraš še vedno delati veliko št. ponovitev, kot pa da si zjeban in moraš narediti par ponovitev.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.853
6.955
113
Vso strokovno čtivo govori o malem številu ponovitev, višje teže.

Sicer so pristaši večih ponovitev in manjše teže, recimo DL mojster Leeman, ampak to so ljudje našopani z steroidi in vprašanje, kako bi normalen človek odreagiral, predvsem je problem pri regeneraciji. Ker delat visoko število ponovitev ti konkretno prežge CNS in če nimaš konkretne regeneracije, pregoriš. Plus večja možnost za poškodbe pri večih ponovitvah, itd
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.853
6.955
113
In kak je docu, še namreč nisem pogledal, pa ne vem kdaj bom sploh imel priložnost, ker bi rad v enem kosu pogledal, ne vsak dan 10min
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.853
6.955
113
btw, če še koga mantra rope climb, oz ima potem odrgnine; Sports direct ima akcijo kostobranov z zaščito gležnjev po samo 3.5€ za par.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
901
91
28
select 1 from dual;
ksz

Bom dal sem, ker tu verjetno ne gledajo 'kavčšportniki' in ne bo brezvezne debate.

Imam en manjši problem (eni bi rekli, da to sploh ni težava ampak, da je to super).

Zadnje 3 leta sem začel malo bolj resno rekreativno gonit (cca 8000km na sezono in ene 2000 pozimi na trenažerju), prej pa sem zelo pogosto zahajal v fitnes in sem imel zelo vredu postavo (mislim da athletic physique, kakor je nova tekmovalna kategorija) z cca 7-8% telesne maščobe. Potem sem zaradi bolezni, ki se je vlekla kar nekaj časa pustil fitnes in kot že napisano začel gonit. Vmes sem občasno še hodil v fitnes vendar nič resnega.

Sedaj sem spet začel in težava je v tem, da se mi telo zelo hitro spet preoblikuje. Mišična masa gre zelo lepo gor, % telesne maščobe pada (kar je posledica LCHF), tudi moč narašča. Saj mi je povsem jasno, da ne bo šlo to linearno tako gor, vendar če še nekaj malega pridobim, bo že preveč, ker bo potem to vplivalo na kolesarjenje (pa tudi nobena srajca mi v rokavih ne bo več prav
shocked-1.gif
)

Torej poanta tega dolgega posta je, kako kombinirati, da lahko bp delam na polno v fitnesu, pridobivam na moči in ne preveč na masi.

Treninge izvajam prilagojen DTP, s tem da sem prilagodil ponovitve na 15-12-10-8-5-5-8-10-12-15. Delam pa superserije 2 mišičnih skupin. Noben trening zaradi časovne stiske ni daljši od 40 minut.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.853
6.955
113
Na prvo žogo bi rekel da opusti hipertrofijo in se raje v fitnesu posveti izključno treningu za moč. Kaj je cilj hoje na fitnes?

Za kaj več pa bi bilo treba naredit analizo podatkov, mogoče niti ne moreš imeti manjšega odziva, kot je
smile-1.gif

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
901
91
28
select 1 from dual;
Bom videl ja, a bi prešaltal kar na 5x5 sistem, ali kaj podobnega za moč. Edino časovno ne vem kako bi mi shodilo, ker sem navajen da trening ne traja več kot 40 minut.

Ciljev ni kakih posebnih, toliko da treniram tudi zgornji del, da sem na splošno v formi in delam za zdravje. Je pa potrebno napredovati, drugače človek izgubi motivacijo.

Sicer pa predvidevam, da se bo napredek na MM umiril, tako da bom še počakal do novega leta in potem prilagodim.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.853
6.955
113
5x5 stronglifts ti gre skozi v 40min, če imaš pavze 2-3min.

Lahko pa delaš samo squat in deadlift, pa bo dovolj dela na overall telesni moči
smile-1.gif