Fukcionalna vadba aka. Crossfit

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Hm, nevem kaj je že blo. Eno obdobje sem bil sistematičen s treningom in počasi dvigoval formo. Pol se mi je pa enkrat vse skupaj tko obrnilo. Včasih sem bil v reprezentanci za prosto plezanje. TEžek sem bil 75 kg in delal zgibe z eno roko. Potem sem imel eno nesrečo in sem počasi prihajal v formo. Tudi s pomočjo treningov z utežmi itd... Počasi sem spoznaval takšne oblike treninga in me je prevzelo. Plezat, kajtat, srfat, potaplat, veslat, itd... nisem več hodil, ker nisem imel časa, študiral sem, cele dneve delal ter treniral, predvsem pa nisem imel denarja. Končal sem s 114 kg in trebušnjaki za urezat. Pol sem se pa mal zamislu. Vse tiste strvari, ki sem jih rad delal so bile nemogoče. Ves sem bil zategnjen in ogromen. Ko danes gledam nazaj na tisti čas se mi zdi taka zguba cajta in mi je kr hudo. Jaz se ukvarjam s športom zato ker me prevzame tist občutek v steni, moč vode, na kateri veslam, lesk ledu, ko se v njega upre sonce itd... To je kvaliteta življenja, ne pa neko sadistično mučenje v telovadnici. Da pa tisto prvo lažje delam pa je treba trenirat. Kako trenirat in kaj potrebuješ ti je pa pol jasno.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Na ta način potem tudi treniram vse, ki pridejo k meni. Vsak ima svoj nivo stvari, ki bi si jih radi privoščili v življenju. Eni bi radi dosegli to, da jih ne boli več hrbet, drugi pa igrali v prvoligašu. To da bi rad bil sam suh in imel mišice za vse ostalo mu je pa vseen je nezrelo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
No, saj da dvigneš 200kg iz počepa ne rabiš imet toliko kil, tudi s 75kg jih lahko
wink-1.gif

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Na ta način potem tudi treniram vse, ki pridejo k meni. Vsak ima svoj nivo stvari, ki bi si jih radi privoščili v življenju. Eni bi radi dosegli to, da jih ne boli več hrbet , drugi pa igrali v prvoligašu. To da bi rad bil sam suh in imel mišice za vse ostalo mu je pa vseen je nezrelo.

Par vaj na brzino?
smirk-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
13.715
1.500
113
Emona / Carnium
Vsakomur svoje. So ljudje, ki, kot praviš "na hitro" povadijo doma in so tudi takšni, ki se morajo nekam vpisat ali pa se kako drugače spraviti iz recimo, prisiljene drže za računalnikom. Potem so pa še takšni, ki vedo, da je dobro počutje odvisno še od česa drugega in gredo radi na individualno obravnavo k strokovnjaku, ki se jim posveti, četudi jim to vzame 3 x 90 minut v tednu. Potem so pa še takšni, ki vadijo kot ovce, po neki šabloni in imajo kasneje težave s problemi.

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
Ne vem kje si videl da kaj pravim o "na hitro", vprašal sem samo uporabnika, ki je hkrati športni trener, če na hitro našteje kakšno vajo za boleč hrbet, da vidim ali sem se lotil pravilno ali moram še kaj dodati. Na brzino se rekel zato, ker je to njegov kruh in so informacije, ki jih poda tukaj zgolj sad njegove dobre volje in zadaj ne more biti neke individualne posvetitve posamezniku pač pa zgolj splošne info.

So pa različni ljudje to se strinjam. Sam sicer imam nekaj izkušenj iz športa vendar vprašati ni greh, kajne?

mistique

Guru
16. jun 2009
13.715
1.500
113
Emona / Carnium
Je*at ga, sto ljudi, dve interpretaciji tvojega komentarja
grin1.gif
Sorry za off.

Bi pa jaka6 vprašal, če se je lotil Feldenkrais-a? Če se prav spomnim, si (jaka6) pred časom omenil, da razmišljaš o izobraževanju.

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
39
Citat:
Uporabnik gustav pravi:
Ne vem kje si videl da kaj pravim o "na hitro", vprašal sem samo uporabnika, ki je hkrati športni trener, če na hitro našteje kakšno vajo za boleč hrbet, da vidim ali sem se lotil pravilno ali moram še kaj dodati. Na brzino se rekel zato, ker je to njegov kruh in so informacije, ki jih poda tukaj zgolj sad njegove dobre volje in zadaj ne more biti neke individualne posvetitve posamezniku pač pa zgolj splošne info.

So pa različni ljudje to se strinjam. Sam sicer imam nekaj izkušenj iz športa vendar vprašati ni greh, kajne?

Da te potem dejansko res ne bo bolel hrbet, če boš izvedel katero vajo.

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
Ne vem, mnenja sem, da imam pač tako slabe mišice okoli hrbta oz. na splošno imam slabo bazo, da mi ob obremenitvi preveč nosi križ, ki posledično začne boleti. Sicer pa počakajmo Mitota, da ne bo kdo od nas še "kačo piču".

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Boš pomoje moral še kaj več napisat, kot samo to, pa še potem bo vprašanje, če lahko postavi "pravo" diagnozo
smile-1.gif

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:
Uporabnik gustav pravi:

če ti hočem dat kak pameten nasvet, bi mogu najprej videt vzrok. Naprime, ker imaš hipertfoijo v kolenih zvračaš medenico naprej, zato imaš težišče višje in ti špana rektorje. Torej delaj ....
Tako pa nevem zakaj te boli hrbet.

Najboljši so tisti trenerčki, ki vejo 3 vaje za hrbet in potem bi ti predpisali pač tiste tri. Pri večini ljudi potem zgleda takole:
Ta je res dober trener, pokazal mi je tri vaje za hrbet. Tisti Mito pa kr neki muti pa komplicira, pa me neki sprašuje kdaj boli pa kje, sam neki blefira itak nima pojma....

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
Torej. Boli me v predelu križa, zadnje čase najbolj ko žagam z motorko (goli, na tleh). Kdaj me tako boli da ne morem več stati in moram sesti. Kar je smešno po drugi strani, ker me večkrat boli ko sedim..

18 let sem bil hokejski vratar.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Mater smo razvajeni. Cela kokoška meri 250km. Tam v ameriki pa se folk vsak dan vozi po 100, 200km v eno smer, da naredi trening.

Ni čudno, da smo tu kjer smo
smile-1.gif

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Ti bi ga lahko naučil deadlifte s 150kg in olimpijske dvige. To tudi krepi hrbet oz. križ.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.840
6.945
113
Tudi benč krepi hrbet
wink-1.gif

Ampak nekdo, ki reče, da ga boli hrbet, vsekakor ne sodi "behind the barbell" in potrebno strokovno pomoč prvo. Kakšno slikanje pri pravih dohtarjih, da se vidi, če so vse zadeve postevljene tako kot morao biti, šele potem se lahko krivi švohne mišice ali pa zgolj flexibility problem.

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
smile-1.gif

Pri sebi vidim, da me po 14 dneh netreniranja zelo začne boleti v križu in ledvenem predelu, takoj ko se spravim nazaj v fitnes pa bolečine prenehajo. To se mi je potrdilo že ničkolikokrat.
Tudi zdravniki mnogokrat nimajo druge rešitve kot "delajte vaje za krepitev hrbta".