Fotoaparat Vs. Kamera

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
901
91
28
select 1 from dual;
Pred mano bo počasi zaradi družinskih razlogov nakup naprave za snemanje in slikanje. Trenutno nimam ničesar, saj je pred letom šel v večna lovišča Sony P72. Ker pred boljšo polovico vedno težje opravičujem vedno nove nakupe tehnike
cry12bpy.gif
, sem se odločil, da bom tokrat nabavil nekaj, ki bo spodobno opravljalo tako slikanje kot HD snemanje (da bo Full HD TV in BR pekač prišel do izraza).

Najprej sem nameraval nabaviti kamero in z njo tudi slikati npr. Canon HF11, ki ima ceno okoli 1000 evrov, vendar sedaj razmišljam, da se bo slikalo več kot snemalo in me je potegnil novi Canon SX1 s ceno 500€.

Sigurno dela SX1 lepše fotografije kot kamera (in seveda obratno), me pa zanima kateri bi bil boljši "Jack of all trades" oz. kje iskati enkrat višjo ceno za HF11 (32GB internega spomina ni veliko denarja, malo več je 200g razlike v teži, vendar to še vedno ni 500 evrov).

Bo HF11 res delal toliko boljše filme kot SX1? Če pogledam max. bitrate ima SX1 okoli 5MB/s pri 1980x1080@30 medtem ko ima HF11 24MB/s.

Mogoče sem napisal kako cvetko, ker nisem toliko v tem področju (za kar se opravičujem), me pa zanimajo jo vaša mnenja oz. izkušnje.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pa imaš tudi PC dovolj močen, da boš montiral HD posnetke?
Pa diskovja tudi ne bo nikol dovolj za shranjevanje takih posnetkov.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ker tudi mene zanima tole, glede shranjevanja - zakaj montaža? sej DV kasetk tud ne montira vsak amater, zakaj bi HD posnetke tudi?

samo treba je vedeti, ali se da HD posnetek dati na navaden DVD, ki bo potem delal tudi v navadnem DVD-predvajalniku. se to da?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
da se, samo v čem je fora potem snemat v HD, če boš nazaj stiskal v pal?
danes ne boš monitral, čez 1mesec boš pa jamral
tongue-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ja sej ne bi snemal vedno v HD - samo kadar bi res rabil.

sej miniDV je potem isto ... zakaj bi se ubadal s kasetkami ... čeprav, sej jo sam daš notri in to je to, ampak - cena kasetka vs. DVD verjetno DVD zmaga ... ne vem, gledam, kaj je pač bolj praktično ...

dejmo tkole pogledat - kaj je bolj enostavno, shranit eno miniDV ali naštimat en DVD z HDD kamere?

pa da je vse na DVD mediju, seveda.

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst gledam tkole:
snemal bi na kasetke, ker so trajnejše in bolj zanesljive. trdi diski v kamerah so vsaj zame ne uporabni. sem v praksi probal in naredi preveč rdečih frejmov (ena sony kamera za cca 800€).

posnameš na kasetko in pretočiš na disk ali dvd (ok res je zamudno, traja real time).
- če imaš zelo pomembne posnetke(mali otroci, poroke, krst...) kasetko shraniš in jo čez 50let spet lahko brez težav presnameš v bilo kater format
- kasetko lahko zelo velikokrat presnameš in na dopustu v trafiki kupiš nove.

- disk dela rdeče frejme, zapisuje v nek svoj format, zmanka placa na dospustu, ohceti... pa si v riti, pade po tleh, pa lahko samo moliš, da še dela.

za simple userje je morda res boljš disk, ker v "enem" kliku zapečeš na dvd. samo veliko simple userjev pa kmalu rata malo bolj zahtevnih. poglej sebe, vrjetno nisi začel fotkat z dslr-jem, danes ti pa picas in ixus nista več dovolj.
kolega je tut kupil na disk, kao boljš in sej nikol ne bo montiral, čez 14dni me kliče kater program mu priporočam;)
ravno tako je s fotičem, ima S5 in enga žepnega, pa mu slike z žepnega niso več všeč, pa kr naenkrat bi malo slike obdelal.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
sam bolj gledam za tisto kamero, ki ima možnost snemanja na SD kartice, se pravi mislim, da je Canon HF 100 oznaka, saj imam temo odprto.
smile-1.gif
tam potem tudi obstaja nevarnih rdečih frejmov ali ne? ker ravno zaradi tega bi se trdega diska rad na široko izognil in sem do zdaj gledal samo za miniDV kamerami, s tem, ko sem pa videl da lahko snemajo na kartice, sem pogledal pa tudi za tem formatom kamer.

to imaš čisto prav, da mogoče vse skupaj prehitro prerastemo, sploh glede na mojo drago, ki je res pravi ustvarjalček in z mojim starim fotičem (DSLR) prav dobre fotke škljoca. tako, da mogoče je res, da bi bilo bolje na kasetke, samo, po drugi strani - tast vem, da se ne bo ukvarjal z montažo posnetkov, jaz tudi ne, ker nimam časa, mogoče moja, samo tudi nima veliko časa.

problem je v tem - treba je združit hitrost in kompaktnost (snemanje treningov, pregled le teh in diagnoza napak, ko so workshopi, objavljanje posnetkov mogoče tud na spletki) in to, ker pač veliko potujemo, da lahko posnamemo kaj tudi za spomin.

zdaj, v prevem delu zmagajo SD kartice, ker samo vtakneš v komp in pogledaš, prenosnikov mamo dovolj, za objavljanje posnetkov na netu, je fino le-te malo obdelati, se pravi je spet na boljšem miniDV, vendar je pa to zamudno ...

nič, jaz mu bom predstavil pluse in minuse, potem bo pa sam videl.
smile-1.gif

iskreno pa sam navijam za kartično kamero - posnameš, vzameš kartico, pogledaš, zapečeš, voila.

saj tudi DVD-ji, če paziš nanje, lahko dolgo zdržijo.
smile-1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Z DVD-ji bo problem, ker ti za vsak pritisk na tipko rec naredi nov "chapter". Pa se zadeve ne mores gledati v predvajalniku, dokler ploscka ne finaliziras (zakljucis) v kameri. Ce bi zadevo zelel pomontirati, bi moral vse to pretvoriti v format, ki bi ga program prepoznal. Nisem preprican, da prepoznajo .vob, pa ceprav je to mpeg2. Po moznosti je se zvok posnet v AC3, pa si v riti in ti ne preostane nic drugega, kot pretvarjanje. DVD je se najslabsa moznost med vsemi.
Z diski sam ves kako je... Si si ze sam odgovoril. Ostalo sva pa tako ze vceraj predebaritala. Glede predloga pa se nism imel casa. Bom pogledal SAP.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
901
91
28
select 1 from dual;
PC je Sony Vaio AW 11Z (core2Duo T9400,4GB RAM,2x320GB HDD,Nvida 9600M, Blue-Ray zapisovalnik), disk za shranjevanje posnetkov pa sploh ni problem kupiti zunanji disk z dovolj prostora.

Bolj me zanima kako se kvaliteta posnetkov na Canon-u SX1 proti videokameri, ker za fotografije verjamem da je super.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
901
91
28
select 1 from dual;
Sem se odločil, da naročim SX1, tako da moram sedaj samo najti trgovino, ki ima stvar na zalogi za ugodno ceno. Škoda da amazon.co.uk ne pošilja v SLO ali vsaj AUT. Se pa funt spet krepi napram euru, tako da Anglija nebo več tako ugodna. Je pa razlika v ceni med amazon.co.uk in amazon.de kar velika (skoraj 100€)

Sem pa pri raziskovanju ugotovil, da je max. dolžina posnetka pri SX1 v najboljši kvaliteti 12minut, ker takrat porabi 4 GB prostora. Očitno je MOV format v katerega shranjuje zelo potraten, vendar bomo to potem naknadno obdelali in skonvertirali v manj potraten format.