Finska savna, ki se ogreva na drva

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Idealno bi bilo če ima centralno peč..ki je na drva. Tako da noter zmontirat radiatorje in je to to
wink-1.gif
.

Zastonj (če ima svoja drva).

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Si ne predstavljam, da bi radiatorji proizvedli dovolj visoko temperaturo, da bi zacvrčalo, ko polijem vodo gor. Baje pa imajo v mrzlih delih Rusije centralno ogrevanje, kjer kroži para po sistemu. Baje...
Tesnena peč, ki zajema zrak od zunaj in bi moralo povsem varno delovati. Savna pa tudi rabi kako luknjo za svež zrak, sicer bi tudi pri električni peči tenko piskal in prišel ven vsaj z glavobolom.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
90 stopinj lahko spuščaš noter... Zdaj koliko dobiš realno temperaturo zraka ne vem...verjetno na kakih 60-70 bi znalo prilesti.

Če prav zastopim avtor ne želi ravno prave finske savne (do 110 stopinj?).

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hm, če prav razumem je le želja po izogibu elektriki, ne da ne bi hotel "prave" vročine.

Me pa zanima, čemu izogibanje klasični elektro pečki, zaradi stroška? Ok, porabe je hitro kar nekaj, ampak če rečemo da ima neka "domača" izvedba 6kW peč, savnal se več kot dve uri ne boš je to 2x6 = 12kWh preračuano v evre, 12x0,1€ = 1,2€ Pa če se savnaš vsako soboto je to 5€, pa ne vem, če se dolgoročno vsak teden enkrat...
smile-1.gif
(zgolj moje razmišljanje, ali je smiselno komplicirat s pečjo na trda goriva, dimnikom,...)

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.820
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Sicer se ne spoznam na savne...a če bi rad ogreval na drva..v savno napelji dva radiatorja, pokončna čim večja in spusti noter vodo z 90 stopinjami. Po moje bo segrelo dovolj....če bo preveč malo pripreš ventil, ko si notri.

Če je premalo pa še vedno lahko uporabiš backup el. grelec.
Ne ga lomit! Ti resno verjameš, da bi dva radiatorja segrela savno na cca. 90 stopij?
smirk-1.gif
Tudi z el. grelcem ne!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Niže: po moji logiki nekje na 60 do 70 stopinj bi moglo priti.

Domača savna..a ni nekje 1,5x1.5 metra, dobra dva višine..les (mogoče kaj izolacije?)...torej nič od nič. Da daš noter radiatorja 1,3 metra dolžine, 1.5 metra višine K22...spustiš noter 90 stopinj...

hm
wink-1.gif

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.102
457
83
45
dolenska
Elektrika je NE, ker sem se tko odločil. Poleg tega savna ne bo v hiši ampak nekje zraven. Ker ne bo čisto pri najti, tudi ekstra hudo vroči radiatorji odpadejo.
Zaenkrat je en mal bolj dodelan gašperček. Bo še fotr ene dve besedi dal zraven, ker je glih tišler.
Elektriko nočem, ker nočem in tudi predniki sodobnih fincev niso bili pod štromom. Tudi nočem nekih hudih temperatur. Hočem le en mal bolj vroč lesen prostor. Da se pozimi odtopijo kosti in da se naužijem tistega vonja po lesu.
Nazadnje se bil v Podčetrtku, mislm da v indijanski sam tm je blo premalo vonja
grin1.gif
.
No pa da ne boste mislil, da bo to haj lepo. To jo uporabljen les od enega objekta (kozolec). Lesa ostal čist preveč.
V glavnem za doma.
Kar se tiče senzorjev, ja bom dal, le da je odporen na temperaturo. Kak link bi bil dobrodošel, ker se na to ne spoznam. Kar se tiče ogrevanja pa kr mečte ideje, sam da bo na bukove pa magari nag letim vn naložit.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.102
457
83
45
dolenska
Ajde, dobro. Senzor in lučka bojo napajani po podalšku iz bajte. To no pa tudi vse od elektrike. Sej vemo da brez struje nam živeti ni
tongue-1.gif
. ogrevanje je še vedno na bukove!

13. jul 2011
2.677
626
113
Mimogrede, savne niso doma samo na Finskem pač pa tudi drugod v Skandinaviji, v Baltiških državah, delu Rusije, Ukrajini... So skoraj pri vsak hiši, ker je bila to pač včasih njihova kopalnica. In sploh na vzhodu sem videl savne izključno na drva.
Radiatorji ne pridejo v poštev, ker po njih ne moreš polivati vode tako kot po kamnih.
Peči so večinoma izvedene tako, da se nalagajo od zunaj, ker savno moraš itak prej segret, potem ko se kamni segrejejo ti ni več treba kurit.
Mogoče bi se veljalo pozanimati kaj na skandinavskih in vzhodnoevropskih straneh.
Po latvijsko naprimer, se savna reče "pirts", peč pa "krāsns"
pirts krāsns