Finska savna, ki se ogreva na drva

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.102
457
83
45
dolenska
Samo savno ni umetnost postaviti, kaj pa ogrevanje? Nočem na elektriko ampak izključno na drva. Elektrika bo samo za lučko. Kaj pa ogrevanje? Bi prostor za 2 ali 4 recimo segrel lahko samo s vročimi kamni? Kaj svetujete?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
Finci so savne poznali pred elektriko, torej ja. Izvedbe ti pa ne znam svetovati oz. ne bom pametoval.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
Tole rabiš ti glej. Kompliciranje po mojem. Stroškovno verjetno za v kolen se ustrelit, ker moraš še dovod zunanjega zraka pripeljat, tole mora pa popolnoma dihtat, da ne zaspiš v savni. Tu je še dimnik... Lifetime savnanje zunaj za celo familijo. You pay
nahrung002.gif

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.102
457
83
45
dolenska
Jaooo sem glup, zaslužu si dva pira vsaj. Pa se mam doma neki podobnega. Itak da bi tist senzor dal notri.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
finska je mokra? vlaga in ogenj se mi zdi da ne gredo prav dobro skupaj... a to bo samostojna hiška al kako? bi lahko peč imel na zunanji strani.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
aaaa... zato finci kamne polivajo z vodo. Dobro da vem, da to pomeni suho savno
evil.gif

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.102
457
83
45
dolenska
Moreš pa obe probat. Meni finska ne odgovarja a z manjšo temperaturo nekak gre. V turški sem lahko pa toliko časa, da me že rit boli al pa dolgcajt rata.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Sicer se ne spoznam na savne...a če bi rad ogreval na drva..v savno napelji dva radiatorja, pokončna čim večja in spusti noter vodo z 90 stopinjami. Po moje bo segrelo dovolj....če bo preveč malo pripreš ventil, ko si notri.

Če je premalo pa še vedno lahko uporabiš backup el. grelec.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.252
3.697
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
aaaa... zato finci kamne polivajo z vodo. Dobro da vem, da to pomeni suho savno
evil.gif

Pa si ti že kdaj v življenju bil v kakšni savni? I don't think so.
Se bojiš, da bo kdo videl tvojega lulčka?
hysterical-1.gif

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.102
457
83
45
dolenska
Sej ga ne rabiš zayebavat. Oba verjetno dost ljudi poznava, ki savne niso niti od zunaj videl. Pač mu razložiš kako pa kaj. Zato je forum.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.252
3.697
113
Sorry, ker sem ti zasmetil temo.
Taki, ki nimajo pojma o stvari, a se čutijo, svoji zabitosti navkljub, vseeno "dolžni" pametovati, tako dvignejo pritick, da se nisem mogel zadržati.
Drugače pa dobro zrihtaj svojo savno. Glede samogradnje savne na drva nimam pojma, bi pa, kot je omenil že nekdo zgoraj, verjel, da sta CO2 in CO senzorja, zaradi same varnosti, nujno potrebna.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.588
113
Marlbor
Hvala za vse tvoje komentarje. Hvala, da priznaš, da nimaš pojma. A se vseeno oglašaš. Hvala!

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Pri izbiri peči glej, da dobiš takšno, katera ima dovod izgorevalnega zraka skozi dimnik, tako ti bodo drva gorela ne glede na razmere v savni. Pa četudi vzameš navadno namestiš nekje v bližini pri tleh rešetko za dovod svežega zraka. Razni CO in CO2 senzorji s katerimi te strašijo v blokih živeči centralnarji so čisto brez veze. Če ti peč ne bo tesnila ti bo tako zadimilo savno, da itak ne bi videl prižgane rdeče lučke na senzorju, tulil ti bo pa vsakič, ko boš odprl vratca, da bi naložil drva. Torej kar pogumno, saj so se ljudje greli s pečmi na drva stoletja prej preden so izumili elektriko.

PS- meni osebno se zdi električna peč v savni neprimerno bolj nevarna kot peč na drva. Gol, prepoten+elektrika=katastrofa

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik telex pravi: Torej kar pogumno, saj so se ljudje greli s pečmi na drva stoletja prej preden so izumili elektriko.

Mhm, pa tudi v dobro izolirane in zadihtane 2m2 sobice so se zapirali skupaj s pečmi ane?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Jaz bi napravil tako, da bi drva nalagal zunaj savne, pa tudi dimnik zunaj. Znotraj savne bi bil plehnati del peči, obložen s kamenjem

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Senzor plinov (!!!) naj bo ustrezen. Če ga misliš montirat v savno, nujno preveri, da sploh obratuje do 90C (kolikor savna normalno lahko doseže), da ti ne bo elektronika crknila pri vročini, ti pa zaspal...

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Jaz bi napravil tako, da bi drva nalagal zunaj savne, pa tudi dimnik zunaj. Znotraj savne bi bil plehnati del peči, obložen s kamenjem
Potem pa boš vsakih 10 minut šel iz savne, dodal drva in se vrnil v savno?

Le od kod ljudem tak strah pred pečmi na drva? Peč na drva ima dimnik. Zaradi diference tlaka dimnik vleče dim iz prostora. Da bi se v prostoru začel nabirati monoksid bi moral biti dimnik zamašen, vrata peči odprta, ogenj pa praktično ne goreti. Da bi tako bila savna polna dima, kateri povzroča pekočo bolečino v očeh in onemogoča dihanje sploh ni treba zgubljati besed. Le kdo bi bil dovolj dolgo v takem prostoru, da bi se lahko zastrupil z monoksidom???

PS- Peči na drva niso enake pečem na plin, katere zajemajo zrak iz prostora in spuščajo izgoreli produkt v isti prostor. Pri takšnih plinskih pečeh pa je možnost zastrupitve z monoksidom realna in zelo velika.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.169
1.144
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Potem pa boš vsakih 10 minut šel iz savne, dodal drva in se vrnil v savno?

Le od kod ljudem tak strah pred pečmi na drva? Peč na drva ima dimnik. Zaradi diference tlaka dimnik vleče dim iz prostora. Da bi se v prostoru začel nabirati monoksid bi moral biti dimnik zamašen, vrata peči odprta, ogenj pa praktično ne goreti. Da bi tako bila savna polna dima, kateri povzroča pekočo bolečino v očeh in onemogoča dihanje sploh ni treba zgubljati besed. Le kdo bi bil dovolj dolgo v takem prostoru, da bi se lahko zastrupil z monoksidom???

PS- Peči na drva niso enake pečem na plin, katere zajemajo zrak iz prostora in spuščajo izgoreli produkt v isti prostor. Pri takšnih plinskih pečeh pa je možnost zastrupitve z monoksidom realna in zelo velika.
Ne bučk prodajat.
Peč na drva (gašperček oz. kakršna je pač zadeva za savno) tudi jemlje zrak iz prostora.
In če dimnik ne vleče ali pa so okna in vrata diht zaprta (takšna so vsa nova okna in vrata) se prav tako raznorazni plini začnejo nabirat v prostoru. In to kar hitro. Sploh glede na velikost savne.

Lahko pa si omisliš pečko, ki ima zajem zraka zunaj, vratca za drva not metat pa znotraj savne.