EVRO

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Imajo obsežno in solidno gospodarstvo, kar za Grčijo pa Portugalsko težko rečemo

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
To seveda tudi pomaga, če imaš ocenjevalne agencije kar doma.
ZDA so sicer bolj zadolžene od EU in če bi ameriške zvezne države morale nakopičene dolgove poravnavati same, bi bile tudi kmalu v velikih težavah.

ZDA se zavedajo, da je v slogi moč in zato v kriznih časih zapojejo stroji v njihovem Topčiderju (ali FED) in težave so lažje sanirane.
Tiskanje sicer povzroči inflacijo, ker pa je dolar svetovna valuta, se breme porazdeli po celem svetu.

Podobno funkcijo naj bi v EU dobila ECB (Evropska Centralna Banka), vendar jo je prej potrebno bolj centralizirati in nadzor ter več pristojnosti prenesti iz posameznih držav v center.

Tako ojačan euro bi postal resna konkurenca dolarju in se ga zato poskuša zrušiti ali vsaj marginalizrati.
Ni skrivnost, da so Grčiji pri njihovih "lumparijah" kako prelisičiti sistem, svetovali ravno Američani (Goldman Sachs).

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.203
11.115
113
kod Džej-Zija
ECB te vloge do nadaljnega ne bo imela, ker je Merklova to prejšnji teden blokirala. Nemci namreč niso pripravljeni deliti svoje bonitete z manj proračunsko discipliniranimi evropskimi državami. Od tod ideja o območju evra dveh hitrosti. Tudi Monti je imel ideje o tem, da bi ECB odkupila italijanske obveznice in jih s tem delno ali čisto iz dreka izvlekla, pa je Merklova rekla, da iz te moke ne bo kruha. Ravno zaradi tega nemškega odnosa zna dolgoročno evro res oslabeti, jih pa seveda razumem. Davkoplačevalci tam seveda norijo, ker se njihov denar razmetava za parazite, kot so Grki in Italijani.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Nemci tudi že popuščajo (so že dobili rahlo lekcijo, ko niso mogli prodati svojih obveznic),
vendar seveda pod pogojem, da bodo vse države članice pod večjim nadzorom.

Možen bo tudi izstop nediscipliniranih. Grčija je prva na seznamu za izključitev in to se ji prav lahko tudi res primeri, v poduk drugim. Pri pomoči iz fonda IMF se je naprimer omenjalo Italijo in Španijo, Grčije pa ne...

O tem se bodo dogovorili v decembru in zadeva je celo že poimenovana "pakt stabilnosti".

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Izključitev Grčije bi občutili tudi Nemci, ki so v Grčijo veliko izvažali, zato je Merklova tako poudarjala, da Grčija mora ostati v euro območju, čeprav bi njihovega premierja najraje lastnoročno zadavila.

Grčija je jemala kredite, kar je godilo tudi Nemčiji, tako da se kaj preveč ne morejo buniti, ker so bili tudi oni zraven udeleženi.
Denar od kreditov, ki jih je najemala Grčija, se je v velikih količinah prelival tudi v Nemčijo.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
No ja, ne vem, spremljam tuje medije, rtv pogledam enkrat na teden.

Za evro sem pa že dolgo nazaj govoril kaj se bo najbrž zgodilo.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.723
3.962
113
Ljubljana
hmpg.net
Mislim, da bi tole morali brati v kontekstu, kako se anglosasi pripravljajo na "nesreče".

GB (in USA) vlada ima pripravljene plane za padce velikih kometov, tsunamije v Sredozemlju, potrese in izbruhe vulkanov v Franciji ipd.

Pri rednem poleltnem pregledu analize tveganj, so ugotovili, da se je pojavilo novo tveganje, ki so ga poimenovali "padec EUR-a". Zato so morali vsi naredi celoten postopek, od analize vplivov, do končnega prejetja ukrepov za zmanjševanja tveganja.

In v tem kontekstu, to ni tako strašna novica. Samo ugotovitev, da EUR ni večen (kot ni bila DEM, čeprav tega nihče leta 1990 ni niti pomislil:)

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Angleži so kontra euru nastrojeni že od njegove uvedbe in tudi teh "angleških apokaliptičnih novic" ne gre jemati preveč resno.
(sodijo bolj v kategorijo napovedi babe Vange o naprimer začetku 3.sv vojne leta 2010)

Bolj zanimiva, kot bedno javkanje angleških evroskeptikov, je včerajšnja skupna akcija petih največjih centralnih bank na svetu (FED, ECB, Japonske, Kanadske, Angleške) s katero so sprostili denarni tok.
V končni fazi celotna usklajena akcija izpade nekako tako, kot da FED (ki sicer sanira ameriške dolgove) sedaj namesto ECB, ki te funkcije (še) nima, sanira tudi evropske dolgove in to po polovico manjši obrestni meri.

Združeno akcijo centralnih bank so trgi z veseljem pozdravili in indeksi vseh svetovnih borz so se nemudoma strmo povečali.
Tudi euro se je precej okrepil, tako, da o kakšnem kolapsu eura zaenkrat ni racionalno za razmišljati.

aviator

Fizikalc
20. avg 2007
6.200
0
36
Kransterdam
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pcCswoPZ88U#!

europski poslanec Bloom je enostavno povedal, da je z evrom konec
smile-1.gif

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Estonija je dokaj napredna država. Talin se zelo lepo razvija, vsak dan pa se tja steče truma Fincev in Švedov, ki pridejo zapravljati, predvsem alkohol itd. Pa mislim, da je ena izmed najbolj naprednih držav, kar se tiče uporabe interneta itd. Stari del mest je zelo lep in vzdrževan. Ponoči velja biti previden, je še vedno dosti zajebancev zunaj.

V resnici pa je edino v Talinu nekaj razvoja in gradnje, pa še tle je trenutno bolj jalovo. Povprečna plača tudi v Talinu ni čez 700-800€, vozijo pa vsi večinoma avtomobile višjega cenovnega razreda, živijo v hišah, katere cenijo dokaj visoko, v marketih je napuk srednje drag, meni se je zdelo nekaj dražje kot pri nas. Po besedah lokalcev tudi pri njih ni z rožicami postlano. Večinoma gospodarstvo bazira na lesni industriji, ta pa tudi drugod po Evropi ni ravno v razcvetu. V starem delu mesta se dogaja podobno kot v Grčiji za absolventske izlete, gruča oziroma še bolje horda pijanih osebkov. Res da zapravijo nekaj €, ne bo pa nobena država dolgoročno s tem živela.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.468
2.449
113
Torej hipotetično, imaš kupo €uričev ki jih nekako varčuješ npr. za nakup nepremičnine ki jo imaš namen kupiti v roku 2h let, torej v kaj pretopiti €uro? Malo sem za foro gledal gibanje valut in so trebnutno vse "aktualne" valute zelo drage če jih kupim z €uri... Torej kak predlog? Norveška krona, frank...?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ta "hipotetičen" primer sem recimo jaz (pa še kdo tukaj). Ampak nekako zaupam evru, ker je "too big to fail". Bežanje v druge valute je še precej bolj meglena zadeva kot pa prihodnost evra. Danes je nekaj stabilno, a čez eno leto bo tudi?
rolleyes-1.gif

Kajti če evro propade, se tudi gospodarstvom, ki imajo kaj opravka z EMU, (to je pa vsa preostala Evropa, Rusija, ZDA, Japonska, Kitajska itn.) tudi ne piše nič dobrega.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.468
2.449
113
To je tvoje mnenje ali mnenje kakšnega strokovnjaka pri katerem si se pozanimal ali....? lp

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
hmm to je bilo moje vprašanje, zato sem odprl temo. Jaz bom najbrž v januarju oz. februarju kupil stanovanje.

Ni drugega. Se mi zdi, da lahko manj zgubiš, če imaš manjši kredit, kot pa da imaš večjo (za nas navadne smrtnike) vsoto denarja na banki.