Enormna podrazitev diskov

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
sej so vsi pametni no, vsi mislijo, da je prodajalni super, ko se dvignejo cene, kot, da imajo/imamo po 20 diskov v trgovini na zalogi....kak kos ali dva potem se zgodba neha, se pač da nova cena gor in še vedno se lahko da popust na to ceno, samo, da smo vsi zadovoljni....samo ne, prodajalci so največje zlobe....važno, da je pir in hrana svinjsko draga pa je vse v redu. ko pšenici pade cena, kruh ista cena in še in še podobnih zgodb.

sploh ne razumem to, od kje nekateremu folku ideja, da vedno trgovec hoče zajebat kupca....čemu ta ideja? kaj ima prodajalec od tega, da "zajebe" kupca? večji ego? v 7 letih nikoli nisem stranke "zajebal", ravno kontra svetoval kaj boljšega ipd....pa verjetno vsi prodajalci tako hočejo. to je že prav paranoja.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
ker je to v skladu s slovensko filozofijo, vsi ostali so krivi za vse razen mene
cheer.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Odnos med malce bolj strokovno podkovanimi strankami ter prodajalci računalniške opreme v Sloveniji je takšen, kakršen je - predvsem zaradi visokih marž.

Kupca popolnoma nič ne zanima, če smo mali trg, če bi imel lastnik podjetja novo jahto... Če je cena v Sloveniji višja kot cena v tujini + poštnina, je to to.

Racionalizacija s cenami hrane pa tukaj popolnoma nič ne pomaga. Hrane ne bom naročal iz tujine.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.695
6.469
113
Kakšne so po tvojem strokovnem mnenju marže pri prodaji računalniške opreme, v odstotkih?
confused-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nimam pojma. Ampak ugibam, glede na to, da so v tujini toliko nižje cene izdelkov.

Kot sem rekel, v končni fazi mi je popolnoma vseeno, kakšne so. Dokler so, skupaj z ostalimi stroški, konkurenčne - odlično. Ko niso, bye, bye.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Pred kratkim sem kupoval nov tiskalnik, v Harvey Normanu so ga imeli za 180€, ampak je pošla zaloga, zato sem se vrnil čez nekaj dni, ko so dobili novo pošiljko, ki pa ji je cena čudežno narasla na 200€. Ko sem jih vprašal kako to, so rekli, da se je dvignila nabavna cena za 6€, oni pa so prodajno dvignili za 20€. Sem se zahvalil in odšel, tiskalnik sem kupil pri internetnem trgovcu, ker takega norčevanja s kupca ne prenesem. Če bi dvignili prodajno ceno toliko kot se je dvignila nabavna, bi jim tiskalnik kupil, tako pa nikakor.

Mimogrede, isti tiskalnik s poštnino vred je na Amazonu 145€, samo če je kaj narobe je zaradi velikega paketa draga poštnina za to reč vrnit, zato sem se vseeno odločil za nakup v SLO.

Nazadnje urejeno:

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
In ta podatek ti celo povejo? Uf, to je poslovna skrivnost. Me zanima, kako s takimi podatki delajo v Mercatorju, Tušu, Šparu in drugje ter gostilne, kafiči itd......pač preveč ste se zgleda spravili na računalniške trgovine, tam, kjer kupiš enkrat na x let....

Jernej : slo ne more biti tujina+ptt isto, ker imaš vmes še sazas + prevajanje navodil itd...vedno bo višja cena...to kar ima recimo dinokomp, solo ipd...nimajo z slo dobavitelji nobene veze ampak tujina.

Vsak pa ima svojo izbiro, to pa drži.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Prevod navodil ne vpliva niti 1€ pri ceni izdelka, kateregakoli, vem koliko so prevodi plačani.
Drugi primer sem imel pri nakupu NASa, pri nas 310€ pri najcenejšem internetnem(!) ponudniku, na Amazonu 180€ s poštnino, ni težko uganiti kje sem ga kupil.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Amazon ima 0% marže ali pod 5% in količinsko lahko to privoščijo...pri nas dobavitelj naroči 5-10 kosov in zato dobi občutno višjo ceno.
Elkotex mi je rekel za cene, da bi lahko imeli iste kot Nemci samo kdo bo šel budala jemat nekaj tisoč diskov recimo? Bo naš trg to zmogel? To je riziko, sploh nihanja €/$....preprosto dobavitelji ne upajo....začaran krog.

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
visoke marže... ljudje a ne znate nič drugega povedat... to je tako kot če bi jaz za toj foh rekel gnide ste nočete predpisat zelenega recepta čeprav bi ga lahko vendar vas košta... in to bi generaliziral na vse zdravnike od prvega do zadnjega.

in kot drugo ali ste že slišali za poslovni model se pravi model po katerem se lastnik kapitala odloči glede na stroške poslovanja in investicije, ki jih ima za maržo s katero bi moral delati da bi lahko plačeval svoje obveznosti in plačeval redno plače. Ne razumem za kaj vsi, ki menite da se lahko prodaja po nižjih cenah ne vložite denarja in postanete v nekaj mesecih večinski prodajalci na tržišču saj boste imeli krepko nižje cene kot so trenutno na tržišču.

no v razmislek vam povem kako je sestavljen en del cene diska recimo 500GB. v ceni npr 50eur je ddv se pravi 20% dol dobimo 41,66 od teh 41,66 je taxa ki si jo je svinjsko prilobiral SAZAS 16,67EUR kar je več kot tretjina cena skoraj polovica... ljudje pred sazas pojdite kampirat ne pa pred borzo!!! Se vam približno vam sanja kako je z maržo pri tem disku... no zdaj pa relativizirajte podatke na tuje prodajalce in premislite kdo vas lupi!!! podobna zgodba pri printerjih le ta da je tam SAZOR upravičenec do denarja...

poiščite si podatje koliko diskov je prodanih v sloveniji in pomnožite s povprečno vrednostjo 16,67 saj se večina diskov proda 500 in več GB kar pomenit ta znesek... dodajte še vse brand računalnike, ki jih ravno tako pomnožite s tem istim zneskom čepravi ma tam dvd še dodaten 1eur. Pojdite v trgovino po sendviče pa s šotori pred SAZAS ne pa pred borzo!!!

jest5

Guru
18. avg 2007
26.093
-8.771
113
Zakaj mi? To naj se lepo organizirajo prodajalci, če se jim gre za konkurenčnost.

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
nikjer ne vidim da bi se trgovci bunili, končni kupci ste glasni.... btw prodajalci nimajo časa kampirat saj so tam zato da služijo kupcu...

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz

Kar se tiče cen tehnike, ni problem v trgovcih. Oni bi z veseljem prodajali po takšnih cenah kot v .at, .de, .uk, ampak ne morejo, ker imajo naši uvozniki tako visoke nabavne cene.

Zakaj potem ne nabavljajo v tujini? Enostaven odgovor: Ker bi potem morali sami poskrbeti za prevod navodil, garancijska popravila in servisiranje in se cenovno spet ne bi izšlo. Ogromno bi lahko EU naredila, če bi prepovedala monopole uvoznikov oz. preprečila to, kar principali počnejo zdaj, ko dostop do servisne mreže, garancijskih popravil in podpore nudijo samo za izdelke, ki so prišli v državo preko "pooblaščenih zastopnikov".

Free market my ass, dokler bodo principali/proizvajalci lahko geografsko ločevali trge.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.093
-8.771
113
Citat:
Uporabnik netko pravi:
nikjer ne vidim da bi se trgovci bunili, končni kupci ste glasni.... btw prodajalci nimajo časa kampirat saj so tam zato da služijo kupcu...
Eni se že bunijo, drugi se pa še bodo. Zaupanje v nakupe iz tujine vztrajno raste.
Če ne prej, se bodo zbudili, ko bodo pri njih kupovali le še dedki za svoje vnuke.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
ksz

Kar se tiče cen tehnike, ni problem v trgovcih. Oni bi z veseljem prodajali po takšnih cenah kot v .at, .de, .uk, ampak ne morejo, ker imajo naši uvozniki tako visoke nabavne cene.

Zakaj potem ne nabavljajo v tujini? Enostaven odgovor: Ker bi potem morali sami poskrbeti za prevod navodil, garancijska popravila in servisiranje in se cenovno spet ne bi izšlo. Ogromno bi lahko EU naredila, če bi prepovedala monopole uvoznikov oz. preprečila to, kar principali počnejo zdaj, ko dostop do servisne mreže, garancijskih popravil in podpore nudijo samo za izdelke, ki so prišli v državo preko "pooblaščenih zastopnikov".

Free market my ass, dokler bodo principali/proizvajalci lahko geografsko ločevali trge.

aplauz.gif

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Če dobi SAZAS 16€ od prodanega diska je to lahko samo rop pri belem dnevu...

erikson

Guru
25. avg 2007
22.695
6.469
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Eni se že bunijo, drugi se pa še bodo. Zaupanje v nakupe iz tujine vztrajno raste.
Če ne prej, se bodo zbudili, ko bodo pri njih kupovali le še dedki za svoje vnuke.
To je pravzaprav temna prihodnost celotne Slovenije, ne samo prodajalcev računalniške opreme.
frown-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.695
6.469
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Nimam pojma. Ampak ugibam, glede na to, da so v tujini toliko nižje cene izdelkov.
Kot sem rekel, v končni fazi mi je popolnoma vseeno, kakšne so. Dokler so, skupaj z ostalimi stroški, konkurenčne - odlično. Ko niso, bye, bye.
Zakaj je v zdravstvu potem toliko nasprotovanja proti zaposlovanju zdravnikov iz Srbije in medicinskih sester iz slovaške? Če naši niso konkurenčni - bye, bye.