Enormna podrazitev diskov

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ker so diski v zadnjih letih tako katastrofalno nekvalitetni, da ne zdržijo garancije.

Včasih sem imel disk 5 let, ga komu še prodal in je delal veselo naprej. Zdaj sem po dveh letih že čisto živčen če bo disk še zdržal (predvsem 2.5'' diski) in raje novega kupim
tongue-1.gif

Nazadnje je fotru disk crknil po tričetrt leta, seveda je crknil ravno sredi teh poplav, kličem po mesecu dni na servis in mi reče model ''pa kaj nič ne gledate novic? diskov ni, tudi če mi 500€ ponudite vam ga ne morem dat! Lahko dobite dobropis in to je to''. No pa sem potem po prečesavanju ebaya našel 160 GB disk za isto ceno kot je bil prej 320 GB
bonk.gif

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
JA sej stroški. Cene letijo tako lepo dol, zato, ker se nižajo stroški in posledično gre tudi kvaliteta dol.
Je treba bit najcenjši

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik legionar pravi:
JA sej stroški. Cene letijo tako lepo dol, zato, ker se nižajo stroški in posledično gre tudi kvaliteta dol.
Je treba bit najcenjši

Ko ugotoviš da bi prozvajalec za 1€ več pri disku lahko naredil takšnega da bi držal par let več, kot sedaj. Ti postane jasno kje je problem.
Pa nisu tu mišljeni samo proizvajalci diskov...

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
ksz
Dejstvo je, da so dandanes diski tudi bolj obremenjeni kot so bili pred 15-20imi leti. Tudi minituarizacija in zgoščevanje količine podatkov/inč ima svoje posledice.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.695
6.468
113
Če imaš hiter link in prenašaš več kot eno datoteko naenkrat se disk verjetno kar zmatra. Pa mnogi puščajo računalnike prižgane non-stop.

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik legionar pravi:
Je treba bit najcenjši

Ko ugotoviš da bi prozvajalec za 1€ več pri disku lahko naredil takšnega da bi držal par let več, kot sedaj. Ti postane jasno kje je problem.
Pa nisu tu mišljeni samo proizvajalci diskov...

Ja sicer se strinjam s tabo. Vendar moraš pogledati tudi iz druge strani. Seagate in Samsung sta prodala v 2010 261,5 mio enot torej če je 1€ na enoto je to 261mio eur. Da padec kvalitete povzroči stroške na RMAju in potem.......

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Če imaš hiter link in prenašaš več kot eno datoteko naenkrat se disk verjetno kar zmatra. Pa mnogi puščajo računalnike prižgane non-stop.
To ni nič. V firmi imamo od ustanovitve dalje večino računalnikov non-stop vklopljene, pa še nisem čul, da bi v katerem crknil zaradi tega disk. (ne pomeni, da se ni zgodilo, ampak, da se zaradi dolžine vklopa to nič pogosteje ne dogaja). Glavni razlog za menjavo diskov je, da z leti postanejo smešno nizke kapacitete in zmogljivosti.

Razen tega download ni nič. Tudi če imaš 100 Mbit linijo (kar ima redko redko kdo) non-stop na full, je to tam 10% zmogljivosti diska.

superfly

Majstr
12. feb 2008
921
290
63
Pred (davnimi) časi je bilo celo ravno obratno - nisi smel ugasnt diska (prvi IBM-ovi).

Sicer pa - tudi če je comp prižgan 24/7, ga sistem sam ugaša (default - po 30 min nedelovanja).

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Enako. Po mojih izkusnjah so kvaliteta, kontrola delovanja in "zgodnje opozarjanje" kljub vsemu na precej visji ravni kot pred leti. Imel sem diske, ki so stalno laufali, sedaj je vec takih, ki se veckrat prizigajo in ugasajo. Seveda je dolzina obratovanja (prekinjenega ali neprekinjenega) en izmed dejavnikov, tako kot je en izmed dejavnikov stevilo vklopov in izklopov diska (vse se da prebrati z ustreznim softwareom), ni pa to eno in edino merilo. Temperatura, pozicija med obratovanjem in nacin premikanja diska bistveno bolj vplivajo na zdravje kot ostali.
Sicer je vedno loterija - tako kot pri vseh produktih - konkretne slabe izkusnje sem imel z IBMovimi "Deathstarji" enih deset let nazaj. Je bila pa to koristna sola, da zdaj veselo bekapiram pomembne zadeve.
cool-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik superfly pravi:
Pred (davnimi) časi je bilo celo ravno obratno - nisi smel ugasnt diska (prvi IBM-ovi).

Sicer pa - tudi če je comp prižgan 24/7, ga sistem sam ugaša (default - po 30 min nedelovanja).
Windows 7 default je : Never.
Pa XP skoraj sigurno tudi.

Razen če gre za laptope, seveda.

superfly

Majstr
12. feb 2008
921
290
63
Windows 7 enterprise (sp1) X64 - turn HD off after 20 min
Windows XP pro (sp3) - turn HD off after 30 min

Obe mašini sta workstationa in powerplan ni bil spremenjen (po inštalaciji) na nobeni od njih.

TP z Windows 7 Enterprise X64:
On battery: 3 min
Plugged in: 15 min

Tud nisem spreminjal.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
To govorite o Power Management nastavitvah za izklop diskov? Jaz imam to izklopljeno za diske - a pa nimajo eni diski to v svojem firmwareu, da vseeno izklapljajo? Tako izkusnjo imam z WD MyBook prva generacija, ki po ene deset minutah idlanja ugasne (in se tega ne da nikjer spremeniti). Omenjeni MyBook ima se eno napako "by design", saj se ob normalni rabi ogreje cez maksimalno dovoljenih 55 stopinj C.
rolleyes-1.gif

Kako pa pravzaprav za diske gleda idle time - glede na interakcijo uporabnika z misko/tipkovnico (torej isto kot za zaslon in celotno masino) ali glede na zadnjo aktivnost glave na disku?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik superfly pravi:
Windows 7 enterprise (sp1) X64 - turn HD off after 20 min
Windows XP pro (sp3) - turn HD off after 30 min
XP ima izklop po 30 min v profilu za laptope, v drugih pa Never.
7 pa ima res po 20 min.

(preveril v dveh virtualnih mašinah, kjer 100% nisem spreminjal. Torej je stvar odvisna vsaj od izbranega profila)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ker so diski v zadnjih letih tako katastrofalno nekvalitetni, da ne zdržijo garancije.

Včasih sem imel disk 5 let, ga komu še prodal in je delal veselo naprej. Zdaj sem po dveh letih že čisto živčen če bo disk še zdržal (predvsem 2.5'' diski) in raje novega kupim
tongue-1.gif

Nazadnje je fotru disk crknil po tričetrt leta, seveda je crknil ravno sredi teh poplav, kličem po mesecu dni na servis in mi reče model ''pa kaj nič ne gledate novic? diskov ni, tudi če mi 500€ ponudite vam ga ne morem dat! Lahko dobite dobropis in to je to''. No pa sem potem po prečesavanju ebaya našel 160 GB disk za isto ceno kot je bil prej 320 GB
bonk.gif

Je bil v garanciji? Potem poplava ni tvoj problem, servis/prodajalec ga mora najti, tudi če to servis/prodajalca stane 10x ali 100x več, kot stane normalno. Ali pa morajo dat nov produkt.
Naslednjič dirket na tržno, kasneje če je treba, še odvetnik.