Energetska preskrba gospodinjstev

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.312
1.449
113
Moja stara mati je zjutraj vstala, šla zakurit, da smo froci vstali v približno toplo hišo in pol cel dan na dve uri nakladala v peč, dons ob sodobnih sistemih si moraš vzet na dan z domišljijo 20 minut, da šajtrgo polen zložiš v peč in prižgeš. Pa enkrat na leto ena familija nekaj ur za drva zložit. Hudo ukvarjanje res. Sami sončki dons na svetu. Pol sončkov dons crkne če elektrika mrkne samo za dva dni.
Ali je on "gospodič" ki se je vračal iz Dubaja ko je Iran začel raketirati zalivske države ter zaradi tega bil brez toplega obroka 36 ur še živ?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

sad

Guru
24. avg 2007
23.455
12.296
113
Moja stara mati je zjutraj vstala, šla zakurit, da smo froci vstali v približno toplo hišo in pol cel dan na dve uri nakladala v peč, dons ob sodobnih sistemih si moraš vzet na dan z domišljijo 20 minut, da šajtrgo polen zložiš v peč in prižgeš. Pa enkrat na leto ena familija nekaj ur za drva zložit. Hudo ukvarjanje res. Sami sončki dons na svetu. Pol sončkov dons crkne če elektrika mrkne samo za dva dni.
Pol od teh pol sončkov sploh ne ve, kaj je elektrika, ker jim jo starši plačujejo :).

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.222
7.152
113
Ljudje nimajo za drva, ti pa sanjaš o sodobnem sistemu peči za 10k eur.

to al pa 200m2 celic, pač kaj da €€€ ven.
Poleg celic potrebuješ še veliko baterij, če se hočeš iti ta špas.

In tale dva pozimi rešuje še generator.

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.964
11.402
113

Jest tega sistema ne sanjam.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.150
8.851
113
pri taščici
Ti samo Ljubljani in drugim vecjim mestom za en dan vzemi elektriko.. mogoce bo ze dve uri dovolj. Ni treba za dva dni

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.150
8.851
113
pri taščici

Uplinjevalni kotel stane približno toliko kot TC.
Namesto da gres dvakrat v fitnes si pripravis drva na dvpriscu.
Za eno alter vecerjo za dva dobiš drva za celo zimo (cca 15€/m3) . Potem pa rabis cirkular ali motorko da si jih nazagas na dolžino.
Zdaj ce je motorka predraga, pa vzames zago lokarico in namesto da bi sel "veslat" v fitnes gonis žago.
In ja verjamem da to danes ne gre. Danes rabis racun za olje katerega neses na CSD in ti ga placajo pod postavko IDP..

• Wow
Reactions: CLIO15

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.972
5.667
113
Saj zato pa rabi zalogovnik, da na polno zgori in hrani toplotno energijo.
Pa čez 2 dneva ponoviš.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.150
8.851
113
pri taščici
Sem predolgo pisal popravek

Zato jo v sodobno 100m2 veliko hišo nima smisla montirat. Tisto za šalo ogreva en majhen toplovodni štedilnik za 2k ki spotoma ogreje se sanitarno vodo v bojlerju (stc).

Jaz ogrevam 250m2 pol stoletja staro bajto s 30kw pa upam se eno tako hišo ogrevat z njo za šalo.

Na sihtu ogrevamo s 40kw pecjo dva objekta skupne povrsine preko 700m2, pa sem preprican da bi jih ogrevala tudi tisoč ce bi bilo treba(je pa res da takrat bi jo bilo treba trikrat dnevno nalozit. Zdaj jo v hudem mrazu 2x. Pa sta objekta dober mesec brez zimskega sonca na 500
mnv.
1/3 letnik 90, drugo letnik 2010

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.441
9.618
113
Jaz pa iščem variante, kako mojo glupo TČ toliko opametim, da mi ne bo treba niti 2-3x na leto iti v klet gumb pritisnit...

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.441
9.618
113
enako... zakaj bi pa on hodil, če ne bi bilo treba... če eno delo prenesem na drugega, skupnega dela nisem zmanjšala, samo preložila.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.441
9.618
113
ne... gumb je samo na TČ v kleti. V sosednji temi me je eden že skoraj osrečil, ker je rekel, da se da vsako glupo klimo spraviti v telefon, ampak to samo posnema IR daljinca, ki ga pa moja TČ nima.