Energetska preskrba gospodinjstev

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.290
9.492
113
No... Ce vzamem strgalo ali gobico, je vseeno, ce na roke pomijem. Za splakniti dol je to. Zaradi mene tudi mrzla voda, samo da glih s kroznikom polnim robe ne gres v stroj, ker maši filtre.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.370
3.108
113
Spucaš v kanto brez vode (drugače se tudi lijak maši, oz. ga moraš čistiti). Še bolje je pa, če ne puščaš hrane na krožnikih in posodah po jedi.

Moja najboljša prijateljica je silikonska metlica.

• Všeč mi je
Reactions: sad in corsol

erikson

Guru
25. avg 2007
26.000
9.288
113

Ne le, da se strinjajo, da je ni treba splakniti – pravzaprav je celo narobe, če to storite, saj s tem trošite vodo, vaš stroj pa bo zaradi tega deloval manj učinkovito. S predhodnim izpiranjem si delate medvedjo uslugo ter dejansko preprečite učinkovito delovanje detergenta in pomivalnega stroja.

Poleg težav z zaznavanjem umazanije lahko predhodno izpiranje povzroči tudi prekomerno porabo vode. Če bi se temu izognili bi lahko po nekaterih izračunih prihranili tudi do 400 litrov vode na teden. Za primerjavo, sodobni pomivalni stroji v povprečju porabijo manj kot 15 litrov vode na cikel.

• Všeč mi je
Reactions: sad in delavec44

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.290
9.492
113
Vsakemu svoje... Odkar splaknem, se mi filtri ne basejo vec... Ni lepsega, ko tisto rjavo kožico s filtrov pucaš, pa ko zoc še po vsej posodi raznese da ga od susenju prav zapece gor. Omake, zoc, rumenjaki, cokolini in podobne blesarije gredo pac mimo pipe v stroj... To je odgovor na vprašanje, zakaj bi nekdo rabil odpirat pipo, preden da posodo v stroj, meni osebno je pa povsem vseeno, kako to pocne sam...

• Všeč mi je
Reactions: erikson

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.370
3.108
113
Menda zoc ne zlivate v lijak? Šalca se splahne že takrat, ko se zoc odstrani.

Pri nas ne pijemo kave, ni problemov. :D

ps. meni se filtri ne bašejo več od kar sem nehal uporabljati eco program in dam na auto

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.290
9.492
113
Ja... In to se bo spremenilo, ko bodo s tem kakrsnekoli tezave. Saj tudi ne spiram posode preden gre v pomivalca, ker drugace ne bi vedela, kaj počet... Izberem opcijo, s katero imam manj sitnosti.

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.690
936
113
Ne le, da se strinjajo, da je ni treba splakniti – pravzaprav je celo narobe, če to storite, saj s tem trošite vodo, vaš stroj pa bo zaradi tega deloval manj učinkovito. S predhodnim izpiranjem si delate medvedjo uslugo ter dejansko preprečite učinkovito delovanje detergenta in pomivalnega stroja..
Tole je, upam, fearmongering. Če stroj zmede, če na krožniku ni predvidenih kosov umazanije, je nekaj hudo, hudo narobe. Kaj naj bi bil mehanizem, na katerem temelji ta trditev?

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

jezek

Guru
24. jul 2008
6.223
2.859
113
Opticni senzor meri motnost vode, in temu prilagodi pranje. Kao. Mene to ne zanima, posodo redno splakujem, vidim pa kaksni so rezultati pranja pri ljudeh, ki ne splakujejo.... Tako da ce vam ne delata vid in (predvsem) voh.....

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.370
3.108
113
To vidiš, v drugih je problem. Gremo tvojih par primerov posplošiti na vse. Ni važno mehansko čiščenje ostankov, detergent, tip stroja, program pranja...

19. jul 2007
3.142
1.896
113
Tole je, upam, fearmongering. Če stroj zmede, če na krožniku ni predvidenih kosov umazanije, je nekaj hudo, hudo narobe. Kaj naj bi bil mehanizem, na katerem temelji ta trditev?
"zmede" je mogoče nepravilen izraz, stroj ne pere optimalno, bo bolj ustrezno. Celotna situacija je pa skoraj boleča, ko se kdo najde in "bo naredil bolje", skupni efekt pa je slabo oprana posoda in veliko, veliko večja skupna poraba vode.

Problem je, da nekateri splahnejo najbolj lahko odtranljive ostanke hrane, najbolj zasušene pa pustijo. Ni pa prav nobenega problema, če kos posode popolnoma umiješ. Problematično je samo to - krožnik splahneš vendar pustiš nekaj malega in to najbolj trdovratnega - kar je pa tipično kar "predsplahovalci" počno).

Tudi jaz dam včasih splahnjeno posodo v pomivalca (iz takšnih ali drugačnih razlogov), samo v tem primeru je program za kozarce (40 °C in 30 min).

Za tiste, ki se jim mašijo filtri na pomivalnem stroju - vsa navodila proizvajalcev jasno in nedvoumno navajajo - postrgajte ostanke hrane s posode - skratka odstranite večje kose hrane. In pa pravilno je, da gre odstranjena hrana v koš za biološke odpadke, ne pa kuhinjski odtok (da posledično redi kanalizacijske glodalce).

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.797
11.295
113
Tole sem vsaj petkrat prebral pa res ne razumem. Praviš, da bi se poznalo, če bi vodo zapirala za vsak krožnik ampak jaz se tu sprašujem zakaj sploh rabiš odpirat vodo za zlaganje posode v pomivalca?
Vodo je odprla na polno na vroče in počas zlagala v pomivalca, vmes še kako rekla s starim, tako kot je pri njej tekla voda na polno skozi celoten proces umivanja zob. Zakaj me ne sprašuj. Tud pri nas se kej dost ne splakuje preden gre v pomivalca. Zdaj topla voda v zalogovniku polet traja vec kot en teden, pa se nas 5 tušira, prej je blo max 5 dni.
Na njen način z lahkoto sprazniš bojler vsak dan.

• Všeč mi je
Reactions: sad

tony

Guru
23. jul 2007
11.175
1.940
113
No... Ce vzamem strgalo ali gobico, je vseeno, ce na roke pomijem. Za splakniti dol je to. Zaradi mene tudi mrzla voda, samo da glih s kroznikom polnim robe ne gres v stroj, ker maši filtre.
Je pomivalec Electroluxov? Z njim sem imel take težave.

A upamo odpreti novo fronto za uničevanje tipkovnice? :-D

Tablete so soliden problem, od obremenjevanja okolja do tega, da jih del nespranih ostane na krožnikih, kjer jih nato jemo. Da niti ne omenjam, da so ene "obute" v plastično srajčko (ki jo daš v smeti), ene pa celo v neodstranljiv kvazi bio-razgradljiv ovoj :oops1:

Bolj priporočam tekoč detergent: običajno je čisto dovolj, če ga naliješ kakšno tretjino prostornine do oznake (dno posodice mora biti pokrito in to je to), pa še gorenjcu se zdi, da bo kaj prišparal :-D

tony

Guru
23. jul 2007
11.175
1.940
113
Vodo je odprla na polno na vroče in počas zlagala v pomivalca, vmes še kako rekla s starim, tako kot je pri njej tekla voda na polno skozi celoten proces umivanja zob. Zakaj me ne sprašuj. Tud pri nas se kej dost ne splakuje preden gre v pomivalca. Zdaj topla voda v zalogovniku polet traja vec kot en teden, pa se nas 5 tušira, prej je blo max 5 dni.
Na njen način z lahkoto sprazniš bojler vsak dan.
Tega jo boš težko odvadil, če bi se lahko zmenil, da naj toči mrzlo vodo bi že veliko naredil.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.290
9.492
113
Ne uporabljam tablet. Da smo si na jasnem, ne govorim o ostankih hrane, ki so se dol za pošaflat. Za to nimam seveda nekega posebnega propomocka, za katerega je potebno pol skrbet. Vzamem bištek s katerim smo ravno jedli in pometem dol v biokanto. Vendar pa, četudi vsi "vse" pojejo, to ne pomeni, da krožnike poližejo. To se pa splakne dol, kar gre dol in potem v stroj. Stroj je Boschev 12 let star. In se vedno dela kot urca. Brez skrbi ne bi tega počela, ce bi se izkazalo, da ni treba. Pa je treba, ce nocem se enkrat pomivati ali pucat filtrov. Ta režim zahteva od mene najmanj angažmaja...

Je pa tudi res, kar je jezek rekel. Moj pol manj vidi kot jaz. Otroc tudi. Njim je vse OK. Jim zavidam do zelenega, ampak jaz cez ene stvari ne morem...

• Všeč mi je
Reactions: erikson

erikson

Guru
25. avg 2007
26.000
9.288
113
Tablete so soliden problem, od obremenjevanja okolja do tega, da jih del nespranih ostane na krožnikih, kjer jih nato jemo. Da niti ne omenjam, da so ene "obute" v plastično srajčko (ki jo daš v smeti), ene pa celo v neodstranljiv kvazi bio-razgradljiv ovoj :oops1:
Najnovejši trend je, da se tablete od pomivalca uporablja tudi za čiščenje WC-ja (tako, da se jih raztopi v kotličku ali segreje v vodi in zlije v školjko).