Energetska preskrba gospodinjstev

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.538
2.673
113
Saj pa razsmernik omeji oddajanje
Ne, če nimaš "pametnega" metra gor priključenega.

SE imam od sredine 2021. Lahko odklopijo SE, če oddajaš preveliko moč, večjo od tiste v soglasju. Kolikor je meni jaso, to števec ali avtomatika v omarici s števcem naredi avtomatsko. Ista omejitev je nastavljena tudi v inverterju. Imam pa na omarici s števcem tipko za ponovni vklop.
Kot ti je že Hanzi pojasnil - če preveč oddajaš, ti števec "ven vrže" in dokler ročno ne stisneš na gumb pri števcu/omarici nimaš sploh elektrike - tudi iz SE ne; če ti na daljavo izklopijo prevzem imaš še vedno odjem in elektriko iz SE. So pa to upam funkcije za daljno prihodnost.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.538
2.673
113
Pa še nekaj - če ima kdo omejitev oddaje nastavljeno v SolarEdge razsmerniku BREZ Energy metra naj mi prosim javi kako so to naredili, ker se vrtimo kot mačka okoli vrele kaše, saj na Solar Edge-u trdijo, da brez metra to ni možno.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.839
3.443
113
Kako naj bi to sploh delovalo? Saj električni števec ni nepovratni ventil, da bi lahko blokiral tok energije zgolj v eno stran.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.906
640
113
Kako naj bi to sploh delovalo? Saj električni števec ni nepovratni ventil, da bi lahko blokiral tok energije zgolj v eno stran.
Energy meter in inverter sta povezana preko podatkovnega kabla.
Inverter lahko prilagaja moč sončne elektrarne, da le-ta ni nikoli višja od trenutne porabe v hiši... Posledično nikoli ne oddajaš v omrežje.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.839
3.443
113
To poznam, mišljeno je bilo na tisti zapis, da bi samo na števcu omejevali oddajo, obenem bi pa odjem bil nemoten. To ni izvedljivo brez, da kontroliraš razsmernik.

• Všeč mi je
Reactions: futuristic

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.239
6.776
113
Jaz tudi ne vem, zakaj ne. Omejitve se na razsmerniku štima, števec mu samo več podatkov da. Brez števca pač inverter samo "domneva", da gre vse v omrežje, ker ne ve.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.538
2.673
113
Saj električni števec ni nepovratni ventil, da bi lahko blokiral tok energije zgolj v eno stran.
Misliš ali veš?

Jaz tudi ne vem, zakaj ne. Omejitve se na razsmerniku štima, števec mu samo več podatkov da. Brez števca pač inverter samo "domneva", da gre vse v omrežje, ker ne ve.
Imaš omejitev inverterja (pod nazivno) brez E-metra? Če da lepo prosim za navodila ali kontakt "znalca". SolarEdge trdi da te funkcije brez E-metra ni.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.239
6.776
113
Ne, imam meter.

Mislim, saj ni problem, pejd v skrbniske nastavitve pa poglej kaj lahko stelas in kaj ne. Tam ni nobenih fint, a stevec je ali ni, samo omejitev oddaje v omrezje nastimas. In razsmernik to naredi na podlagi podatkov, ki jih ima. In tvoj jih ima malo manj, pa bo smatral da je trenutni odjem bajte 0, zato da ne prebije cez.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.839
3.443
113
Misliš ali veš?

Imaš omejitev inverterja (pod nazivno) brez E-metra? Če da lepo prosim za navodila ali kontakt "znalca". SolarEdge trdi da te funkcije brez E-metra ni.
Nisem šolan električar ampak bi si upal trditi, da lahko tu zapišem vem.

Brez metra ne mores omejevati exporta, če želiš proizvajati več, kot imaš dovoljeno oddajo. Kako bi to naredil, če nimaš podatka o lastni porabi?

Lahko pa seveda brez metra omejiš proizvodnjo direktno na razsmerniku, da ne preseže določene vrednosti. Za tisto pa ne rabiš metra, boš oa generalno gledano pridelal nekaj manj.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.538
2.673
113
Nisem šolan električar ampak bi si upal trditi, da lahko tu zapišem vem.

Brez metra ne mores omejevati exporta. Kako bi to naredil, če nimaš podatka o lastni porabi?
Še enkrat počasi - če ti OPERATER "zapre" oddajo, jo lahko tudi na števcu in nima veze to s tvojo SE, niti razsmernikom. Najpreprosteje tako, da "štrom" teče v sistem, števec "pa se "ne vrti". Več takih izkušenj pred vklopom SE v omrežje, čeprav je SE že skonfugurirana in deluje. Celo cela "afera" je bila pri hišnem monterju Elektro MB, kjer so sončne kar vklopili v omrežje, prevzem še ni bil izveden, predana elektrika pa se je prištevala k prevzeti; da sploh ne omenjam "mojstrov" brez EE soglasja z elektrarnami v omrežju, ki uradno nič ne oddajajo, pa tudi jemljejo samo ko rabijo.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.839
3.443
113
Še enkrat počasi - če ti OPERATER "zapre" oddajo, jo lahko tudi na števcu in nima veze to s tvojo SE, niti razsmernikom. Najpreprosteje tako, da "štrom" teče v sistem, števec "pa se "ne vrti". Več takih izkušenj pred vklopom SE v omrežje, čeprav je SE že skonfugurirana in deluje. Celo cela "afera" je bila pri hišnem monterju Elektro MB, kjer so sončne kar vklopili v omrežje, prevzem še ni bil izveden, predana elektrika pa se je prištevala k prevzeti; da sploh ne omenjam "mojstrov" brez EE soglasja z elektrarnami v omrežju, ki uradno nič ne oddajajo, pa tudi jemljejo samo ko rabijo.
Da, dajva počasi... Napiši mi kako lahko v praksi zapre oddajo, brez, da števec kompletno odklopi? Ta del me zanima.

• Všeč mi je
Reactions: Robert

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.839
3.443
113
Tukaj vse piše o export limitation:

V meniju razsmernika imaš opcije kako želiš omejevati in production limitation deluje tudi brez dodatnega števca. Razsmernik sam ve koliko producira in pač ne gre čez tisto vrednost.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.839
3.443
113
Tole recimo razsmernik izpostavi preko modbusa in se da nastavljati.

Direct export limitation ne moreš uporabljati brez dodatnega števca, production limitation pa lahko uporabljaš brez števca. Za indirect export limitation pa nisem raziskoval.

1000040248.jpg

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.538
2.673
113
Tole recimo razsmernik izpostavi preko modbusa in se da nastavljati:

Poglej priponko 95614
Daj mi prosim link za to.

Torej oddajaš še zmeraj ampak ne beležiš? In kaj bi bila poanta takega načina?
Jaz ti pišem kaj omogoča števec S5 po navedbi monterja/rajonskega - nadzor na daljavo. Kaj je point tega? Da ti ne rabijo 1:1 obračunat energijo, ki si jo proizvedel ob za njih neugodnih cenah elektrike - negativnih recimo. Pa verjetno še kup drugih funkcij, ki jih upam še dolgo ne bomo spoznali.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.839
3.443
113
Daj mi prosim link za to.

Jaz ti pišem kaj omogoča števec S5 po navedbi monterja/rajonskega - nadzor na daljavo. Kaj je point tega? Da ti ne rabijo 1:1 obračunat energijo, ki si jo proizvedel ob za njih neugodnih cenah elektrike - negativnih recimo. Pa verjetno še kup drugih funkcij, ki jih upam še dolgo ne bomo spoznali.
Načeloma naj bi bil za to nadzor proizvodnje in ne zgolj obračuna. Torej, če je v omrežju energije preveč naj omejijo proizvodnjo in ne samo, da je ne obračunajo a jo vseeno prevzamejo in prodajo sosedu.

Link je zgoraj. Če se priklopiš na razsmernik z aplikacijo pa mislim, da tudi lahko vidiš te nastavitve.

A ti si mislil, da so vsi, ki so jim omejili oddajo, montirali dodatne števce, katere si izvajalci precej dobro obračunajo?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.538
2.673
113
Načeloma naj bi bil za to nadzor proizvodnje in ne zgolj obračuna. Torej, če je v omrežju energije preveč naj omejijo proizvodnjo in ne samo, da je ne obračunajo a jo vseeno prevzamejo in prodajo sosedu. Če je negativna cena na trgu dobijo od drugih še plačano, da potem naprej prodajajo. ;) Zakaj bi ti omejevali proizvodnjo če ne vedo koliko ti "hiša" troši?

Link je zgoraj. Če se priklopiš na razsmernik z aplikacijo pa mislim, da tudi lahko vidiš te nastavitve. Linka ne vidim, v appu za monterje se nastavitve vidijo, ni pa jih možno spreminjat.

A ti si mislil, da so vsi, ki so jim omejili oddajo, montirali dodatne števce, katere si izvajalci precej dobro obračunajo? A misliš omejitev na EE soglasju in da narediš večjo - močnejšo SE? Ja točno tako imamo mi in vsi "znalci" samo gobec, kako se to omeji na razsmerniku brez E-metra.
S tem ne moreš omejevat inverterja, vidiš pa nastavitve.