Energetska preskrba gospodinjstev

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.514
2.666
113
Point je v tistem S5 zadaj - nova programska oprema, ki omogoča neke dodatne funkcije (nadzor na daljavo se mi zdi), je pa to od letos potrebno, prej ni bilo. Nam so takega pomladi zmontirali, zaveden pa je bil "stari" in so nam poleti lepo zakasirali menjavo.
Tudi moja pritožba je temeljila na tem, da števec plačaš ob prvem priklopu in da je last Elektra, ki bi moral potem vse zamenjave delat na svoje stroške.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.293
1.218
113
www.adriamedia.si
Sem šel papir poiskat.

Prej je bil nameščen Landis+Gyr 1675 ZMXi320CQU1L1D3 letnik 2018 z žigom do konca 2026

Sedaj pa je nameščen Landis+Gyr 1714 ZMXi320CQU1L1D3 S5 letnik 2022 z žigom do konca 2026

Tako, da je malo drugačen tip, čeprav na zunaj sta enaka.

Nikjer v dokumentih ni bila menjava števca omenjena, zraven ga je prinesel tisti, ki je prišel vklopit elektrarno v omrežje.
Ta drugi je klasičini Landis E450, SW bi morla biti OK (kot je zgoraj že napisano). Tako da števec je OK za SE in za daljinsko odčitavanje moči/energije.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.514
2.666
113
Ta drugi je klasičini Landis E450, SW bi morla biti OK (kot je zgoraj že napisano). Tako da števec je OK za SE in za daljinsko odčitavanje moči/energije.
V začetku tega leta so spremenili, da mora imet oznako S5, da ga dajo za SE, moj recimo nima te oznake, ker je bil montiran pred dvemi leti - Elektro MB.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.820
3.432
113
Moj je bil menjan 21.11.22. Zanimivo, da tvoj nima te oznake, čeprav je bil montiran praktično istočasno. Ravno tako Elektro MB. A se mogoče ve, kakšne dodatne funkcije ta oznaka prinaša?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.514
2.666
113
Prej so pač dali not kar jim je prišlo pod roko, od letos pa je za SE obvezno krmiljenje na daljavo - mislim, da jo lahko izklopijo od daleč, nisem pa ziher, tako mi je rajonski rekel. Itak pa je na koncu vse od trafota odvisno.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.820
3.432
113
Zanimivo. Bi pa bilo zanimivo vedeti kako to implementirajo, ker razsmernik verjetno ne komunicira s števcem kar preko faz in bi bilo treba potegniti kakšen dodaten kabel.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.293
1.218
113
www.adriamedia.si
Prej so pač dali not kar jim je prišlo pod roko, od letos pa je za SE obvezno krmiljenje na daljavo - mislim, da jo lahko izklopijo od daleč, nisem pa ziher, tako mi je rajonski rekel. Itak pa je na koncu vse od trafota odvisno.
Ne, ne morejo krmilit na daljavo (itak SE ne dobiva nobenega signala od števca). Poroča pa več podatkov, tudi za sistemske storitve (česar prej ni). Pa prav se da nastavite telegrame na P1 itd ...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.514
2.666
113
Ne, ne morejo krmilit na daljavo (itak SE ne dobiva nobenega signala od števca). Poroča pa več podatkov, tudi za sistemske storitve (česar prej ni). Pa prav se da nastavite telegrame na P1 itd ...
Seveda se ne krmili SE - nerodno sem napisal - lahko pa izklopijo/omejijo prevzem, tako mi je rekel. Pač števec se krmili.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.820
3.432
113
Me zanima kako to izgleda v praksi. Ker če ti namesto na razsmerniku, omejiš oddajo na števcu se nima zgoditi kaj drugega, kot, da števec vrže ven, ker je oddaja višja od nastavljene.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.226
6.766
113
Nima. Ker rabiš samo 3x po 15min v letu, ko SE ne da od sebe nič, pa se ti dogovorjena moč računa na te 3 špice.

recimo ČB 1, ki je najboj problematičen. TČ začne šopati spet, ko se stemni, ker postane tudi bolj mrzlo. To je zdele ob 16h. Koliko 15min intervalov je še do 22h. Vsak dan.

ČB 2: pozimi sploh sonca ne vidi, SE ne da od sebe nič

Nizka sezona: ČB1 itak ni, ČB2 lahko nižaš, ker/če... TČ ne dela. To lahko naredi vsak, ki se ogreva s TČ. Ne glede na SE. Ker bo tudi imela svoje dneve, ko bo kratkomalo počivala. Torej bo smotrno nižat tistim, ki jim TČ nabija celo zimo in zato visok blok izven ogrevalne sezone, ampak to zaradi TČ, ne zaradi SE.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.433
541
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Vsak naslednji blok je lahko enak ali visji od prejsnjega. Ce si najvec naviral v ČB1 je popolnoma vseeno, ce v drugih nisi nic. Vsi bodo imeli vrednost 1. ČB. Kot vidis, imas pa sedaj vrednost ČB1 nekaj. ČB je bil enak ali manjsi, ampak vrednost za obracun ne more biti manjša, torej je na položnici enak kot ČB1. Potem si nekaj zelo naviral v ČB3 in presegel ČB1. ČB4 se obnasa kot ČB2. Pac ne more biti nizji od ČB3, cetudi je v resnici bil...
Prosim za informacijo oziroma podlago za zgornjo trditev. Če je kaj logike, potem meritve ČBx ne morejo vplivati na ČBy. Torej je povsem možna situacija ČB1 5kW in ČB2 4kW.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.514
2.666
113
Prosim za informacijo oziroma podlago za zgornjo trditev. Če je kaj logike, potem meritve ČBx ne morejo vplivati na ČBy. Torej je povsem možna situacija ČB1 5kW in ČB2 4kW.
Preberi si temo. Večkrat pojasnjeno, tudi podkrepljeno z zakonodajo.

Ne taka situacija ni možna, vsak naslednji blok je lahko enak ali višji od predhodnega.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.433
541
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Seveda se ne krmili SE - nerodno sem napisal - lahko pa izklopijo/omejijo prevzem, tako mi je rekel. Pač števec se krmili.
SE imam od sredine 2021. Lahko odklopijo SE, če oddajaš preveliko moč, večjo od tiste v soglasju. Kolikor je meni jaso, to števec ali avtomatika v omarici s števcem naredi avtomatsko. Ista omejitev je nastavljena tudi v inverterju. Imam pa na omarici s števcem tipko za ponovni vklop.

• Haha
Reactions: jonny77