Energetska preskrba gospodinjstev

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.416
1.601
113
Kako pa potem zaračunavajo, če imaš stare števce?

Saj imaš gor slike od @ptice . Dogovorjena moč je pa:

Pri uporabnikih sistema na NN s priključno močjo enako ali manjšo od 43 kW, katerim se ne evidentirajo 15-minutne meritve za prevzeto energijo, se obračunska moč [kW] določi:
- za enofazni priključek uporabnika sistema kot 52 % priključne moči iz soglasja za priključitev;
- za trifazni priključek uporabnika sistema s priključno močjo do vključno 17 kW kot 36 % priključne moči iz soglasja za priključitev;
- za trifazni priključek uporabnika sistema s priključno močjo nad 17 kW ter za uporabnike sistema iz drugega odstavka 37. člena tega akta kot 52 % priključne moči iz soglasja za priključitev.

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
248
194
43
Hvala za pojasnila. Ko sem postavil SE, so menjali števec, ki ni več omogočil sprotni pregled porabe. Spomnim pa se, da sem pri prejšnjem števcu v mojelektro videl špico 5,5 kW. Kakorkoli, dober stotak na leto je sprejemljiv.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.416
1.601
113
Bolj 200€ + davek kot stotak ampak ja. Ceneje bi bilo s števcem, ki omogoča 15 min meritve. Če bi imel isto moč 7kW, pride ca. 140€ + davek.

Je pa res, da sedaj ne rabiš paziti na špice in penale. Če ti je to vredno 60€ na leto, pa ti veš.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.496
2.664
113
To me močno čudi, ker pri nas Elekro MB ne priklopi SE če ni "pametnega" števca in 15 minutnih meritev. Možno je samo, da trafo ne omogoča komunikacije.

Vseeno pa ne razumem, zakaj ima potem odpustek pri višini omrežnine, saj le-ta ni pogojena s 15 minutnimi meritvami ampak so le-te namenjene določanju moči v ČB in eventualnih presežkih. Po moje bi moral plačat po ČB določeno (izračunano) moč pa presežkov bi bil oproščen.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.208
6.760
113
Tudi Elektro gorenjska ne. Kolikor vem, tudi oni izberejo števec in ga montirajo. Izvajalec SE ni prišel blizu omarice. Ker trafo ni omogočal 15min čitanj, ne vem če zdaj že, nekaj so ga posodabljali, menda ja, tudi to, so mi - tako so meni razložili - vtaknili notri neko SIMko ali kaj, da preko tistega pošilja podatke. Kakorkoli, od izvajalcev sem zahtevala, da mi sploh odstranijo postavko iz ponudbe, ki je bila vedno gor, pa naj bi bil nov števec potreben ali ne in potem bi oni plačali Elektru za to storitev. Torej bi bila v anjboljšem primeru zame od provizijo za par mailov, v najslabšem pa za celotno vrednost števca + storitve.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.496
2.664
113
No je še druga možnost: pri hčeri so na Elektru MB v soglasje za priključitev SE zapisali obvezno menjavo števca in to novega od njih zmontiranega februarja letos (nova hiša) in poslali položnico. Ko sem zadevo poizkušal še pred plačilom reklamirat je soglasjepisač dvakrat zatrdil, da se on ni zmotil in je tako prav.
Ob priklopu sem bil zraven in "rajonski" je na obstoječi števec prislonil svoj "programator" in dvakrat kliknil, ter je to bilo to. Na podlagi tega sem napisal pritožbo, ki je dva meseca ni nihče povohal, šele ko sem jo po mejlu poslal trem direktorjem tam se je v enem tednu rešilo in so mi vrnili nekih 200€ preplačila.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.792
3.413
113
Zanimivo, meni menjave števca niso pisali v soglasje, so ga pa ravno tako menjali z enakim, samo novejšo programsko opremo je imel. Je pa tega že 2+ leti nazaj.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.496
2.664
113
Zanimivo, meni menjave števca niso pisali v soglasje, so ga pa ravno tako menjali z enakim, samo novejšo programsko opremo je imel. Je pa tega že 2+ leti nazaj.
Verjetno ga je plačal izvajalec SE. Nekdo ga mora, razen če slučajno ne sovpada z redno menjavo.
Narobe sem zapisal - niso mi ga v soglasje pač pa v tisti predračun/ponudbo za priklop, ki jo moraš plačat pred končnim fizičnim prevzemom in priklopov SE v omrežje. Večini to dela izvajalec SE, mi smo sami zaradi drugačne plačilne zgodbe. ;)

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.792
3.413
113
Ni ga plačal izvajalec SE. Niti ni bila redna menjava, ker tako hitro pa tudi ne poteče. Zdaj verjetno ne bom našel tistega dokumenta, kjer to piše. Verjetno se je politika poslovanja vmes spremenila.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.792
3.413
113
Mi smo imeli vklop novembra 22. In kot sem dejal, nihče mi menjave števca ni računal. Možno pa, da je sedaj drugače.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.208
6.760
113
Potem je bil cas za menjavo ali pa si imel sreco in so pozabili racun poslat. Je pa tak. Prej mi 7 let niso stevca menjali, odkar imam SE imam pa že 2gega.