Energetska preskrba gospodinjstev

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.873
9.485
113
Če kdaj, je zdaj lahko sigurna, da do tega ne bo prišlo. Prej bi vsi brez dodatnih stroškov lahko šopali do prikljucne moči, pa niso zmogli sesuti ničesar.
Samo ena povprečna ulica naredi hkrati odjem do priključne moči, pa pade lokalni trafo ko keks. Že če naredijo vsi do dogovorjene moči po novem bi marsikje padlo. Da bi to naredili vsi, pade omrežje v trenutku.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.185
6.738
113
ja, na načelni ravni. pa prej brez kazni tega niso naredili, zdaj jim pa razloži, da bodo na podlagi tega drugo leto dogovorjene moči in položnica lahko par deset evrov pozimi lahko višje in da je to zaradi tega podviga. Ali boš zamolčal, pa naj bo Duška tega kriva?

Povprečna ulica, recimo naša, bi to lahko naredila. par bajt, komajkaj manj EVjev, samo mi imamo novo trafo. Ne vem, če bi padla. Brez EV najbrž težko prideš do 14 pa 17. Definitivno pa mene par škisov, ki ne razumejo svojih položnic, niti jih nimajo namena, težko prepriča v tale podvig. raje jim plato pira kupim, pa bo več od tega. Kaj pa bo naredil 1x padec trafe pri ekcsni situaciji. Če bi enkrat slučajno svojo bajto ven vrgel, ker bi prišel preko priključne moči, boš takoj varovalke višal?

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.538
272
83
Polnjenje EV, ko pridejo v službo, jim ne dviguje položnice doma.
Pisal sem IZ službe = priklop doma ob npr 16.00 na 11kW in to jim je (med drugim) dvignilo položnico.

Saj veš kako je to šlo - sedaj imamo netmetering, je vseeno kdaj kurimo štrom zaradi ET in viška štroma... Letos pa pok po glavi..

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.185
6.738
113
Pardon, prebrala v službo... To je druga zgodba in seveda bi nanjo padla tudi jaz, če bi kaj prej kupila EV. Vsaj za letos. Potem je bilo pa ze znano, kako bo s temi bloki in za drugo leto bi bila pa na istem kot bom sedaj.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.873
9.485
113
ja, na načelni ravni. pa prej brez kazni tega niso naredili, zdaj jim pa razloži, da bodo na podlagi tega drugo leto dogovorjene moči in položnica lahko par deset evrov pozimi lahko višje in da je to zaradi tega podviga. Ali boš zamolčal, pa naj bo Duška tega kriva?

Povprečna ulica, recimo naša, bi to lahko naredila. par bajt, komajkaj manj EVjev, samo mi imamo novo trafo. Ne vem, če bi padla. Brez EV najbrž težko prideš do 14 pa 17. Definitivno pa mene par škisov, ki ne razumejo svojih položnic, niti jih nimajo namena, težko prepriča v tale podvig. raje jim plato pira kupim, pa bo več od tega. Kaj pa bo naredil 1x padec trafe pri ekcsni situaciji. Če bi enkrat slučajno svojo bajto ven vrgel, ker bi prišel preko priključne moči, boš takoj varovalke višal?
Nov trafo, par bajt....to ni povprečna ulica. Ostalo pa, ni fora v tem, gre za razloge zaradi katerih se gremo bloke in enim pač ni jasno (tebi je, to vem). Sej vidiš v 81ki povprečnega Janeza na netmeteringu.

B81

22. jul 2007
37.304
10.675
113
Na kaj, a na dogovorjeno moč? Seveda bo vplival. Vsak grelec, ki se vklopi dela s svojo nazivno močjo in ti nabije špico, prav dost pod 2kw pa noben grelec ni. Tebi res ni niti pol klinca jasno. In tak človek ima volilno pravico.

In 80 EUR imaš položnico za vse, ogrevaš pa ogromno neizolirano hišo plus tega pa ponucaš ne malo sanitarne vode. A ti posodim, da ne boš obubožal al boš že nehal jamrat? Ti pokažem zimsko položnico od moje mat v bloku z novo fasado za ogrevanje 42 kvadratov? Mislim da je dvakratnik tvoje za elektriko, kje je šele elektrika za ogrevanje SV. Tko da ne jamraj. Še vedno ti elektrarna dela bogat odštevek investicije vsak mesec, sam ti ga nekak tega ne vidiš in jamraš ko malo dete.
Kje je problem? a si ti zdaj tu neki novi šerif, ki bo odločal, kdo bo jamral na tabli in kdo ne al kaj?

In kako veš, da ne sprašujem za sistem v službi ali za tetinega, ki tolče prek zaradi dobre znamke TČ?

Kdo je tebe sploh vzgajal, da si zrasel v takega ljudomrzneža? 2 pitbulla? :bonk:

• Haha
Reactions: jest5 in Rekreacija

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.497
2.413
113
Pomurje
ksz

vse štiri ČB so nam dodelili isto obrač. moč.
To me je presenetilo, ker glede na samooskrbo zdaj ne rabim gledat kdaj porabljam EE.
S tem me ne stimulirajo, da perem-polnim-kuham ponoči.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.475
2.658
113
ksz

vse štiri ČB so nam dodelili isto obrač. moč.
To me je presenetilo, ker glede na samooskrbo zdaj ne rabim gledat kdaj porabljam EE.
S tem me ne stimulirajo, da perem-polnim-kuham ponoči.
V času ko so ti določali si očitno imel tako potrebo po moči.

Koliko pa so ti dali? Ker če imaš ob meritvi v ČB1 najvišjo moč, dobijo ostali ČB avtomatično enako.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77 in sajkek

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.185
6.738
113
Vsak naslednji blok je lahko enak ali visji od prejsnjega. Ce si najvec naviral v ČB1 je popolnoma vseeno, ce v drugih nisi nic. Vsi bodo imeli vrednost 1. ČB. Kot vidis, imas pa sedaj vrednost ČB1 nekaj. ČB je bil enak ali manjsi, ampak vrednost za obracun ne more biti manjša, torej je na položnici enak kot ČB1. Potem si nekaj zelo naviral v ČB3 in presegel ČB1. ČB4 se obnasa kot ČB2. Pac ne more biti nizji od ČB3, cetudi je v resnici bil...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.409
1.599
113
Tudi marca ne bo tak šok. Regulacijo za energijo lahko podaljšajo ali pa bodo ponudniki morali dati ven neke normalne cenike.

Prispevek za OVE pa tudi če bi za vedno ukinili. Kdo se je sploh spomnil to bedarijo? Kot da ni že omrežnina dovolj visoka.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.127
4.101
113
Da NE bo samo jamBranje. Sam sem glavno varovalko ven metal pol leta, in sem uspel doseč da bo od 1.1. dalje najnižja možna omrežnina za blok 1:
moc_p.png

P.S. dejansko noben nič ne pazi, hiša z 100m2+ tlorisa na 2 etaži, kurimo jasno na drva pa vozimo se na bencin. Skratka nepovprečen slovenec brez SE, TČ in EV brez luksuza mora plačat manj kot prej.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.128
650
113
Da NE bo samo jamBranje. Sam sem glavno varovalko ven metal pol leta, in sem uspel doseč da bo od 1.1. dalje najnižja možna omrežnina za blok 1:
Poglej priponko 95504

P.S. dejansko noben nič ne pazi, hiša z 100m2+ tlorisa na 2 etaži, kurimo jasno na drva pa vozimo se na bencin. Skratka nepovprečen slovenec brez SE, TČ in EV brez luksuza mora plačat manj kot prej.
Kolikokrat je glavna varovalka padla ven ker da se jo zamenja niti ni tako poceni?